Теми статей
Обрати теми

Відшкодування частини страхового внеску орендарем: світло на «темні сторони» питання

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Здаємо в оренду застраховане приміщення. Хочемо, щоб пропорційно займаній площі орендарі відшкодовували вартість страхового внеску. Чи маємо ми на це право без страхової ліцензії? Чи потрібно зверху нараховувати ПДВ на цю компенсацію? Підпункт 196.1.3 ПКУ звільняє від ПДВ тільки за наявності ліцензії, але чи є ця компенсація у принципі послугою для цілей обкладення ПДВ? Якщо раптом настане страховий випадок — як цю компенсацію проводити в обліку?
оренда приміщень, страхування, ПДВ

Законність відшкодування

Спершу визначимося з основними поняттями, якими оперуватимемо при розгляді матеріалу, оскільки сфера страхування добре знайома далеко не всім.

Отже, договори страхування укладаються між:

страховиками (спеціальними суб’єктами, які «озброєні» ліцензіями та відповідають низці інших спеціальних вимог Закону № 851) і

1 Закон України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР.

страхувальниками (юр- і фізособами, що уклали договори страхування або є такими відповідно до законодавства).

При нормальному перебігу справ страхувальники сплачують страхові внески на користь страховиків. А ось при настанні страхового випадку2 вже страховики виплачують страхову суму (у випадку з майновим страхуванням, про яке йдеться в нашій статті, — страхове відшкодування) на користь страхувальника, застрахованого або іншої третьої особи.

2 Подія, передбачена договором страхування або законодавством, що відбулася і з настанням якої виникає обов’язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованому чи іншій третій особі (ст. 8 Закону № 85).

Розмір такого відшкодування обмежується страховою сумою.

Тепер переходимо вже безпосередньо до нашого конкретного випадку — до питання про правомірність відшкодування частини страхового внеску орендарями застрахованого майна. Чи можна в діях орендодавця-страхувальника, який отримує від орендарів частину таких внесків, розгледіти ознаки діяльності у сфері страхування, у тому числі посередницької?

img 1Посередницьку діяльність здійснюють страхові та перестрахові брокери, страхові агенти, а регулюється вона ст. 15 Закону № 85. Звісно — і до таких осіб цим Законом висунуто низку специфічних вимог.

Ні. По-перше, посередницька діяльність завжди передбачає отримання винагороди. Так, страхові агенти є представниками страховика і діють у його інтересах за винагороду на підставі договору доручення зі страховиком. Страхові брокери теж діють за винагороду.

У нашому ж випадку ні про що подібне не йдеться.

img 2Страхові брокери винагороду отримують від страхувальника — за те, що допомагають йому з оптимальним розміщенням його ризиків серед страхових компаній.

По-друге, орендодавець узагалі страхує свої ризики.

Тому, вважаємо, нічого протизаконного орендодавець, який отримує відшкодування страхового внеску від орендаря, не здійснює, адже страхування / посередницької діяльності в розумінні Закону № 85 він не проводить.

Інше запитання: чи погодиться орендар відшкодовувати частину страхового внеску? Це вже вирішувати йому самому.

Але далі виходитимемо з припущення, що домовленість з орендарем все ж таки була досягнута.

ПДВ-наслідки

Операції з отримання страхових платежів або з їх виплати не змінюють суму податкового кредиту або податкових зобов’язань з ПДВ ані в застрахованої особи, ані у страхової компанії (страховика).

img 3Єдина умова (що висувається п.п. 196.1.3 ПКУ) — проводити/отримувати виплати повинні особи, які мають ліцензію на здійснення страхової діяльності, а також пов’язані з такою діяльністю страхові (перестрахові) брокери і страхові агенти.

Це щодо зв’язки «страховик і страхувальник-орендодавець».

Що стосується етапу відшкодування орендарем орендодавцю страхового внеску, то про недавній розворот «вектора думки» ДФСУ щодо компенсації орендодавцю комунальних платежів, земельного і «нерухомого» податку ви вже, мабуть, знаєте3. Податківці раптом почали стверджувати, що компенсуючі платежі не повинні обкладатися ПДВ — оскільки це не постачання. Причому ці твердження обговорювані.

3 Дивіться статтю «Орендні» компенсуючі платежі: податківці за безПДВшне нарахування» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 22).

У випадку з компенсацією частини страхового внеску виходить щось схоже. Але... не квапимося з висновками про відсутність ПДВ-обкладення компенсації.

Схоже, що зовсім скоро все повернеться «на круги свої»4 — податківці знову повернуться до минулого трактування, що компенсація потрапляє під пдв-обкладення. А значить, у орендодавця при цьому виникають податкові зобов’язання, а у орендаря — податковий кредит з ПДВ.

4 Подробиці — у матеріалі «Компенсація комунальних платежів і Ко при оренді: все-таки з ПДВ?» у поточному номері журналу.

Відповідно після прийдешнього «відіграшу назад» стане не важливо, здійснюється компенсація страхового внеску орендарем окремо від власне орендної плати чи в її складі. У будь-якому разі все (орендна плата / компенсація) обкладається ПДВ на загальних підставах за ставкою 20 %.

Відображення в обліку

Порядок відображення орендних операцій в обліку орендодавця залежить від того, чи є надання майна в оренду основним видом його діяльності.

Якщо так, тоді доходи, отримані від такої діяльності, відображають за кредитом субрахунку 703. Витрати відображають за дебетом рахунків 23 з подальшим віднесенням до дебету субрахунку 903. Витрати на страхування майна при цьому відображають окремо (у складі інших операційних витрат нарівні з іншими витратами, що підлягають окремому відшкодуванню орендарем. Кредитують у такому разі субрахунок 655.

img 4Якщо ж надання майна в оренду не є основним видом діяльності, то доходи від здавання майна в оренду відображають за кредитом субрахунку 713. Витрати ж від такої діяльності «збирають» до дебету субрахунку 949. Сюди потрапляють у тому числі витрати на страхування майна, а дохід у вигляді отриманої від орендаря компенсації страхового внеску відображають на субрахунку 719.

Зауважте: відшкодування орендарем частини страхового внеску у жодному разі не зменшує права платника податків на відображення витрат. Причому стосується це не тільки обліку бухгалтерського. В обліку з податку на прибуток як низько-, так і високодохідні платники відображають такі витрати без застосування будь-яких коректувань. Та і в цілому обмеження, що мали місце в частині віднесення страхових витрат до складу податкових, з 01.01.2015 р. канули в Лету.

Проілюструємо на прикладі порядок обліку орендних операцій5 у разі отримання від орендаря компенсації частини страхового внеску окремим платежем.

5 Виходимо з припущення, що передання майна в оренду — основний вид діяльності для орендодавця.

з/п

Зміст господарської операції

Сума,

грн.

Дебет

Кредит

1

Відобразили дохід від здавання приміщення в оренду (орендну плату)

15000,00

361

703

2

Відобразили податкове зобов’язання з ПДВ

2500,00

703

641

3

Нарахували амортизацію приміщення, що здається в оренду

6000,00

23

131

4

Відобразили інші витрати, пов’язані з наданням приміщення в оренду (послуги сторонніх організацій)

1000,00

23

631, 685

5

Відобразили ПДВ у частині послуг сторонніх організацій (до реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі)

200,00

644/1

631, 685

6

Відобразили податковий кредит з ПДВ (при отриманні податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі)

200,00

641/ПДВ

644/1

7

Оплачена вартість послуг сторонніх організацій

1200,00

631, 685

311

8

Списали фактичну собівартість послуг з оренди:

— у частині амортизації;

— у частині інших витрат

6000,00

1000,00

903

903

23

23

9

Відобразили у складі витрат суму страхового внеску

400,00

949

655

10

Перерахували страховій компанії страховий внесок

400,00

655

311

11

Відобразили у складі інших доходів страховий внесок, що відшкодовується орендарем

480,00

377

719

12

Відобразили податкове зобов’язання з ПДВ

80,00

719

641

13

Отримали на поточний рахунок від орендаря:

— орендну плату;

— відшкодування страхового внеску

15000,00

480,00

311

311

361

377

14

Віднесли на фінансовий результат суму:

— доходів від здавання приміщення в оренду;

— доходу від компенсації орендарем страхового внеску;

— собівартості орендних послуг;

— витрат на страхування

12500,00

400,00

6000,00

400,00

703

719

791

791

791

791

903

949

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі