Теми статей
Обрати теми

«Ти — мені, я — тобі» (про готівкові обмеження)

Михайло Шевчук, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Фізособа-підприємець на єдиному податку продала юрособі товар, а юрособа, у свою чергу, продала тому ж підприємцеві інший товар. Бартер єдиноподатникам 1 — 3 груп заборонений. Підприємець приносить 9000 грн. у касу юрособи за товар. Чи може юрособа цього ж дня віддати 9000 грн. цьому ж підприємцеві за товар? Чи сума має бути менше 5000 грн.?
готівкові обмеження, 10 тис. грн., єдиний податок

Питання, по суті, стосується дотримання готівкових обмежень. Вони, нагадаємо, з нового року були змінені*, але тільки в питанні, що цікавить нас, ідеться про те єдине (з трьох передбачених) обмеження, яке не змінилося.

* Читайте статті «Потрійне урізування, або Як НБУ «покроїв» готівкові обмеження» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 3) і «50 тисяч готівкою. Хто у справі»? (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 10).

Установлені суми обмеження, як ви знаєте, постановою № 210**. З неї нас цікавить абз. 2 п. 1, що встановлює готівкове обмеження для розрахунків підприємств (підприємців) між собою протягом одного дня в розмірі 10000 грн. Як рахувати цю суму, якщо протягом дня був «різноспрямований»/двосторонній рух?

** Постанова Правління КМУ «Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою» від 06.06.2013 р. № 210.

Окремої норми, що спеціально описує саме цей випадок, у постанові № 210 немає. Що і не дивно img 1. Адже її завдання — лише встановити розмір граничної суми розрахунку. Але не постановою єдиною… «На допомогу поспішає» Положення № 637***.

*** Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

З його п. 2.3 виходить, що підприємства (підприємці) мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою... протягом одного дня за одним або декількома (!) платіжними документами в межах граничних сум розрахунків готівкою.

Під готівковими розрахунками мають на увазі платежі готівкою… (п. 1.2 Положення № 637). У нашому випадку кожна сторона має справу і з готівковим платежем, що входить, і з готівковим платежем, що виходить (фінустанова не задіюється). Тобто суми, що формально входять і виходять, повинні плюсуватися.

Підтвердження такої логіки знаходимо в податківців. Так, у категорії 109.13 ЗІР міститься відповідь на подібне запитання для випадку, коли у справі інше обмеження — з абз. 3 п. 1 постанови № 210.

img 2Приймання суб’єктом господарювання протягом одного дня від фізичної особи і видача такій особі готівки в сукупному розмірі, який перевищує 50000 грн., вважаються порушенням граничної суми розрахунків, — вважає ДФСУ.

Нагадаємо, що за недотримання готівкових обмежень загрожує адмінштраф за ст. 16315 КУпАП. У цьому випадку він страшний обом сторонам (див. категорію 109.21 ЗІР).

Не хочете ризикувати? Перевірений роками рецепт img 3 — «розмазування» платежів на декілька днів. При цьому в жодному з них не має бути перевищена гранична сума готівкових обмежень.

А якщо вже «пізно пити Боржомі» img 4? Поза сумнівом, порадувати тих, хто оступився, у цій ситуації повинен строк давності за адмінштрафом — не пізніше ніж через два місяці з дня здійснення правопорушення. Установлює цей обнадійливий строк ч. 1 ст. 38 КУпАП.

img 5Усвідомлюють img 6 це і податківці (категорія 109.21 ЗІР).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі