Теми статей
Обрати теми

Як «приліпити» підприємницький статус орендодавцю

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
Юрособа уклала договір оренди автомобіля з громадянином, який одночасно є підприємцем на єдиному податку групи 3. Проте в договорі він виступав як фізособа — не підприємець, тому юрособа утримувала з нього ПДФО і військовий збір.
Через місяць підприємець уніс до Реєстру вид діяльності «надання транспорту в оренду». У зв’язку з цим виникло запитання: чи можна переукласти договір оренди автомобіля так, щоб юрособа більше не утримувала податки з виплати?
оренда автомобіля, розірвання договору, ФОП-ЄП, ЮО

Теоретично тут можна піти декількома шляхами: обмежитися повідомленням, укласти до чинного договору додаткову угоду, переукласти договір (старий розірвати, новий укласти).

Варіант з надсиланням орендарю повідомлення, здається, у цьому випадку не зовсім доречний. Адже фактично йдеться не просто про зміну реквізитів орендодавця. Це не заміна тих самих реквізитів банківського рахунка (які, до речі, у цьому випадку теж доведеться замінити, адже використовуватися повинен буде саме рахунок підприємницький).

Від того, пов’язані зобов’язання за договором з підприємницькою діяльністю чи ні, залежить той самий вибір форми договору оренди транспортного засобу. Якщо пов’язані і на іншому кінці теж підприємець або юрособа, нотаріальне посвідчення не потрібне.

До того ж у зоні ризику опиниться орендар. Податківці можуть «забракувати» таке повідомлення і наполягати на тому, що він (орендар), як і раніше, повинен утримувати з виплати ПДФО та військовий збір.

Тому рекомендуємо все ж таки зупинитися на варіанті з укладенням додаткового договору до договору.

Зверніть увагу: додаткова угода в цьому випадку обов’язково має бути складена письмово та посвідчена у нотаріуса, інакше можна вважати, що її немає.

img 1Адже договір оренди транспортного засобу з фізособою, що діє як звичайний громадянин, обов’язково посвідчується в нотаріуса (п. 2 ст. 799 ЦКУ), а отже, і зміни до нього теж повинні посвідчуватися в нотаріуса (ст. 654 ЦКУ).

Далі сторони щомісячно підписуватимуть акти приймання-передачі послуг оренди, в яких фізособа виступатиме вже як підприємець, на підставі яких орендар сплачуватиме орендну плату, не утримуючи при цьому ПДФО і військовий збір (ЄСВ немає в будь-якому разі).

Знову ж таки, щоб зняти всі ризики з орендаря, нехай підприємець-орендодавець надасть йому копію витягу з Єдиного державного реєстру юросіб, фізосіб-підприємців і громадських формувань (читай — підтвердить свій підприємницький статус*).

* Востаннє до теми підтвердження підприємницького статусу ми зверталися у статті «Електронний витяг щодо підприємця: чи потрібно посвідчувати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 29).

Інформація для орендаря: у формі № 1ДФ дані про орендну плату потрібно буде відображати і в такому «підприємницькому» випадку (ознака — «157»).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі