Теми статей
Обрати теми

«Трудова» доплата до мінзарплати: деталі

Соломіна Марія, експерт з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
Перше знайомство з «трудовою» доплатою до мінзарплати у нас з вами відбулося в «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2. Але наближається пора нараховувати зарплату за січень 2017 року за новими правилами. Тобто час усе «працемінзарплатне» розкласти по поличках. Не заплутатися в нововведеннях вам допоможе ця стаття.
мінзарплата, ЦПД, доплати, індексація, ПДФО, ВЗ, ЄСВ, 1ДФ, Д4

Закон про оплату праці вимагає: «розмір заробітної плати за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчий розміру мінімальної зарплати». А якщо виявився нижчим? Доведеться рахувати «трудову» доплату до рівня мінзарплати. Зазначимо, що у 2017 році мінімальна зарплата в місячному розмірі дорівнює 3200,00 грн., в погодинному — 19,34 грн.

Чи усі бухгалтери по зарплаті корпітимуть над розрахунками «трудової» доплати? Ні, не усі! Якщо на вашому підприємстві оклади (місячні тарифні ставки) стартують від 3200,00 грн., вважайте, що ви зірвали джекпот! Розраховуйте працівникам зарплату, як і раніше. Вам не треба морочити собі голову «трудовою» доплатою. Але познайомитися з нею все-таки буде не зайвим img 1. Для зручності пропонуємо вам скористатися нашим алгоритмом.

Крок 1. Трудові — направо, цивільно-правові — наліво. «Трудова» доплата до рівня мінзарплати встановлена тільки для фізичних осіб, які працюють у вас за трудовими договорами. Для винагород за цивільно-правовими договорами (наприклад, за договорами підряду, на надання послуг) таку доплату не розраховуємо. Тому їх «відкидаємо» убік img 2.

Крок 2. Дивимося на оклад (тарифну ставку) працівника. Як ми вказували вище, якщо місячний оклад (тарифна ставка) працівника дорівнює або більше 3200,00 грн., зарплату працівникові нараховуємо в загальному порядку.

img 3Також не морочимося, якщо годинна тарифна ставка працівника дорівнює або більше 19,34 грн.

Тут «трудової» доплати не буде. Важливо! Оклади (ставки) перевіряємо по кожному працівникові, незалежно від: зайнятості працівника (повна, неповна, скорочена); місця роботи (основне або сумісництво); статусу (інвалід, пенсіонер). Тут винятків немає.

Зверніть увагу: якщо працівник — внутрішній сумісник (працює за основним місцем роботи і за сумісництвом у одного роботодавця), оклади (ставки) переглядаємо по кожній посаді, яку він обіймає (роботі, яку виконує), у цього роботодавця. Не складаємо їх на купу! А якщо оклад менше 3200,00 грн. (годинна тарифна ставка менше 19,34 грн.)? Переходимо до кроку 3.

Крок 3. Вивчаємо складові оплати праці працівника. Визначаємо загальну суму зарплати працівника по конкретній посаді (виконуваній роботі) для порівняння з мінзарплатою. Для цього підсумовуємо усі трудові виплати, нараховані працівникові в поточному місяці згідно з умовами трудового договору (оклад + доплати + надбавки + премія), за винятком:

— виплат, перерахованих у таблиці нижче. Вони не беруть участі в порівняльних розрахунках;

— виплат, нарахованих в поточному місяці за минулі місяці у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок. Їх відносимо до місяців, за які вони нараховані.

Виплати, які не включають у суму зарплати для порівняння з мінзарплатою

з/п

Вид виплати

1

Виплати, перераховані в ст. 31 Закону про оплату праці:

— доплата за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я (наприклад, доплата за роботу в шкідливих умовах праці за умовами атестації робочого місця);

— доплата за роботу в нічний час;

— доплата за роботу в надурочний час;

— надбавка за роз’їзний характер робіт;

— премії до ювілейних і святкових дат

2

Виплати, нараховані за невідпрацьований час, наприклад:

— відпускні і компенсація за невикористані дні відпусток;

— оплата простою;

— оплата працівникам, які притягуються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час (наприклад, середня зарплата, що зберігається за період військової служби працівників підприємства згідно зі ст. 119 КЗпП);

— плата за період підвищення кваліфікації;

— інші виплати, нараховані виходячи з середньої зарплати за невідпрацьований час

3

Виплати, які згідно з Інструкцією № 5* не входять до фонду оплати праці, зокрема:

— лікарняні (оплата перших п’яти днів за рахунок коштів роботодавця і допомога по тимчасовій непрацездатності);

— допомога по вагітності та пологах;

— матеріальна допомога разового характеру;

— вихідна допомога

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Що стосується сум індексації зарплати, то раніше фахівець Мінсоцполітики роз’яснювала (див. «Бухгалтер 911», 2017, № 3), що їх також не включають у зарплату для порівняння з мінзарплатою. Але на сьогодні у нас є інформація, що, можливо, позиція Мінсоцполітики щодо цієї виплати буде переглянута. Також є запитання щодо систематичної матдопомоги, яка виплачується до відпустки. Тож стежимо за новинами.

Крок 4. Проводимо порівняльні розрахунки. Порівняльні розрахунки проводимо в порівнянних умовах. Що це означає? Якщо ваш працівник:

— виконав місячну (годинну) норму праці, то нараховану йому зарплату порівнюємо з мінзарплатою в місячному розмірі (мінзарплату в погодинному розмірі, помноженому на встановлену норму праці, — якщо працівник — почасовик);

не виконав місячну (годинну) норму праці, наприклад, у зв’язку з роботою в умовах неповного робочого часу (за сумісництвом), хворобою, відпусткою, прогулом, простоєм і т. д., нараховану йому зарплату за фактично відпрацьований час порівнюємо з мінзарплатою, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу).

Якщо фактична зарплата працівника виявилася вища «мінімалки», нараховуємо працівникові фактичну зарплату. Якщо ж перемогла «мінімалка», додатково розраховуємо і нараховуємо працівникові «трудову» доплату. Її величина дорівнює різниці між мінімальною зарплатою, визначеною пропорційно виконаній нормі праці (відпрацьованому часу), і фактичною зарплатою працівника.

Приклад. Працівникові встановлено погодинну оплату праці. Його годинна тарифна ставка складає 16,00 грн. Премій, надбавок немає. За січень 2017 року працівник відпрацював 159 годин (виконав норму праці).

Загальна сума зарплати працівника за січень 2017 року, розрахована відповідно до умов трудового договору, дорівнює 159 х 16,00 = 2544,00 (грн.).

Розрахуємо по цьому працівникові мінімальний розмір зарплати на січень 2017 року, нижче якого не може бути нарахована зарплата за виконану ним місячну норму праці: 19,34 х 159 = 3075,06 (грн.).

Оскільки фактична зарплата працівника, розрахована виходячи з умов трудового договору (2544,00 грн.), нижче розрахованої мінзарплатної межі (3075,06 грн.), розраховуємо «трудову» доплату: 3075,06 - 2544,00 = 531,06 (грн.).

Таким чином, зарплата робітника-погодинника за січень 2017 року складе 3075,06 грн. (2544,00 грн. + 531,06 грн.).

Крок 5. Нараховуємо, виплачуємо, відображаємо у звітності. «Трудову» доплату розраховуємо у кінці поточного місяця. При розрахунку суми авансу (зарплати за першу половину місяця) обчислювати «трудову» доплату пропорційно відпрацьованому часу не треба.

Виплачуємо її працівникові в загальній сумі зарплати за другу половину місяця. Обкладаємо ПДФО, військовим збором у загальній сумі зарплати.

img 4У бухобліку нарахування «трудової» доплати відображаємо по кредиту субрахунку 661.

Важливо. Суму «трудової» доплати враховуємо при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу (ПСП).

img 5Детально про правила застосування ПСП ми з вами поговоримо в одному з наступних номерів нашого журналу.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ «трудову» доплату відображаємо в загальній сумі зарплати працівника з ознакою доходу «101». І не забуваємо про ЄСВ. Ставки внеску — «зарплатні».

У Звіті з ЄСВ (форма № Д4) «трудову» доплату показуємо також у загальній сумі зарплати за місяць. Окремо виділяти її не треба!

Нарешті, не плутайте «трудову» доплату з додатковою базою нарахування ЄСВ, яку розраховують, якщо фактична база нарахування ЄСВ виявилася менше мінзарплати. Таку допбазу нарахування ЄСВ (різницю між мінзарплатою і фактичною базою нарахування ЄСВ) в таблиці 6 Звіту за формою № Д4 показують в окремому рядку з кодом типу нарахувань «13» у графі 10. А ось «трудову» доплату, про яку ми з вами говорили в цій статті, — у загальній сумі зарплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі