Теми статей
Обрати теми

Заплатили за директора штраф? Заплатіть і податок

Ситуація. Прийнято рішення сплатити адмінштраф, накладений на директора контролюючими органами, за рахунок коштів підприємства. Чи буде така виплата обкладатися ПДФО?
адмінштраф, ПДФО, військзбір, ЄСВ

Так, буде. Причому не лише ПДФО, а й військовим збором та ЄСВ. Несподівано ? Зараз усе розповімо.

Розпочнемо з того, що адмінштраф — це грошове стягнення, сплатити яке директор має зі своєї кишені. У цьому й полягає перевиховуюча ідея КпАП . Але підприємство вирішує допомогти директору, і ось що з цього виходить.

ЄСВ. При визначенні видів виплат, які включають до складу зарплати, а отже, і до бази справляння ЄСВ, потрібно керуватися положеннями Інструкції № 5*. Так от, її п.п. 2.3.4 відносить до фонду оплати праці виплати індивідуального характеру на користь найманих працівників. Сума адмінштрафу, сплаченого підприємством замість дира, на наш погляд, якраз і є такою виплатою. Отже, вона увійде до бази справляння ЄСВ у складі зарплати. Тож — «привіт» ЄСВ .

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

img 1ЄСВ нараховуйте на суму «адмінштрафного» доходу, нараховану у бухобліку як дохід директора.

ПДФО та військовий збір. Їх також доведеться утримати з цього доходу. Так-так, і для цілей ПКУ сума штрафу, сплачена за дира, перетворюється для останнього в оподатковуваний дохід. Який саме? Вважаємо, що в зарплату. Адже податківці не проти**, щоб для визначення переліку виплат, які входять до складу зарплати, ми з вами використали Інструкцію № 5 у частині, що не суперечить ПКУ.

** Див. роз’яснення в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 23, с. 14.

Важливо! Оскільки такий дохід надано в негрошовій формі, то до бази обкладення ПДФО він повинен потрапити збільшеним на «натуральний» коефіцієнт.

img 2При ставці податку 18 % його величина дорівнює 1,219512.

А з якої суми утримувати військзбір? Податківці сьогодні стверджують, що з «чистої» суми штрафу. Готові керуватися їх роз’ясненнями? Отримайте індивідуальну податкову консультацію з цього питання. Так ви убезпечите себе, якщо раптом вони передумають.

Якщо ж у вас на руках такої консультації немає, вважаємо, що безпечно утримувати військзбір із суми доходу, нарахованої у бухобліку.

img 3Тобто з суми адмінштрафу, збільшеної на «натуральний» ПДФО-коефіцієнт, але без застосування коефіцієнта для військзбору.

Невигідно виходить. Не хочете морочитися з податками? Подумайте над варіантом видачі директору нецільової благодійної допомоги у зв’язку з сімейними обставинами (див. журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 40, с. 8). А на що він її витратить, податківцям знати не потрібно .

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі