Теми статей
Обрати теми

Чи може єдиноподатник групи 2 продати товар бюджетнику?

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Ситуація така: єдиноподатник групи 2 знайшов потенційного покупця на свій товар (спортінвентар). Цей покупець — бюджетна установа розраховуватися може тільки за безготівкою. Але тепер єдиноподатник замислився: а чи має він право продати товар такому покупцю? Чи не втратить він спрощенки? Не хвилюйтеся: ця операція спрощенцям дозволена. Детальніше — в статті.
єдиний податок, підприємець, група 2, торгівля, бюджетники

«Потенціал» єдиноподатників групи 2 розкритий у п. 291.4 ПКУ. При дотриманні обмежень щодо обсягу доходу і кількості найманих працівників вони мають право: 1) надавати послуги тільки єдиноподатникам або населенню; 2) виробляти і продавати товари кому завгодно (тут без обмежень); 3) займатися діяльністю у сфері ресторанного господарства.

Як бачите, єдиноподатник групи 2 має право продавати товари бюджетним організаціям img 1. Заборони на такий продаж немає ні в п. 291.4 ПКУ, ні в переліку видів діяльності, заборонених для усіх без винятку єдиноподатників ( п. 291.5 ПКУ). Отже, це дозволено.

При цьому не має значення, про що йдеться: чи то про перепродаж куплених товарів (торговельна діяльність), чи то про продаж самостійно виготовлених товарів (виробництво).

Будьте уважні: продавати товари бюджетникам єдиноподатник групи 2 може, а ось надавати їм послуги — ні (оскільки бюджетники не є ні єдиноподатниками, ні тим більше населенням).

Що ж до форми розрахунків, то абсолютно всі єдиноподатники зобов’язані розраховуватися за продані товари (роботи, послуги) виключно в грошовій формі ( п. 291.6 ПКУ). А безготівка, разом з готівкою, якраз і є грошовою формою розрахунків, про що прямо сказано в цьому пункті. Заборонені лише негрошові розрахунки (наприклад, векселі, бартер, взаємозалік, електронні гроші тощо).

Виходить, і з розрахунками жодних проблем немає. Тобто підсумок такий: єдиноподатник групи 2 може сміливо продавати свій товар бюджетнику за безготівку — це йому нічим не загрожує.

img 2У разі постачань з оплатою за рахунок бюджетних коштів є ПДВ-специфіка в частині дати виникнення податкових зобов’язань. Але другогрупники до ПДВ не допущені.

Для єдиноподатника групи 2 може бути не зовсім звично працювати з юрособою, тому нагадаємо, що договірні відносини з юрособами обов’язково оформляються документально. Тож будьте готові:

— підписати договір постачання з бюджетною організацією;

виписати їм рахунок (щодо ціни обумовте заздалегідь, у які строки буде проведено розрахунок: можливо, є сенс дещо завищити ціну, оскільки гроші з бюджету можуть іти дуже довго);

виписати товарно-транспортну накладну у разі забезпечення доставки товару автотранспортом*.

* Про те, як її заповнити, ви можете прочитати у статтях «ТТН за довільною формою бути!» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 13) та «Найгостріші» ТТН-питання: знайдіть свою відповідь» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 40).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі