Теми статей
Обрати теми

Фізособи і земельний податок: дедалі ближче

Шевчук Михайло, податковий експерт, m.shevchuk@buhgalter911.com
Коло платників цього податку не обмежується юрособами. Оскільки наближається час сплати для фізосіб, доречно поговорити про правила стягнення земподатку з них. Адже зрештою це може стосуватися кожного.
плата за землю, фізособи, пільги

Фізособи можуть стати «щасливими» володарями статусу «платник земельного податку», якщо вони є ( п. 269.1 ПКУ):

власниками (а) земельних ділянок, (б) земельних часток (паїв), (в) нежитлових приміщень (їх частин) у багатоквартирних житлових будинках (див. також категорію 112.01 ЗІР);

землекористувачами. Це якщо вони користуються землями державної і комунальної власності, в т. ч. на умовах оренди.

img 1Орендна плата за землю, правила стягнення якої регулює ст. 288 ПКУ, поза фокусом об’єктива нашої статті.

Плату за землю фізособам податківці нараховують на основі даних кадастру. Тому на практиці питання про те, з якого моменту фізособа є платником податку, вирішується просто: коли дані про те, що фізособа придбала право власності на землю, потраплять до кадастру, податківці і починають нарахування податку. До того моменту платником є попередній власник img 2.

У теорії img 3 ж податківці сповідують інший підхід (категорія 112.01 ЗІР). Вони вважають, що фізособи, які не оформили права власності або права користування землею, проте отримали це право відповідно до рішення органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування або згідно із цивільно-правовими договорами, вже повинні платити земельний податок.

Пільги: хто у справі? Згідно з п. 281.1 ПКУ від сплати земельного податку звільнені: (1) інваліди І і ІІ груп; (2) фізособи, які виховують 3 і більше дітей віком до 18 років; (3) пенсіонери (за віком); (4) ветерани війни й особи, на яких поширюється дія Закону № 3551*; (5) фізособи, визнані потерпілими внаслідок Чорнобильської катастрофи.

* Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

img 4Пільгам для фізосіб присвячена ст. 281 ПКУ.

Але звільнення — не абсолютне. Його дія поширюється на:

Земельні ділянки, звільнені від оподаткування

Напрям використання земельної ділянки

Граничні норми для цілей застосування пільги

Ведення особистого селянського господарства

2 гектари

Будівництво й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)

у селах — 0,25 гектара

у селищах — 0,15 гектара

у містах — 0,10 гектара

Індивідуальне дачне будівництво

0,10 гектара

Будівництво індивідуальних гаражів

0,01 гектара

Ведення садівництва

0,12 гектара

Увага: від сплати податку звільняється лише одна земельна ділянка за кожним видом використання в межах зазначених норм.

Підпадаєте під дію пільги і маєте у власності декілька земельних ділянок одного виду? У такому разі до 1 травня слід було подати письмову заяву в довільній формі в податкову за місцем розташування земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

img 5Пільга при цьому починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подана така заява.

Від сплати податку звільняються також власники і землекористувачі при передачі земельних ділянок і земельних часток (паїв) в оренду платникові єдиного податку IV групи ( п. 281.3 ПКУ).

Крім того, випадають з числа платників земподатку платники єдиного податку І — ІІІ груп. Але тільки за земельні ділянки, які вони використовують для здійснення госпдіяльності**.

** Про «підводні камені» звільнення в частині орендованих земель ви могли прочитати в матеріалі «Земельний податок + здача в оренду: головний біль єдиноподатників» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 31).

Фізособи, що користуються пільгами із цьому податку, які надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки і земельні ділянки під ними сплачують на загальних підставах.

Своє право на пільгу податківцям потрібно доводити img 6. У сенсі доведеться надати документи, що підтверджують право на пільгу. Ними можуть бути (див. роз’яснення в категоріях 112.04 і 112.05 ЗІР): паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інвалід війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Член сім’ї загиблого» і т. ін.

img 7Крім того, податківці наполягають на поданні заяви в довільній формі про надання пільги, хоча нормами ПКУ це і не передбачено img 8.

Якщо право на пільгу у фізособи виникло впродовж року, то вона звільняється від сплати податку починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому це сталося. І навпаки: при втраті права на пільгу впродовж року податок сплачують починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому втрачене це право (згідно з п. 284.2 ПКУ).

Окрім цих пільг, порадувати встановленням додаткових можуть органи місцевого самоврядування. Право на це їм надає п. 284.1 ПКУ (ср. ). Щоб бути в курсі місцевої обстановки img 9, не зайвим буде ознайомитися з рішенням відповідного органу про встановлення земельного податку.

Крім того, поки триває АТО img 10, діють пільги, передбачені п. 38.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ***.

*** Детальніше про які ви могли прочитати в статтях: «АТО-податки і податкова реформа» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 5), «Слідами податкової реформи: Закон про дивіденди й АТО» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 17).

Чи правильно порахували? Власне кажучи, головна мета нашої статті — допомогти вам не стати жертвою помилок податківців. І найважливіше в цьому — змогти перевірити проведені ними в податковому повідомленні-рішенні розрахунки податку. Нагадаємо: на відправлення (вручення) податкових повідомлень-рішень п. 286.5 ПКУ відводить контролерам строк до 1 липня.

Зараз з усім розберемося.

Податківці розраховують суму податку таким чином:

— для земель, нормативна грошова оцінка яких проведена, — як добуток площі земельної ділянки(ок), проіндексованої за станом на початок року, грошової оцінки одиниці площі і ставки;

— для земель, нормативна грошова оцінка яких не проведена, — як добуток площі і ставки податку.

img 11При цьому ставку податку визначають виходячи з нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Тому для перевірки суми нарахованого податку вам достатньо знати:

1) площу земельної ділянки. Її берете з правовстановлюючих документів на землю або довідки (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки ділянки;

2) нормативну грошову оцінку одиниці площі. Її знайдете в довідці (витягу) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

3) ставки земельного податку. Ставки, що діють у вашому регіоні, містяться в рішеннях органів місцевого самоврядування. При їх установлення органи місцевого самоврядування орієнтуються на граничні розміри, передбачені в ПКУ.

Маючи зазначені дані і здійснивши просте перемножування, ви зможете легко розрахувати податок для своєї ділянки і перевірити таким чином податківців img 12.

Що зі сплатою? На сплату податку п. 287.5 ПКУ надає фізичним особам 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

При цьому перед мешканцями сільської і селищної місцевості відкрита можливість сплати податку через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад за квитанцією про прийом податкових платежів. Її форма затверджена наказом Мінфіну «Про затвердження форми квитанції про прийняття податків та зборів» від 17.08.2015 р. № 714.

Податківці помилилися: що робити? В отриманому від податківців повідомленні-рішенні ви знайшли помилку?

На щастя, вихід є. Рецепт для таких ситуацій міститься безпосередньо в ПКУ п. 286.5. Він надає платникам податків право звернутися з письмовою заявою в орган ДФСУ за місцем розташування земельної ділянки для проведення звіряння даних стосовно: (а) розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника; (б) права на користування пільгою зі сплати податку; (в) розміру ставки податку; (г) нарахованої суми податку.

Податківці не мають рації? На проведення перерахунку суми податку у них є 10 робочих днів. Результатом такого перерахунку повинне стати нове податкове повідомлення-рішення. І 60-денний строк для сплати зобов’язань при цьому починає новий відлік img 13.

img 14Попереднє податкове повідомлення-рішення при цьому вважається скасованим (відкликаним) згідно з останнім абзацом п. 286.5 ПКУ.

Якщо ж ваші податківці виявляться вже дуже впертими, у той час як ви впевнені у своїй правоті, ніщо не заважає скористатися адміністративним або судовим оскарженням їх рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі