Теми статей
Обрати теми

«Готівкова» збірка: касова книга і Ко

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
До вашої уваги в межах цієї публікації наводимо декілька запитань про порядок проведення розрахункових і касових операцій. Сподіваємося, тут ви зможете знайти інформацію, так чи інакше корисну і для вас.
готівкові розрахунки, касова книга, РРО, КОРО, підрозділи

Відособлений підрозділ: чи потрібна касова книга?

Нагадаємо, у листі від 21.11.2016 р. № 50-0004/95398 НБУ «занесло» img 1 — у частині бачення ситуації з ведення касової книги відособленими підрозділами1.

1 Подробиці знайдете в статті «Відособлений підрозділ з РРО: коли потрібна касова книга?» у журналі «Бухгалтер 911», 2017, № 10.

Усупереч старому «устрою» НБУ раптом почав стверджувати, що відособлений підрозділ, що здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО та веденням КОРО і здає виручку в банк (а не в касу підприємства), повинен застосовувати касову книгу, навіть якщо не здійснює інших операцій, що вимагають складання касових ордерів!

У цьому контексті було цікаво дізнатися про позицію податківців, оскільки саме у їх руках «караючий меч». Але поки що податківці небагатослівні. Хоча в тому ж листі ДФСУ від 29.05.2017 р. № 389/Н/99-99-14-05-01-14/ІПК бачимо відсутність реакції на «витівку» НБУ img 2.

Відповідно, як варіант, можна спробувати дістати на свою адресу хорошу індивідуальну податкову консультацію2. При цьому робимо акцент на абз. 4 п. 4.2 Положення № 6373, який ми вважаємо спеціальним стосовно п. 3.7 цього документа, на який сподівався НБУ.

2 Вам допоможуть статті «Запит на податкову консультацію: дату підписання виділяйте окремо!» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 24), «Індивідуальні податкові консультації: новий Порядок і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 22).

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Продаж за готівку товару без РРО: чим відгукнеться?

img 3Яка санкція передбачена за продаж за готівку товару без РРО, якщо РРО у нас немає, але він потрібний? Підприємство приймає гроші в касу, у касовій книзі прихід відображає.

Відповідь на це запитання дає п. 1 ст. 17 Закону про РРО4. Причому слід зауважити, що з ІІ півріччя 2015 року його вимоги стали трохи м’якшими img 4. Завдяки змінам, унесеним Законом № 5695, «драконівський» пункт про п’ятикратну суму штрафу за третє і подальші порушення був видалений.

4 Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР.

5 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.2015 р. № 569-VIII.

Яка ж відповідальність передбачена тепер? Порушення, здійснене вперше, можна вважати «бонусним» img 5, адже його ціна — 1 гривня.

А ось за кожне наступне виконане порушення (за переконанням податківців — може бути виявлене вже в ході першої перевірки img 6) штраф складе 100 % вартостей товарів (послуг), проданих з порушеннями.

img 7Також винна особа може «впіймати» адмінштраф за ст. 1551 КпАП (максимум 170 грн.)

Але багато хто переживає, чи не буде «на додаток» п’ятикратного штрафу з абз. 3 ст. 1 Указу № 436/956 за неоприбуткування (неповне і несвоєчасне оприбуткування) готівки.

6 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 р. № 436/95.

Адже, як відомо, при проведенні готівкових розрахунків із застосуванням РРО оприбутковуванням готівки вважають здійснення обліку вказаних готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у КОРО на підставі фіскальних звітних чеків РРО (абз. 3 п. 2.6 Положення № 637). Але ми РРО не застосували, отже, і в КОРО нічого не оприбуткували.

Тут потрібно відокремити «мух від котлет» img 8.

Якщо у нас, у принципі, немає зареєстрованого РРО, то і норма «У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО… оприбуткуванням готівки є здійснення обліку зазначених готівкових коштів у повній сумі їх фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО…» з абз. 3 п. 2.6 Положення № 637 нас не стосується.

Відповідно оприбуткування готівки сталося завдяки запису в касовій книзі на підставі прибуткового касового ордера.

Підстав накладати п’ятикратний штраф за неоприбуткування (неповне і несвоєчасне оприбуткування) готівки немає.

Відповідальність підприємство повинне нести лише за здійснене порушення — непроведення розрахункових операцій через РРО.

Чи обов’язкова «службова видача»?

img 9Чи обов’язково робити в кінці зміни «службову видачу» виторгу на РРО перед Z-звітом (якщо її здаємо в касу бухгалтерії)? І що буде, якщо цього не робити?

Так, обов’язково.

Дивіться: п. 3 розд. III Порядку реєстрації та застосування РРО7 вимагає, щоб внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків реєструвалися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача» (якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій). Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

7 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Безпосередньо за порушення цієї вимоги в Законі про РРО відповідальності немає. Якщо ж контролери упиратимуть на слова: «нероздрук відповідного розрахункового документа, який підтверджує виконання розрахункової операції», то вкажіть їм на визначення розрахункової операції в ст. 2 Закони про РРО.

img 10Під нього чек РРО, фіксуючий операцію «службова видача», не підпадає!

Водночас податківці, ймовірно, йтимуть іншим шляхом — намагатися застосувати п’ятикратний штраф з абз. 3 ст. 1 Указу № 436/95 за неоприбуткування (неповне і несвоєчасне оприбуткування) готівки. Наприклад, упираючи на те, що не підтверджено походження готівки, що надійшла в касу, саме з ящика РРО.

Таку логіку за бажання можна буде спростувати в суді (допоможе в цьому, наприклад, відомість інкасування, складена в довільній формі, або інший аналогічний за призначенням документ).

Але краще, зрозуміло, до суду справу не доводити і «службову видачу» не ігнорувати img 11!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі