Теми статей
Обрати теми

Паливна СЕА: На старт! Увага! Березень?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
З 01.03.2016 р. теоретично має запуститися СЕА реалізації палива (СЕАРП). Протягом березня вона функціонуватиме у тестовому режимі, а з квітня — у звичайному. Березень уже наближається. І багато хто починає вивчати нюанси цього нововведення. Допоможемо!

Підзаконка

З вимогами ПКУ в частині СЕАРП ми вже знайомі*. А що з підзаконними актами? Адже поки вони не набудуть чинності, задумки законодавців реалізувати неможливо.

* Див. журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2, с. 16; № 3, с. 20; № 5, с. 17.

Уся «підзаконка» перебуває тільки на проектній стадії. Чи встигнуть з нею до березня — це ще запитання. Але це не привід відкладати знайомство з нею. По-перше, буде менше запитань щодо реалізації новацій. По-друге, можна заздалегідь визначити майбутній обсяг робіт, хоча б на ту саму підготовку Акта інвентаризації обсягів залишку палива.

Отже, уже існують проекти:

Порядку електронного адміністрування реалізації палива (http://buhgalter911.com/ShowArticle.aspx?a=460332&year=-1). Це, фактично, основний документ, що регламентує роботу з СЕАРП. Починаючи з порядку подання Заяви про реєстрацію платника акцизного збору з реалізації палива, роботи з СЕАРП і закінчуючи залишенням лав платників такого акцизу;

форми Заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального, акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення залишку пального (http://buhgalter911.com/ShowArticle.aspx?a=460071&year=-1; http://sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2016-rik/66238.html);

img 1Як тільки відповідний наказ Мінфіну набуде чинності, торговцям паливом потрібно буде терміново (під загрозою значних санкцій) проходити реєстрацію як платники паливного акцизу**.

** Див. журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 5, с. 17.

Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних (http://buhgalter911.com/ShowArticle.aspx?a=460302&year=-1). Тут «техніка» роботи з Єдиним реєстром акцизних накладних (ЄРАН) (накладення ЕЦП на акцизні накладні, відправка квитанцій податківцями, направлення платником запитів, надання витягів з ЄРАН тощо);

Акта інвентаризації обсягів залишку пального, Порядку заповнення та подання Акта інвентаризації обсягів залишку пального (http://buhgalter911.com/ShowArticle.aspx?a=460105&year=-1). Такий Акт податківцям потрібно подати протягом 20 календарних днів починаючи з 1 березня 2016 року. Зазначені в такому Акті обсяги палива на початок дня 1 березня 2016 року податківці підставлять у «суперформулу» — як обсяг палива, на який платник має/мав право зареєструвати в ЄРАН акцизну накладну / розрахунок коригування акцизної накладної ( п. 9 підрозд. 5 розд. XX ПКУ).

img 2Акт податківцям подається в електронній формі з використанням ЕЦП.

«У тіні» — плати?

У чому «благородна» ідея запуску в дію СЕАРП?

Благо це не новий податок з продавців палива. Ідея була — створити незручності для тих, хто продає фальсифікат і контрабанду. Як це буде реалізовано?

Ви придбаваєте паливо для перепродажу. Оскільки для перепродажу, то це означає, що ви маєте бути зареєстровані платником паливного акцизу. При купівлі палива ваш постачальник зобов’язаний скласти на ваше ім’я акцизну накладну на проданий вам обсяг палива та зареєструвати її в ЄРАН. Після цього придбаний обсяг палива стане для вас лімітом реєстрації, у межах якого ви зможете вже як продавець реєструвати сформовані (вами) акцизні накладні на продаж палива. Якщо укладетеся в цей ліміт, акциз сплачувати не доведеться!

img 3Акцизна накладна (і «регліміт») складається не на вартість палива, а саме на його обсяг. Тому як би не змінювалася ціна палива при перепродажу, це не призведе до нарахування акцизу.

Головне, щоб не був перевищений «вхідний» обсяг. А це ніяк не може статися, якщо тільки у вас не заведеться паливо без акцизної накладної (у тому числі якщо продавець з якихось причин відмовиться реєструвати на вас в ЄРАН акцизну накладну).

Власне відповідним чином для перепродавця і виписаний об’єкт обкладення паливним акцизом. Він сплачується не з усього обсягу реалізованого палива, а тільки з перевищення обсягу продажів палива над обсягами його закупівлі ( п.п. 213.1.12 ПКУ), якщо таке перевищення є.

Втрати палива є — акцизного податку немає

Ще одне запитання, яке багатьох бентежить, — втрати палива: чи доведеться з них сплачувати паливний акциз? Ні, не доведеться.

Корінь сумнівів, очевидно, в тому, що на втрати палива (як у межах, так і понад норми) потрібно складати акцизну накладну.

Нічого страшного в цьому немає. Адже при купівлі палива ви отримуєте «регліміт» на весь відпущений вам обсяг (і той, який перепродасте, і той, який стане втратами). Отже, ви матимете запас «регліміту» для того, щоб зареєструвати акцизну накладну на втрати палива без додаткової сплати акцизу.

«Роздрібний» акциз

Що стосується «роздрібного» акцизу, то тут правила залишилися колишніми. Змінилася тільки ставка (0,042 євро за 1 л проданого товару). При цьому «новий» підхід до сплати «звичайного» паливного акцизу жодним чином не позначається на сплаті «роздрібного» — це різні платежі.

img 4Якщо, наприклад, ви продаєте на АЗС паливо, для вас є актуальними і «новий» паливний акциз з СЕАРП, і «роздрібний» акциз. Вони не замінюють один одного. При цьому СЕАРП не стосується сплати «роздрібного» акцизу.

Важливі нюанси

Як бачимо, запровадження СЕАРП має благородну мету. Але, як і будь-який механізм регуляторної дії, він насамперед дошкуляє саме добросовісним платникам, які намагаються бездоганно виконувати вимоги законодавства.

Тому щоб уникнути необґрунтованих втрат, потрібно пам’ятати про важливі нюанси:

— як тільки з’явиться форма Заяви про реєстрацію платників паливного акцизу, відразу потрібно зареєструватися ( пп. 117.3 і 231.4 ПКУ)***. Як скоро з’явиться Заява та чи з’явиться вона до березня — запитання. Але в будь-якому разі потрібно пам’ятати про санкцію з п. 117.3 ПКУ;

*** Детальніше про це ми писали в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2 і 5.

img 5Згідно з п. 117.3 ПКУ здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації палива без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб і ФОП у розмірі 100 % вартості реалізованого палива.

— у березні ви зможете реєструвати «вихідні» акцизні накладні на будь-який обсяг палива (період з 1 березня по 1 квітня 2016 року є перехідним), а ось уже з квітня ця поблажка зникне. При цьому обсяги відвантаження за такими березневими акцизними накладними, зареєстрованими в ЄРАН, не повинні будуть перевищувати залишки палива за Актом інвентаризації + надходження за «вхідними» акцизними накладними, зареєстрованими в ЄРАН. Інакше ліміт реєстрації для акцизних накладних, що виходять від вас, «піде в мінус» (що стане принциповим з квітня). При цьому потрібно звернути увагу, що відповідальність за порушення строків реєстрації акцизних накладних / розрахунків коригування, складених у березні 2016 року, продавцеві палива не загрожує (ідеться про штрафи за п. 1202.1 ПКУ). Про це зазначено в п. 11 підрозд. 5 розд. XX ПКУ. Водночас якщо вони не будуть зареєстровані протягом 120 календарних днів, вважаємо, санкції вже будуть (ідеться про штрафи за п. 1202.2 ПКУ);

— «протягом 20 календарних днів починаючи з 1 березня 2016 року» необхідно подати податківцям Акт інвентаризації залишків палива станом на 01.03.2016 р. Обсяги палива, які ви зазначите в ньому, поповнять ваш «регліміт» на реєстрацію вихідних акцизних накладних;

img 6Податківці можуть перевіряти достовірність поданих вами даних протягом півроку, і якщо виявлять обман, унесуть зміни до ЄРАН ( п. 9 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

«регліміт» визначатиметься в літрах палива, окремо за кожною товарною підкатегорією (за кодом УКТ ВЭД). «Суперформула» наведена в п. 232.3 ПКУ (ср. ). Детальніше розібратися в її роботі вам допоможе Порядок електронного адміністрування реалізації палива, про проект якого ми говорили вище;

контролюйте, щоб ваш постачальник обов’язково зареєстрував на вас акцизну накладну. Інакше у вас не збільшиться «регліміт». Система не бачитиме, що ви маєте відповідне паливо. На безштрафну реєстрацію відпущено 15 календарних днів з дня реалізації ( п. 231.6 ПКУ). Але знову ж таки, за березневими накладними строки реєстрації можуть бути порушені без штрафів (див. вище);

img 7З метою отримання акцизної накладної / розрахунку коригування, зареєстрованих в ЄРАН, одержувач палива надсилає в електронному вигляді запит до ЄРАН, за яким отримує в електронному вигляді повідомлення про реєстрацію акцизної накладної / розрахунку коригування в ЄРАН і акцизну накладну / розрахунок коригування в електронному вигляді.

якщо постачальник відмовиться реєструвати на вас акцизну накладну, ви «попадете» на акциз. Поскаржитися на кривдника, звичайно, можна, але особисто вам це все одно не надасть права включити обсяг придбаного палива до «регліміту» ( п. 231.10 ПКУ).

Теги СЕА паливо
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі