Теми статей
Обрати теми

З одного додатка в три, або Уточнення рентної плати за спецводокористування

Децюра Сергій, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Як ви вже знаєте з нашої публікації*, суб’єкти господарювання, які отримують воду зі змішаного джерела, при звітності з рентної плати за воду за I квартал 2017 року повинні були розраховувати податкові зобов’язання в декількох додатках 5 (окремий додаток для кожного джерела, з якого взята вода для формування змішаного потоку). Але деякі водокористувачі розрахували розмір плати в одному додатку 5 (як це було в минулі роки). Причини цього різні: одні несвоєчасно дізналися про нововведення, а інші так зробили за порадою місцевих податківців. Тепер у переддень закінчення граничного строку подання декларації за ІІ квартал у них виникає запитання, як виправити таку помилку. Про це поговоримо далі.
спецводокористування, змішані джерела, самовиправлення, штраф, пеня

* Стаття «Водна рента: розбираємося із заповненням декларації» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 16).

Загальні правила виправлення

Загальні правила самовиправлення ви напевно знаєте (ст. 50 ПКУ):

подаємо уточнюючий розрахунок до податкової декларації, у якій виявлена помилка, за формою, що діє на час такого виправлення;

вказуємо уточнювані дані у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, упродовж якого такі помилки були самостійно виявлені.

Від обраного варіанта виправлення залежатиме розмір самоштрафу, який доведеться сплатити в разі, якщо помилка призвела до заниження зобов’язань перед бюджетом. При уточненні даних через уточнюючу декларацію штраф дорівнюватиме 3 % від суми заниження, при уточненні через звітну декларацію — 5 %.

Розглянемо кожен з варіантів виправлення.

Виправляємося через «уточненку». Якщо йдеться про виправлення помилок через «уточненку», то вам слід пам’ятати, що окрема форма «уточненки» для рентної плати не розроблена. Тому звітна декларація з рентної плати й «уточненка» мають однакову форму.

Для перетворення «звичайної» декларації в уточнюючу потрібно в шапці декларації поставити позначку «Х» в полі «уточнююча».

img 1В одній «уточненці» можна виправити помилку, допущену тільки в одній раніше поданій декларації.

Шапка. З нюансів: у ряд.1.1.1 і 1.2.1 вказуєте період, у якому допущена помилка. Так, якщо брати наш випадок — йдеться про помилку, допущену в I кварталі, — указуєте I квартал 2017 року.

Хтось може сказати, що в гр. 1.1.1 слід указати не той період, у якому допущена помилка (для цього є гр. 1.2.1), а період, у якому подається «уточненка». Можливо, так було б і логічніше. Водночас, як свідчить консультація, наведена в категорії 121.05 ЗІР ДФСУ, це не так.

Таблична частина. Саме виправлення допущених помилок відбувається в уточнюючих додатках 5. А потім після заповнення їх дані переносяться в уточнюючу декларацію.

Шапка уточнюючого додатка 5. Заповнюється за тими ж правилами, що і звітний додаток 5, за винятком того, що:

— позначку «Х» ви вказуєте в полі «уточнюючий», а не «звітний»;

— у ряд.1.1 і 1.2 слід указати однакові значення, які відповідають уточнюваному періоду. Тобто заповнити так само, як і ряд.1.1.1 і 1.2.1 уточнюючої декларації.

Таблична частина додатка 5. У табличній частині додатка суб’єкт господарювання повинен спочатку правильно визначити розмір плати за уточнюваний період. Тобто заповнити додаток (а саме ряд.7 — 13) так, ніби помилки не припускався. У результаті заповнення цих граф ви визначите правильний розмір податку (дані ряд.13), який повинні були задекларувати в додатку 5 за уточнюваний період.

Після цього переходите до заповнення рядків, у яких відбувається виправлення помилок. А саме переносите в ряд.14 розмір неправильно задекларованого податкового зобов’язання. Для цього дані берете з ряд.13 помилкового додатка 5.

img 2Якщо дані додатка 5 вже виправлялися, то слід указати дані з ряд.13 останнього уточнюючого додатка 5.

Потім слід порівняти дані ряд.13 і 14 і визначити суму заниження (ряд.14.1) або завищення (ряд.14.2) податкових зобов’язань.

Визначивши результат проведеного уточнення, платник рентної плати приступає до заповнення ряд.16 і 17. У цих рядках він указує розмір нарахованого самоштрафу (ряд.16) і пені (ряд.17).

img 3Хоча з пенею при самовиправленні не все так просто img 4 (про що ви можете прочитати в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 21).

Заповнюються ці рядки тільки в тому випадку, коли помилка призвела до заниження податкових зобов’язань (заповнений ряд.14.1). Якщо вона призвела до завищення (заповнений ряд.14.2), то ні самоштрафу, ні пені нараховувати не потрібно (ряд.16 і 17 не заповнюються).

Виправляємося через звітну декларацію. Правила виправлення схожі з виправленням через «уточненку». Відмінність тільки в тому, що:

1) у шапці декларації:

— позначка «Х» ставиться в графі «звітна»;

• у ряд.1.1 указується період, за який подається звітна декларація;

• у ряд.1.2 указується період, що виправляється;

2) у табличній частині декларації:

• у ряд. 4.4 «спеціальне використання води» вказуєте дані про нарахований податок за звітний період, тобто період, за який подається звітна декларація, у якій виправляється помилка. Дані для заповнення цього рядка беруть із ряд.13 звітного додатка 5. При заповненні «уточненки» ряд. 4.4 не заповнюється;

• у ряд. 4.4.1 — 4.4.3 указуються дані про проведення уточнень в уточнюючих додатках 5, які подані до звітної декларації.

Що стосується заповнення уточнюючих додатків 5, які подаються разом зі звітною декларацією з рентної плати, то правила їх заповнення не відрізняються від правил заповнення уточнюючих додатків, що подаються разом з «уточненкою» (див. вище).

З одного в три

Тепер про те, як же виправити помилку, коли суб’єкт господарювання, який отримує воду зі змішаного джерела, розрахував податок в одному додатку 5, а не в декількох. Щоб виправити таку помилку, вам потрібно спочатку зрозуміти, скільки додатків ви повинні були заповнити при розрахунку податку за I квартал. Наприклад, якщо йдеться про м. Харків, то в ньому водний потік формується з трьох джерел у такій пропорції:

1) басейну річки Сіверський Донець (код водного об’єкта «1.1.2») — 76,48 % водного потоку (частка — 0,7648);

2) басейну річки Дніпро (канал «Дніпро — Донбас») (код водного об’єкта «1.1.2») — 21,94 % водного потоку (частка — 0,2194);

3) підземних вод місцевого значення (код водного об’єкта «1.1.4») — 1,58 % усього водного потоку (частка — 0,0158).

Тобто рентну плату за I квартал ви повинні були розрахувати в трьох додатках, а не в одному.

Потім вам потрібно уважно поглянути на те, як заповнено ваш помилковий звітний додаток 5 за I квартал 2017 року. А саме звернути увагу на те, який код водного об’єкта вказаний у ряд. 6.

img 5Від цього залежатиме алгоритм виправлення помилки, а саме кількість уточнюючих додатків, які вам потрібно буде заповнити.

Так, якщо код водного об’єкта, вказаний у додатку 5 (зазвичай при заповненні додатка 5 за I квартал 2017 року вказували код водного об’єкта, частка формування якого найбільша, наприклад, код «1.1.2»), збігається з кодом, який має бути вказаний в одному з правильних додатків 5, то виправляти помилку можна за допомогою трьох додатків 5.

У першому уточнюючому додатку 5 вам слід просто підкоригувати нарахований раніше податок. Для цього ви заповнюєте шапку додатка так само, як це зробили при заповненні звітного додатка до декларації за I квартал, за винятком того, що позначку «Х» указуєте в полі «уточнюючий», а в ряд. 6 залишаєте незмінним код водного об’єкта «1.1.2».

Рядки 7 — 13 ви повинні заповнити так, неначе ви розраховуєте податок для водного об’єкта, код якого вказаний у ряд. 6. Якщо йдеться про наш випадок, то це міг бути басейн річки Сіверський Донець (код водного об’єкта «1.1.2»).

Щоб нарахувати правильний розмір податку, вам слід правильно визначити:

річний ліміт використання води для цього джерела (ряд.7). Щоб його узнати, потрібно знайти, яка частина річного ліміту доводиться на цей об’єкт;

img 6Для цього річний ліміт слід помножити на частку цього водного об’єкта в загальному потоці.

об’єм використаної води, який доводиться на це джерело (ряд. 8). Щоб його узнати, слід з’ясувати, яка частка використаної води з початку року доводиться на це джерело. Для цього загальний об’єм використаної води за I квартал потрібно помножити на частку цього водного об’єкта в загальному потоці;

ставку рентної плати.

Знаючи ці дані і зробивши нехитрі арифметичні дії з підказок, які вказані у формі додатка 5, ви розрахуєте в ряд. 13 правильний обсяг рентної плати для відповідного водного джерела за I квартал.

Після цього ви приступаєте до процедури уточнення, а саме:

— у ряд. 14 переносите дані з ряд. 13 додатка 5, який поданий з декларацією за I квартал 2017 року. Тобто з того додатка, дані якого уточнюються;

— у результаті порівняння даних ряд. 14 і 13 виявиться, що помилка призвела до завищення податкових зобов’язань (дані ряд. 13 будуть менше даних ряд. 14). Отже, ви вкажете результат порівняння в ряд. 14.2;

— ряд. 16 і 17 не заповнюєте, оскільки в них дані вказуються тільки при заниженні зобов’язань.

Після цього приступаємо до заповнення двох інших додатків. Алгоритм їх заповнення подібний до вищеописаного. Хоча має певні нюанси, а саме:

— у шапці в ряд. 6 указуєте той код водного об’єкта, який відповідає певному джерелу;

— у ряд. 14 вказуєте 0. Річ у тому, що при заповненні декларації за I квартал податок за такі водні об’єкти не нараховувався;

— у результаті порівняння даних ряд.13 і 14 виходить, що ви донараховуєте податок, тобто буде заповнений ряд. 14.1. Відповідно потрібно розрахувати самоштраф img 7.

img 8Оскільки з граничного строку сплати за I квартал не пройшло 90 днів, то пені не буде img 9.

Після заповнення додатка ви просто переносите дані з відповідних рядків у ряд. 4.4.1 і 4.4.2.

І вуаля — дані виправлені. Так, доведеться сплатити самоштраф, і від цього нікуди не подінешся.

Увага! Якщо код водного об’єкта додатка 5, який був поданий зі звітною декларацією, не відповідає жодному з кодів джерел, з яких сформований водний потік, то для виправлення вам доведеться використати 4 додатки.

Одним додатком вам слід обнулити дані додатка 5, який ви подали при нарахуванні плати за I квартал. У такому додатку в шапці ви вказуєте код водного об’єкта, який указаний у помилковому додатку 5 до декларації за I квартал, а ряд. 7 — 13 не заповнюєте. У ряд. 14 цього додатка переносите дані з ряд. 13 помилкового додатка 5, який був поданий разом зі звітною декларацією за I квартал. У результаті такого заповнення у вас фігуруватиме в ряд. 14.2 сума завищення податку на всю суму задекларованих податкових зобов’язань за I квартал. Ця сума повинна зняти всі нараховані вами зобов’язання, задекларовані у звітності за I квартал, і надати можливості розрахувати податок з «чистого аркуша».

Після цього вам потрібно просто нарахувати податок для кожного джерела, з якого сформований водний потік. Робити це ви будете так, як описано для випадку донарахування податкових зобов’язань.

На закінчення зазначимо, що якщо ви виправляєте помилку у звітній декларації, то правила заповнення уточнюючих додатків і результативних рядків декларації (ряд. 4.4.1 — 4.4.3) не змінюються. Просто, окрім уточнюючих додатків, вам потрібно заповнити ще і звітні додатки. У них ви повинні розрахувати податок для тих же джерел, для яких і проводили уточнення, але з урахуванням використаної води за ІІ квартал і проведених уточнень в уточнюючих додатках, доданих до цієї декларації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі