Теми статей
Обрати теми

Неприбутківці «на зламі часів»: ДФСУ тішить роз’ясненнями

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт, y.tovstopyat@buhgalter911.com
Появу Порядку ведення Реєстру неприбутківців (він же — Порядок № 4401) ми вже зустріли належним чином2. Тепер настала черга податківців. Свої обширні роз’яснення із цього приводу вони надали у вигляді «мегалиста» № 286023. Про нього і пропонуємо поговорити, попутно «зачепивши» деякі інші «неприбуткові» аспекти.
неприбуткові підприємства, установи та організації, новий Реєстр

1 Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затверджений постановою КМУ від 13.07.2016 р. № 440.

2 Дивіться статтю «Неприбутківцям — подарунок до БУХдня, або Перше знайомство з Порядком ведення Реєстру неприбутківців» у журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 31.

3 Лист ДФСУ від 25.08.2016 р. № 28602/7/99-99-15-02-01-17.

Корисні «рецепти» для діючих

По-перше, неприбуткова організація, яка діє на підставі установчих документів організації вищого рівня згідно із законом, може (здається, тут доречніше б сказати «повинна» img 1) повідомити про це податківців. З цією метою доведеться надати копії документів, що підтверджують таку приналежність.

До речі, які документи і яким способом вийде подати податківцям, ДФСУ роз’яснила в підрозділі «Визначено порядок подання документів для включення до Реєстру» розділу «Щодо основних положень нового Порядку» зазначеного листа.

По-друге, у разі внесення змін або доповнень до раніше поданої реєстраційної заяви або перереєстрації неприбутківця доведеться подати заяву № 1-РН. Причому використовувати потрібно форму, наведену в додатку 1 до Порядку № 440 (ср. ). У ній робиться позначка «зміни» або «доповнення».

img 2Повторне ж подання такої заяви неприбутківцями, внесеними до старого Реєстру станом на 13.08.2015 р.4, не передбачене.

4 Дата набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» від 17.07.2015 р. № 652-VIII (далі — Закон № 652).

По-третє, навіть тим неприбутківцям, яким не надходили «листи щастя» від податківців, можуть змінити код неприбутковості. Це можливо через автоматичне перенесення даних зі старого Реєстру неприбутківців до нового. Щоб таке перенесення було можливе, мають бути дотримані такі умови: 1) установчі документи розміщено на порталі електронних сервісів відповідно до Закону № 7555; 2) неприбутківець відповідає умовам, наведеним у п. 133.4 ПКУ.

5 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

А якщо першу із зазначених умов виконано, а другу — ні? Тоді податківці все ж надсилають «листи щастя». Неприбутківець, своєю чергою, після внесення потрібних змін до установчих документів подає до податкової відповідь на отриманий запит з повідомленням про це (і без надання копій установчих документів).

До речі, таблицю відповідності старих і нових кодів неприбутковості наведено в підрозділі «Змінено структуру кодів ознаки неприбутковості» розділу «Щодо основних положень нового Порядку» листа № 28602.

img 3Остаточне рішення про відповідність неприбутківця певному коду ознаки неприбутковості приймає податкова за результатами аналізу його установчих документів.

По-четверте, виключення неприбутківців з Реєстру стартує з 01.01.2017 р. До цієї дати «табу» на подібне виключення встановлено п. 34 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Рішення про виключення з Реєстру надсилається неприбутківцю протягом трьох робочих днів з дня прийняття такого рішення. При цьому повернення неприбутківцем до податкової оригіналу рішення про включення до Реєстру Порядком № 440 не передбачено.

Контрагентам неприбутківців

Підтвердження неприбуткового статусу. Як до появи Порядку № 440, так і після цього підприємствам, що мають справу з неприбутківцями, може бути цікаво, як можна переконатися у неприбутковому статусі свого ділового партнера? І скоро цей процес повинен вийти на якісно новий рівень. Вся річ у тому, що згідно з п. 12 Порядку № 440 відомості, які містяться в Реєстрі, мають бути доступні на офіційному веб-сайті ДФСУ. Причому відкритий доступ до них буде забезпечено в обсязі, визначеному п. 11 Порядку № 440.

Згідно з цим пунктом Реєстр повинен містити такі відомості про неприбутківця: (1) код згідно з ЄДРПОУ; (2) найменування; (3) дату включення його до Реєстру; (4) ознаку неприбутковості; (5) дату присвоєння ознаки неприбутковості або її зміни; (6) дату та номер рішення про включення, повторне включення неприбуткової організації до Реєстру або зміну ознаки неприбутковості; (7) дату скасування ознаки неприбутковості; (8) дату та номер рішення про виключення неприбуткової організації з Реєстру; (9) найменування та ідентифікаційний код контролюючого органу.

Тобто визначити неприбутковий статус контрагента із запровадженням відкритого доступу до Реєстру буде елементарно просто.

img 4Поки подібні задуми не реалізовано на практиці, не залишається нічого іншого, як вимагати від свого контрагента-неприбутківця копію рішення про його включення до Реєстру.

Неприбуткові різниці для високодохідних платників податку на прибуток. Останні, а також низькодохідні «добровольці», співпрацюючи з неприбутківцями, можуть зіткнутися з необхідністю збільшувати фінрезультат до оподаткування. Ці випадки визначено пп. 140.5.46 та 140.5.9 ПКУ. Тож врахуйте: проводити такі коригування потрібно лише у тому разі, якщо: 1) ви порушили обмеження, передбачені зазначеними підпунктами ПКУ; 2) ваш контрагент — неприбутківець у розумінні цього Кодексу.

6 Логіку роботи цієї норми податківці розтлумачили, зокрема, в категорії 102.13 ЗІР.

img 5Неприбутковими підприємствами, установами та організаціями згідно з п.п. 14.1.121 ПКУ вважаються ті, які не є платниками податку на прибуток відповідно до п. 133.4 цього Кодексу.

У той же час, увага (!), у п.п. 140.5.9 ПКУ висунуто умову, що контрагент повинен відповідати умовам з п. 133.4 цього Кодексу. Причому, як ви знаєте, «бувалий» img 6 неприбутківець (внесений до старого Реєстру до 13.08.2015 р.) навіть у разі невідповідності таким умовам не може бути виключений з Реєстру до 01.01.2017 р. Тому формально підстав для застосування коригування з п.п. 140.5.9 ПКУ щодо такого контрагента за 2016 рік немає. Але податківці навряд чи мислитимуть аналогічно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі