Теми статей
Обрати теми

Безнадійна «дебіторка» — час розставити крапки над «і»

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
26.10.2015 р. нашого покупця-дебітора визнали банкрутом (до суду подавали не ми). Чи можливо списати на операційні бухвитрати заборгованість (сума чимала) на підставі рішення суду, роздрукованого з вільних джерел Інтернету? І, керуючись тим, що фінрезультат у податковому обліку визначається за правилами бухобліку (з незначними правками), чи можемо ми таку заборгованість віднести на витрати? Резерв сумнівних боргів у бухобліку не створювали*. Може, потрібно ще подавати до суду, поки призначений ліквідатор?
податок на прибуток, безнадійна заборгованість, податкова реформа

* Про проблему створення / не створення резерву сумнівних боргів ви могли прочитати в матеріалі «Резервне питання: податковий облік — 2015» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 46.

Виходячи із запитання, цей платник коригуватиме фінрезультат на різниці згідно з розд. ІІІ ПКУ. У такому разі до уваги доведеться взяти не лише правила бухобліку, а й норми ПКУ в частині таких різниць. Давайте розглянемо все по черзі.

Бухгалтерський облік

Тут орієнтуємося на П(С)БО 10. Важливу роль відіграє те, чи відповідає така заборгованість ознакам безнадійної (див. врізку). Перевіримо це. По-перше, строк позовної давності за нею не минув. По-друге, не можна бути впевненим в її неповерненні . Адже до моменту ліквідації ще є імовірність, що борг буде-таки погашений за рахунок реалізованого майна боржника.

img 1

Безнадійною вважають поточну дебіторську заборгованість, щодо якої існує впевненість у її неповерненні боржником або за якою минув строк позовної давності.

Сумнівний борг — це поточна дебіторська заборгованість, щодо якої існує невпевненість в її погашенні боржником (згідно з  п. 4 П(С)БО 10).

Таким чином, поки підприємство-банкрут не ліквідовано і всі кошти, виручені від продажу його майна та стягнення заборгованості його дебіторів, не використані повністю на погашення боргів підприємства, говорити про те, що заборгованість є безнадійною (з точки зору бухгалтерського обліку), підстав немає.

А ось сумнівним боргом (див. ту саму врізку) така заборгованість може стати — причому з моменту виникнення перших сумнівів щодо її погашення (не чекаючи на визнання боржника банкрутом).

Пункт 7 П(С)БО 10 встановлює, що поточна дебіторка**, яка є фінансовим активом (у нашому випадку боржник винен нам гроші, а тому така заборгованість є фінактивом), уключається до підсумку балансу за чистою реалізаційною вартістю. Тобто за вирахуванням резерву сумнівних боргів.

** Виняток — випадки з придбаною заборгованістю та заборгованістю, призначеною для продажу. Але це, судячи з умов запитання, не той випадок.

Нарахування резерву сумнівних боргів супроводжується відображенням відповідної суми у витратах! При цьому визначається такий резерв за одним із двох методів — абсолютної суми сумнівної заборгованості або з використанням коефіцієнта сумнівності.

Таким чином, в ідеалі ви повинні були нарахувати такий резерв на 31.12.2015 р. — адже це обов’язок, а не право. Якщо ви цього не зробили, то потрібно або виправити помилку (за допомогою коригування)… або відобразити такий резерв «заднім» числом (начебто помилки й не було), скориставшись тим, що гранична дата подання фінзвітності та декларації з податку на прибуток ще не настала.

Податковий облік

Для тих, хто відображає коригування, ПКУ в частині обліку такої заборгованості приготував не найприємніший сюрприз. Річ у тім, що Кодекс вимагає коригувати у бік збільшення фінрезультат до оподаткування (чи, інакше кажучи, об’єкт з податку на прибуток) на суму створеного в бухобліку резерву сумнівних боргів.

Зменшити ж фінрезультат можна лише на суму коригування (зменшення) резерву сумнівних боргів***, на яку збільшився фінрезультат до оподаткування згідно з НП(С)БО або М(С)ФЗ ( п.п. 139.2.2 ПКУ). Однак це не наш випадок.

*** Про ситуації, коли можливі такі коригування, ви могли прочитати у статті «Інвентаризація «сумнівного» резерву: «закриваємо» рік, що минає» у журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 52.

img 2

На жаль, податківці в цій ситуації голосують за фіскальне прочитання норм ПКУ, не дозволяючи високодохідникам зменшити фінрезультат на суму списаної безнадійної дебіторки, навіть якщо та відповідає ознакам безнадійної з  п.п. 14.1.11 ПКУ ( лист ДФСУ від 22.12.2015 р. № 27433/6/99-99-19-02-02-15).

У нашому випадку боржника визнали банкрутом. При цьому банкрутство боржника є достатньою підставою, щоб визнати заборгованість безнадійною згідно з  абз. «з» п.п. 14.1.11 ПКУ — навіть попри те, що з точки зору бухобліку вона безнадійною все ще не є. Чи існують підстави для яких-небудь коригувань? Крім, зрозуміло, збільшення фінрезультату на суму створеного резерву сумнівних боргів (якщо ви підете на такий крок).

Ні. Річ у тім, що вона відповідає ознакам безнадійності згідно з ПКУ, а тому «збільшуюче» коригування за абз. 3 п.п. 139.2.1 ПКУ в цьому випадку відображати не потрібно. Тим більше що в бухобліку вона ще не списана (а саме цього вимагає згаданий підпункт). Інших же коригувань не передбачено.

img 3

Нагадаємо, що в цьому абзаці йдеться про збільшення фінрезультату до оподаткування на суму витрат від списання дебіторської заборгованості, яка не відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 ПКУ, понад суму резерву сумнівних боргів.

Зверніть увагу: цей висновок є справедливим як для ситуації, коли резерв сумнівних боргів під таку заборгованість створювали, так і для ситуації, коли ви цього не робили. В останньому випадку, навіть якщо податківці визнають резерв нульовим, а суму такої заборгованості в повній сумі — «надрезервною», підстав для донарахувань вони не матимуть (причини див. вище).

На закінчення декілька слів про те, як вплинули на порядок оподаткування зміни у ПКУ, що набули чинності з 1 січня 2016 року****. Відповідь коротка: ніяк… Причому в цьому є як позитив (не стало гірше), так і негатив (збереглася проблема, яка не дозволяє заборгованості, що списується через резерв, зменшувати об’єкт з ППП у платників, що відображають коригування з ПКУ).

**** Знайомству з нововведеннями в частині податку на прибуток була присвячена стаття «Податок на прибуток — 2016: «сухий залишок» змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 1-2). З правилами складання декларації за 2015 рік, у тому числі й у частині розкриття інформації про різниці, пов’язані зі списанням безнадійної дебіторської заборгованості, ви могли ознайомитися у статті «Готуємося до подання прибуткової декларації — 2015» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 4).

y.tovstopyat@buhgalter911.com

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі