Теми статей
Обрати теми

ТТН за довільною формою бути!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
автоперевезення, первинні документи

Це стало можливим завдяки змінам, унесеним наказом № 26*. У яких випадках можна скористатися цим подарунком від Мінінфраструктури і які передбачено нюанси для такої «самодіяльності»?

* Наказ Мінінфраструктури «Про внесення змін до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» від 27.01.2016 р. № 26. Набув чинності 18.03.2016 р.

img 1«Товарно-транспортна накладна може оформлятися суб’єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7 до цих Правил**, за умови наявності в ньому інформації про назву документа, дату та місце його складання, найменування (прізвище, ім’я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача, найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, що дають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер), пункти вантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та експедитора.»

** Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінінфраструктури від 14.10.97 р. № 363. — Прим. ред.

Одразу підкреслимо: для деяких видів вантажів під час їх перевезення автотранспортом установлено спеціалізовані форми ТТН, затверджені відповідними наказами уповноважених органів виконавчої владі. Так от — їх нововведення, яке ми розглядаємо, не стосується! Як і раніше, такі ТТН слід складати за зазначеними формами і з дотриманням установлених правил їх заповнення.

Прикладом можуть бути форми № 1-ТН /спирт/, № 1-ТН /вкд/ або № 1-ТН /алкогольні напої/, детальні рекомендації щодо заповнення яких (та й самі форми) затверджено Інструкцією № 154***.

*** Інструкція про застосування форм товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок та алкогольних напоїв, затверджена наказом Міністерства транспорту і зв’язку України від 28.04.2005 р. № 154.

А ось при перевезенні відповідно до укладеного договору вантажів, щодо яких вимоги про використання спеціалізованих форм ТТН відсутні, нововведення якраз таки і «зіграють» (див. врізку ліворуч). Тобто стосуються ці зміни тільки тих ТТН, для оформлення яких раніше використовували форму, затверджену додатком 7 до Правил (тобто форму № 1-ТН****).

**** Про порядок заповнення деяких реквізитів форми та важливі нюанси її складання ви могли прочитати у статті «Найгостріші» ТТН-запитання: знайдіть свою відповідь» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 40).

Важливе «достоїнство» наказу № 26 — крім того, що дав дозвіл на використання замість затвердженої Правилами форми ТТН довільної, він також визначив перелік обов’язкових реквізитів останньої. Водночас ніхто не скасовував перелік обов’язкових реквізитів первинних документів, наведений у ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Як перейти на використання самостійно розробленої форми документа? Для цього, крім того, що власне розробити (уключивши при цьому всі необхідні обов’язкові реквізити), її потрібно ще й затвердити наказом чи іншим розпорядчим документом по підприємству. «Супутні» зміни при цьому необхідно внести до інших документів підприємства, такі як графік документообігу, уключивши до нього й ТТН за самостійно розробленою формою.

Теги ТТН
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі