Теми статей
Обрати теми

Топ-6 запитань про РРО і побутову техніку

Мокроніс Інеса, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
У минулому номері ми «пристрілялися» до товарів — «згубників РРО-імунітету». КМУ все-таки встигає видати на-гора готовий перелік у відведений йому законом 3-місячний термін. Відповідно — з 1 квітня все це «щастя», вірогідно, і «побіжить». Готуємося!
РРО, побутова техніка, готівкові, безготівкові розрахунки, POS-термінал

Спочатку нагадаємо, що перелік товарів — «згубників РРО-імунітету», про який ми говорили в минулому номері, усе-таки «проектний». До нього подаються пропозиції. Іде їх обробка.

Зокрема, пропонується деталізувати деякі коди товарів (у «проектному» переліку здебільшого класифікація обмежується першими чотирма цифрами коду УКТ ЗЕД). За рахунок цього деякі позиції «відсіються».

Також пропонується вивести з переліку складові до «горе-товарів» (коли продаються окремі частини, а не товар цілком).

Можливо, будуть ще якісь «урізування». Тобто можна розраховувати, що підсумковий перелік буде «сухішим».

Але є маса «супутніх» запитань, прямо з переліком не пов’язаних. Чи можна продавати побутову техніку через РРО, а інші товари — «повз» РРО? Чи можна отримати борги за побутову техніку без РРО? Скільки часу займе установка РРО? На ці й інші запитання ми і надамо відповідь прямо зараз.

Запитання № 1: РРО vs безготівка

img 1Чи потрібний РРО, якщо ми продаємо побутову техніку тільки за безготівкою (отримуємо оплату на поточний рахунок)?

Хіт-запитання. Ні, не потрібний. Ви можете працювати без РРО, але при дотриманні двох умов:

1) якщо ви не продаєте за готівку / із застосуванням платіжних карток інші товари/послуги. Чому так — розповімо трохи пізніше;

2) якщо ви не приймаєте в плату за товар через Інтернет платіжні картки покупців (не користуєтеся інтернет-еквайрингом, не приймаєте в оплату платіжні картки з використанням платіжних систем LiqPay, Portmone і т. п.)*.

* Глибше вникнути в проблему застосування РРО в інтернет-магазинах вам допоможуть наші публікації в журналі «Бухгалтер 911», 2015, № 13, № 17, № 34, № 35, № 43, 2016, № 34.

Запитання № 2: Товари «повз» РРО

img 2Підприємець-єдиноподатник торгує товарами широкого асортименту, у тому числі й побуттехнікою. Чи можна проводити через РРО тільки побуттехніку, а інші товари — «повз» РРО?

Ні, не можна. Через РРО повинні йти всі товари за всіма торговими точками єдиноподатника.

Давайте відкриємо п. 296.10 ПКУ. Саме в ньому окреслене коло підприємців-єдиноподатників-щасливчиків, що мають «РРО-імунітет». У його останньому абзаці сказано: «норми цього пункту не поширюються на платників єдиного податку, що здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту». Відповідно, є факт реалізації «горе-товару», немає «РРО-імунітету» як такого по всьому підприємцеві img 3!

Так, ще залишається «остання надія» — Перелік № 1336**.

** Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Той же п. 1 цього Переліку дозволяє єдиноподатникам продавати вроздріб без РРО, але із застосуванням розрахункових книжок (кожному клієнтові видається квитанція з розрахункової книжки) продовольчі (!) товари. Водночас податківці не бачать можливим вибіркове — за торговими точками — застосування/незастосування РРО на підставі цієї норми (див. консультацію в категорії 109.02 ЗІР).

Відповідно, РРО потрібно буде застосовувати в усіх торгових точках.

Також врахуйте, що пільгуючий п. 1 ст. 9 Закону про РРО (прийом готівки в касу з оформленням ПКО) в принципі не стосується підприємців. Стосувався лише підприємств, установ, організацій.

Вихід — «розмножуватися» брунькуванням. Ділимо діяльність між двома єдиноподатниками: одному — побутову техніку, а іншому — усі інші товари img 4.

Запитання № 3: РРО vs «безготівка + готівка»

img 5Єдиноподатник групи 2 продає побуттехніку за безготівкою, а плату за інші товари і послуги отримує у вигляді готівки. Чи потрібен йому РРО?

На жаль, потрібний. Причина описана в попередній відповіді. Якщо ви, будучи підприємцем-єдиноподатником, продаєте побутову техніку, то втрачаєте «РРО-імунітет» як такий. У вас його просто немає, ви працюєте за звичайними правилами (у частині застосування РРО).

Запитання № 4: РРО vs «безготівка + POS-термінал»

img 6Єдиноподатник групи 2 продає побутову техніку за безготівкою, а плату за послуги отримує через POS-термінал. Чи потрібен РРО?

Так, потрібний. Вище ми вже з’ясували, що за наявності в асортименті побутової техніки ви автоматично втрачаєте «РРО-імунітет». Далі — усе як завжди.

А за звичайними правилами POS-термінал не звільняє від РРО, а навпаки — зобов’язує поставити його. Річ у тому, що POS-термінал — це зовсім не РРО, він застосовується для прийому оплати з платіжних карток. Тобто використовувати його — це все одно, що приймати готівку, адже в ст. 3 Закону про РРО сказано: через РРО потрібно проводити як готівкові розрахунки, так і безготівкові, якщо вони здійснені за допомогою платіжних карток. Тож РРО в цій ситуації вам потрібний.

Запитання № 5: РРО vs борг за побутову техніку

img 7Єдиноподатник групи 2 торгує сумками. Побутову техніку не продає, але торгував нею раніше. У зв’язку із цим є пара боргів від покупців. Чи можна отримати такі борги готівкою без РРО?

Якщо хочете отримати їх готівкою без РРО, покваптеся це зробити до набуття чинності постановою з переліком «товарів-згубників». До цієї дати точно можна.

Після цієї дати є ризик негативних наслідків. Так, діяльності з реалізації як такої вже не буде. Але розрахункова операція, якщо передбачається прийом готівки від покупця, буде.

І навіть якщо ви отримаєте цей борг у вигляді безготівкового платежу, все одно є деякий ризик нарватися на обов’язкове застосування РРО (при продажі сумок за готівку). Можливо, податківці захочуть приплести сюди «касовий» метод обліку доходів єдиноподатниками. Хоча це вже буде явним перегином.

З контраргументів — якщо ви оберете сміливий варіант — можна навести той факт, що самі податківці бачать межу між здійсненням діяльності і надходженням грошових коштів від такої діяльності. Ідеться про консультації з розділів 107.04, 107.08 ЗІР, коли податківці розглядають ситуації: «забороненої діяльності немає, а є лише надходження виручки від такої діяльності».

img 8Але, знову ж таки, ситуації не зовсім аналогічні, відповідно реакція податківців непередбачувана.

Запитання № 6: термін установлення РРО

img 9Скільки днів знадобиться на те, щоб установити РРО?

Якщо все пройде гладко, то процес установлення РРО може зайняти близько двох тижнів.

Розпочніть з вибору центру сервісного обслуговування РРО. Там вам і підберуть правильний РРО, і продадуть його, і надалі його обслуговуватимуть. Усе це (вибір, купівля РРО, укладення договору на обслуговування РРО із сервіс-центром) багато часу не займе.

Потім потрібно відвідати податківців і подати їм пакет документів на реєстрацію РРО.*** Реєстрація РРО проводиться в контролюючому органі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків***.

*** Орієнтуємося на Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Через 2 робочих дні (якщо немає причин для відмови) вам видадуть довідку про резервування фіскального номера РРО.

Після цього потрібно звернутися до свого сервіс-центру, щоб встигнути впродовж 5 робочих днів опломбувати і ввести в експлуатацію РРО. Сервіс-центр видасть вам довідку про опломбування і два екземпляри акта введення в експлуатацію.

Після цього ви вдруге йдете в податкову (до закінчення терміну дії довідки про резервування фіскального номера) і надаєте їм копію довідки про опломбування й один екземпляр акта введення в експлуатацію РРО.

Потім потрібний ще 1 робочий день, щоб податківці остаточно зареєстрували РРО.

З моменту встановлення РРО ви зобов’язані проводити через нього всі готівкові операції! Якщо надалі у вас з’явиться право працювати без РРО, не можна його просто «вимкнути». Потрібно спочатку анулювати його реєстрацію в податківців, і тільки потім можна буде працювати без нього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі