Теми статей
Обрати теми

Відшкодування орендарем комуналки — код у податковій накладній

Казанова Марина, податковий експерт, m.kazanova@buhgalter911.com
Надаємо послуги оренди і виписуємо податкову накладну орендарю на оренду і відшкодування комунальних послуг окремими строками. Як кодувати комунальні платежі?
коди в податковій накладній, оренда

Щоб відповісти на це запитання, потрібно спочатку розібратися з «природою» такого відшкодування. Про постачання орендодавцем товарів тут не може бути й мови. Візьмемо, наприклад, ситуацію з електроенергією. У розумінні ПКУ постачання електроенергії дійсно прирівнюється до постачання товарів ( п.п. 14.1.191). Причому електроенергія — підакцизний товар. Тому орендодавець отримає податкову накладну від обленерго з кодом УКТ ЗЕД. Але в податковій накладній, що складається для орендаря на відшкодування комунальних послуг, вписувати код УКТ ЗЕД на електроенергію не потрібно . Адже орендодавець не продає орендарю електроенергію. Він просто отримує відшкодування її вартості. А отже, отримання компенсації за електроенергію слід розглядати як операцію надання послуги. На це звертали увагу й податківців (див., наприклад, лист ГУ ДФСУ в Сумській області від 16.09.2015 р. № 10/18-28-15-01-39):

«Оскільки орендодавець не продає орендарям електроенергію як особливий вид товару, слід вважати зазначену операцію наданням послуг».

Тому компенсацію витрат на постачання холодної води, гарячої води, водо-, газо- та електропостачання, централізоване опалювання слід розглядати як платіж за послугу. А за послугами, як ви пам’ятаєте, до внесення змін до форми податкової накладної податківці дозволили не зазначати коди (лист ДФСУ від 20.01.2017 р. № 1312/7/99-99-15-03-02-17*).

* Детальніше — у статті «Податкові накладні на послуги — без коду» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 5.

img 1Тому в податковій накладній ані на оренду, ані на відшкодування комунальних послуг наразі коди проставляти не потрібно.

Але оскільки нова форма податкової накладної «не за горами», давайте все ж таки розберемося, під яким кодом незабаром доведеться зазначати відшкодування орендарем комунальних послуг.

Вважаємо, що це має бути той самий код, що й на оренду нерухомості (тобто «68.20»). Пояснимо чому. Орендодавець не поставляє комунальні послуги орендарю. А отже, вписувати до податкової накладної коди послуг на водопостачання, водовідведення тощо просто не коректно. Оскільки йдеться тільки про компенсацію комунальних послуг орендарем, цілком обґрунтовано вважати, що відшкодування комунальних послуг пов’язане з орендою і експлуатацією нерухомості, тобто є складовою орендної послуги. Підтверджують це й податківці в листі ДФСУ від 04.08.2016 р. № 26595/7/99-99-15-03-02-17 (ср. ). Тобто логічно відшкодування комунальних послуг зазначати під тим самим кодом, що й послуги оренди нерухомості, тобто «68.20».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі