Теми статей
Обрати теми

Декларація єдиноподатника за 2016-й: здаємо без проблем!

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter 911.com
Ви ще не відзвітували з єдиного податку за минулий рік? Тоді ми йдемо до вас! Давайте згадаємо основні правила заповнення декларації (і підприємцями, і юрособами).
єдиний податок, звітність, юрособи і підприємці

У статті зосередимо усю увагу на платниках груп 1, 2 і 3.

Граничний строк подання декларації платниками групи 3 — четвер 9 лютого, а груп 1 і 2 — середа 1 березня.

Варіанти подання. Ви можете подати декларацію «ніжками», електронним способом або ж поштою. Вибравши останній варіант, пам’ятайте: п. 49.5 ПКУ зобов’язує відзвітувати не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Форма декларації. Звітувати треба за формою, затвердженою наказом № 5781. Причому навіть попри те, що вже рік пройшов, відколи ця форма «морально застаріла» img 1 (маємо на увазі вказані в ній ставки податку 2 і 4 % для платників групи 3 при діючих ще з початку минулого року 3 і 5 % відповідно), змін у неї Мінфін так і не вніс img 2. Як вийти з такої ситуації — розповімо, коли торкнемося безпосередньо заповнення декларацій.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.2015 р. № 578.

img 3Дані в декларації наводьте з точністю до копійки; наростаючим підсумком з початку року; українською мовою. Рядки, в яких немає даних, прокреслюйте (у «паперовій версії»).

Якщо єдиноподатники групи 3 з цією формою вже давно у близьких стосунках, то серед представників «молодших» груп можна зустріти і тих, для кого заповнення саме цієї форми декларації стане дебютним. Справа в тому, що звітувати за 2015 рік вони могли як за вказаною формою декларації, так і за «старою»2. Податківці «рекомендували» саме перший варіант (лист ДФСУ від 15.10.2015 р. № 9605/0/99-99-05-03-01-14; категорія 107.08 ЗІР), але добровільно-примусовим img 4 він не став.

2 Затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 21.12.2011 р. № 1688.

Що стосується електронних форм декларації, то юрособам в ОПЗ підійде форма J0103506, а для підприємців F0103403 «Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (подається за рік)» — для підприємців груп 1 і 2 або F0103305 «Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (подається за квартал)» — для підприємців групи 3.

А що коли підприємець сплутав форми і подав не ту? Зверніть увагу: «обнуляючу» звітну нову декларацію з неправильним ідентифікатором подавати не треба! «Рецепт» виправлення передбачає в цьому випадку подання: (1) звітної декларації з правильним ідентифікатором (і правильними показниками); (2) листи з пояснювальною запискою, що містить прохання визнати недійсним раніше поданий звіт по неправильному ідентифікатору.

Нюанси для «перебіжчиків» і «новачків». Як ви знаєте, «мігрувати» img 5 платники єдиного податку можуть як з однієї групи в іншу (причому як з «молодшої» групи в «старшу», так і навпаки), так і на загальну систему.

img 6Крім того, можливий і зворотний перехід (із загальносистемників у єдиноподатники).

Які форми звітності і за які періоди правильно подавати в таких випадках?

Перехід підприємця між групами. Незалежно від того, в якій групі працює підприємець, форма декларації єдина. Що стосується електронних форм (про які ми говорили вище), то з них треба вибрати ту, яка відповідає групі єдиного податку, в якій ви працювали в останньому кварталі 2016 року.

При заповненні декларації заносьте дані в ті розділи, які відповідають групам, в яких вам пощастило img 7 працювати упродовж 2016 року. Оскільки при заповненні декларації передбачений наростаючий підсумок з початку року, то дані в кожен розділ вносьте за ті квартали, в яких ви перебували в тій чи іншій групі. А в розділі V розрахуйте загальний підсумок роботи за рік.

Перехід на загальну систему оподаткування. Якщо станом на кінець року ви — загальносистемник, додатково ніякої звітності з єдиного податку подавати не треба. Досить тієї декларації, якою ви «закрили» єдиноподатний період діяльності, ідучи зі спрощенки.

Нагадаємо: зробити це платники групи 1 або 2 були зобов’язані в квартальний строк, тобто упродовж 40 календарних днів після закінчення останнього кварталу роботи на спрощенці. Для третьогрупників же квартальний звітний період встановлений «за умовчанням» img 8.

img 9Якщо раніше такі дії для платників груп 1 і 2 були продиктовані роз’ясненням у категорії 107.08 ЗІР, то тепер уточнювальні зміни внесли і в п.п. 296.5.1 ПКУ3.

3 Основні новинки податкової реформи для єдиноподатників-підприємців ви могли дізнатися зі статті «Фізособи-підприємці vs Податкова реформа — 2017», а для юросіб-спрощенців — з матеріалу «Другий ешелон»: новації-2017 щодо «інших» податків» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 1-2.

Перехід із загальної системи на спрощену. Рухаючись в цьому напрямі, пам’ятайте: в єдиноподатній декларації відобразиться дохід лише за період діяльності на спрощенці. Визначитися з початком періоду вам допоможе ст. 294 ПКУ. За період, що передував переходу, треба відзвітувати за «звичайними» правилами4.

4 Фізособи-підприємці подробиці для себе знайдуть у статті «Декларація про доходи підприємця: «черговий раз, але по-новому» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 3.

До речі , «новачки» з групи 3 не відчують дію цього правила на собі. Справа в тому, що для них за умови подання заяви на обрання спрощенки впродовж 10 к. днів з дня держреєстрації перший податковий (звітний) період розпочинається з першого числа місяця, в якому відбулася держреєстрація. Тобто вони відразу стають єдиноподатниками, без попереднього потрапляння на загальну систему.

img 10«Новонароджені» підприємці, які при реєстрації відразу «застрибують» в групу 1 або 2 єдиного податку, спочатку опиняються на загальній системі img 11.

«Сплячий» підприємець/підприємство: не подавати декларацію можна! З 01.01.2017 р. в п. 49.2 ПКУ внесли зміни, які чітко дають зрозуміти, що правом не подавати «пустунки» наділені і єдиноподатники5. На цьому фоні, здається, податківці переглянуть свою точку зору, що подавати декларацію у будь-якому випадку треба (мовляв, у ній у будь-якому випадку є показники, що підлягають декларуванню).

5 Див. матеріал «Деклараційні news: світлі і темні сторони реформы-2017» в журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 4.

З основними нюансами подання декларацій розібралися. Перейдемо до заповнення!

Підприємницька декларація

Аналізом показників «шапки» декларації займатися не будемо. Наведемо лише істотні, вони ж найцікавіші img 12, рядки.

Порядок заповнення декларації фізособи-підприємця

Розділ

Поле/

рядок

Які дані вказувати

І

08

Найбільша кількість працівників за будь-який місяць 2016 року. При цьому не враховуйте найманих працівників, що перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами і у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею передбаченого законодавством віку. Працівників, призваних на військову службу під час мобілізації, на особливий період, не треба враховувати лише починаючи з періодів 2017 року (спасибі податковій реформі — 2017!). Немає найманих працівників взагалі — проставляйте в цьому полі «0»

09

Номер і назва згідно з КВЕД тих видів підприємницької діяльності, якими фактично займалася фізособа-підприємець — платник єдиного податку у звітному періоді (дивіться категорію 107.08 ЗІР)

ІІ, ІІІ

Щомісячні

авансові

внески,

грн, коп.

Нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення фактичної сплати єдиного податку у вигляді авансового внеску. Як правило, значення рядка дорівнює добутку суми щомісячного авансового внеску на 3. Але якщо в якомусь кварталі були підстави для пропуску сплати авансового внеску (згідно з п. 295.5 ПКУ), щомісячну суму множте на кількість місяців, авансовий внесок за який був нарахований

ІІ

01

Сумарний дохід від незаборонених видів діяльності. Його беруть з графи 6 Книги обліку доходів або графи 7 Книги обліку доходів і витрат. Така сума не може перевищувати: 300 тис. грн. — для єдиноподатників групи 1; 1,5 млн грн. — групи 2 і 5 млн грн. — для групи 3. При цьому третьогрупники — платники ПДВ свій дохід «світять» в рядку 05, а неплатники цього податку — в рядку 06. При цьому не звертайте уваги на неправильно вказані в цих рядках ставки єдиного податку: істотного значення вони не мають, адже на цьому етапі наводять суму отриманого доходу (а не податку)

ІІІ

03

ІV

05

06

ІІ

02

Перевищення суми отриманого доходу над сумою дозволеного для конкретної групи єдиноподатників.

Також сюди потрапить сума доходу, отриманого в звітному (податковому) періоді:

— від здійснення діяльності, не вказаної в реєстрі платників єдиного податку*;

— при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж у грошовій формі (готівковою та/або безготівковою), що передбачено п. 291.6 ПКУ;

— від здійснення видів діяльності, що не надають права на застосування спрощеної системи оподаткування;

— від здійснення діяльності, яка не передбачена для єдиноподатників групи 1 або 2 п.п. 1 чи 2 п. 291.4 ПКУ*

ІІІ

04

ІV

07

* Для підприємців першої або другої групи.

Розділ V — підсумковий. Його заповнення не повинне викликати у вас ніяких ускладнень. Помічниками при цьому будуть формули, наведені в кожному з рядків.

Ви працюєте в групі 3? Тоді врахуйте: при розрахунку суми податку замість наведених значень у рядку 10 використовуйте ставку податку 3 %, а в рядку 11 — 5 %.

img 13А ось підприємці груп 1 і 2 в цьому розділі заповнюють лише рядок 08. Може з’явитися і рядок 09, але це якщо отримали «гріховний» дохід, оподатковуваний за ставкою 15 %.

Розділ VІ, у свою чергу, «самовиправний». Тому зараз про нього не говоримо (ставте тут прокреслення, якщо подаєте / надсилаєте поштою декларацію в паперовій формі).

Декларація для юросіб

Оскільки говоримо про декларацію для юросіб лише групи 3, то структура форми простіше своєї «партнерки», передбаченої для фізосіб-підприємців. Тут усього 4 розділи. І «Загальні відомості» — по суті не що інше, як «шапка». З його заповненням, сподіваємося, проблем не може виникнути в принципі.

У розділі ІІ ключовою величиною є значення рядка 1 «Сума доходу за податковий (звітний) період».

img 14Важливо: значення цього рядка не повинне перевищити 5 млн грн., інакше спрощенки у 2017 році вам не бачити як власні вуха img 15

Правила визначення доходів юрособи-єдиноподатника наведено в ст. 292 ПКУ. Саме з їх урахуванням формуйте значення цього рядка. Отримані авансом гроші тут варто відобразити, чого не скажеш про нараховані доходи, по яких не отримана плата станом на кінець дня 31.12.2016 р.

У бухобліку для цього вибираєте операції, відображені за дебетом рахунків 31 і 30 і кредитом субрахунків 361, 377, 681 і 685. А ось повернення покупцям, відображені за кредитом рахунків 30 і 31, слід звідти виключити.

Також сюди потраплять безкоштовно отримані товари (роботи, послуги); кредиторська заборгованість зі строком позовної давності, що сплинув; фінансова допомога, не повернена впродовж 12 місяців.

По-хорошому, рядок 1 + підсумковий рядок 5 мають бути єдиними заповненими в цьому розділі. Але якщо припустили отримання «гріховних» доходів, тоді уважно придивіться і до інших рядків цього розділу.

У розділі ІІІ визначаєте суму податку, у тому числі такого, що підлягає оплаті за підсумками останнього кварталу 2016 року (рядок 10). Вам на допомогу — формули-«підказки» безпосередньо з рядків декларації. Причому врахуйте: в рядок 9 переносьте значення рядка 8 декларації за 9 місяців 2016 року.

img 16Розділ ІV заповнюють лише у разі виправлення самостійно виявлених помилок, про що сьогодні ми з вами мови не ведемо.

Виплачували дивіденди минулого року? Тоді окрім єдиноподатної декларації треба подавати також «прибуткову». У ній заповнюєте лише рядки 20 — 22 і додаток АВ (лист ДФСУ від 12.03.2016 р. № 5383/6/99-99-19-02-02-15).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі