Теми статей
Обрати теми

«На ранок мінус…»: за рахунок чого може зменшуватися ПДВ-регліміт?

Сумцова Ольга, податковий експерт, o.sumcova@buhgalter911.com
Надіслали запит про суму податку, на яку можна зареєструвати податкову накладну. «Відповідь» — 50000 грн. Ранком наступного дня знов надіслали запит. Але сума регліміту зменшилася на 20000 грн. При цьому ми не реєстрували податкових накладних. Куди подівся ліміт?
ліміт реєстрації, СЕА ПДВ

Дійсно, в основному регліміт «витрачається» при реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування. Але ∑НаклВид — не єдиний показник, який зменшує ліміт реєстрації.

Для того щоб визначити, що саме «з’їло» ліміт, бажано порівняти показники старого та нового витягів. Далі говоритимемо про Витяг за формою J/F 1401206. Та проаналізувати ці показники можна так само, використовуючи вкладку «СЕА ПДВ» в Електронному кабінеті платника* або через Витяг J/F 1401902 «Витяг в розрізі операцій з системи електронного адміністрування ПДВ».

* Для вас буде корисною стаття «Електронний кабінет платника: час заходити» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

Які показники можуть зменшувати ліміт?

1. Показник ∑Овердрафт (ряд. 8 Витягу). Регліміт може автоматично зменшитися в результаті щоквартального перерахунку суми овердрафту. Такий перерахунок має здійснюватися протягом перших шести робочих днів кварталу ( п. 2001.3 ПКУ). Механіка процесу така: віднімають суму попереднього овердрафту та додають розрахований наново новий**. Але на практиці податківці можуть зволікати з перерахунком. До того ж іноді трапляються збої. Наприклад, при перерахунку ∑Овердрафт на 01.10.2016 р. платники побачили у себе неприємну картину, коли старий овердрафт прибрали, а новий ще не додали. Щоправда, потім податківці усе полагодили img 1.

** Детальніше про нюанси розрахунку читайте в статті «Як платникам ПДВ «дарують» ∑Овердрафт» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 35).

img 2Очевидно, цей збій і став приводом для запитання читача.

2. Показник ∑Перевищ (ряд. 6 Витягу). З’явитися він може після подання поточної ПДВ-декларації або уточнюючого розрахунку, якщо в них відображено зобов’язання за незареєстрованими податковими накладними. Добре, що як тільки ви зареєструєте податкову накладну — ліміт реєстрації на цю суму автоматично збільшиться.

3. Показник ∑Відшкод (ряд. 5 Витягу). Заявлена сума бюджетного відшкодування також зменшить ліміт реєстрації ( п. 2001.3 ПКУ). Причому зменшується він одразу після подання декларації або уточнюючого розрахунку.

img 3Під час перевірок показник ∑Відшкод контролери можуть коригувати.

4. Показник ∑ПопРах. За рахунок цього показника ліміт реєстрації може зменшитися у разі, якщо ви подали заяву Д4 на повернення коштів з ПДВ-рахунка. Причому таке зменшення відбувається одразу — щойно ви подасте Д4. Якщо ж у встановлений строк (10 роб. дн. після закінчення граничного строку для самостійної сплати зобов’язань за декларацією) гроші не повернуть — ліміт поновлять.

От, власне, й усе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі