Теми статей
Обрати теми

Уточнюючий розрахунок до ПДВ-декларації: є на що звернути увагу

Казанова Марина, податковий експерт
Сьогоднішня наша стаття присвячена уточнюючому розрахунку з ПДВ. А приводів повернутися до цієї теми декілька. По-перше, з 1 квітня 2017 року подавати уточнюючий розрахунок потрібно за новою формою. А по-друге, є питання з тим, куди і як усе-таки платити донарахований у результаті виправлення ПДВ.
ПДВ, виправлення помилок

Новий формат уточнюючого розрахунку

Розпочнемо з оновленої форми уточнюючого розрахунку. Так уже повелося, що кожного разу після оновлення ПДВ-звітності старі помилки виправляються за допомогою нового уточнюючого розрахунку. Тобто платник подає уточнюючий розрахунок за формою, встановленою на дату його подання ( п. 50.1 ПКУ, п. 1 розд. IV Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

Починаючи з 1 квітня 2017 року діє нова форма уточнюючого розрахунку — у редакції наказу Мінфіну від 23.02.2017 р. № 276.

Тобто виправляючи помилки старих періодів, доведеться провести зіставлення рядків старої і нової ПДВ-звітності. При цьому слід дотримувати такого правила: якщо безпосереднього аналога відповідного рядка в новому уточнюючому розрахунку немає, то показники потрібно вписувати в рядок уточнюючого розрахунку, що найбільше відповідає за змістом. Хоча, враховуючи, що форма ПДВ-декларації помінялася несуттєво, особливих проблем із зіставленням рядків бути не повинно img 1.

Але є «новинка», на яку хочемо звернути увагу, — це порядок виправлення «коригувального» ряд. 7 декларації. А саме, випадок, коли потрібно виправити коригування до «компенсуючих» податкових зобов’язань, нарахованих за пп. 198.5 і 199.1 ПКУ, або коригування зобов’язань за отриманими нерезидентними послугами з місцем постачання на території України.

До введення нової форми ПДВ-звітності коригування до цих податкових зобов’язань відображалися в загальному «коригувальному» рядку — 7. Тепер же нова форма ПДВ-звітності передбачає, що розрахунки коригування до «компенсуючих» податкових зобов’язань слід відображати все в тому ж ряд. 4.1 (4.2), тобто в тому, в якому нараховувалися «компенсуючі» податкові зобов’язання**.

** Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Нова декларація з ПДВ: готуємося до здачі за березень» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 14).

img 2Те ж саме стосується і коригувань зобов’язань за отриманими нерезидентними послугами — їх тепер потрібно проводити в ряд. 6, а не в загальному «коригувальному» ряд. 7.

Так ось: як бути, якщо потрібно виправити коригування за «компенсуючими» податковими зобов’язаннями, раніше відображене за ряд. 7?

Наприклад, у січні 2017 року ви отримали від постачальника товар, призначений для «пільгованої» діяльності, на суму 2400 грн., у т. ч. ПДВ — 400 грн. Нарахували «компенсуючі» податкові зобов’язання на цю суму — 400 грн. (ряд. 4.1).

Але в наступному періоді (у лютому 2017 року) була підписана додугода про зміну ціни. Ціна на товар була знижена до 2100 грн., у т. ч. ПДВ — 350 грн. Підприємство склало розрахунок коригування до «самозведеної» «компенсуючої» податкової накладної, але в ряд. 7 декларації помилково перенесло показники неправильно. Замість значень «250» у колонці А і «-50» у колонці Б, показало відповідно «-240» і «-48».

Припустимо, інших показників у декларації не було.

Помилкова декларація за лютий 2017 року

Код рядка

Код додатка

Колонка А

Колонка Б

Ряд. 7

Д1

-240

-48

На перший погляд здається, що виправляти потрібно ряд. 7 (адже саме в ньому помилка). Але уточнюючий розрахунок слід заповнювати вже за новими правилами (п. 1 розд. IV Порядку № 21). Тому виправлення помилки слід показувати за ряд. 4.1 (4.2). І додаток Д1 переадресовує всі коригування за такими операціями до ряд. 4.1 і 4.2.

Уточнюючий розрахунок до декларації за лютий 2017 року

Код рядка

Код додатка

Рядки декларації

Гр. 4

Гр. 5

Гр. 6

Ряд. 4.1

Д1, Д5, Д7

Колонка А

-240

-250

-10

Колонка Б

-48

-50

-2

Ряд. 7

Д1

Колонка А

Колонка Б

Новий рядок 18.2

Ще один момент. В уточнюючому розрахунку з’явився ряд. 18.2.

img 3

Як заповнювати цей рядок, у Порядку21 не сказано. Проте, судячи з його формулювання, цей рядок може бути заповнений, тільки якщо уточнюючим розрахунком зменшуються зобов’язання до сплати. Але! Заповнювати його потрібно тільки в тому випадку, якщо за період, який ви виправляєте, у вас є несплачені податкові зобов’язання (визначитися допоможе запит J1302401).

Наприклад, якщо уточнюючий розрахунок подається до декларації за січень 2017 року, то ряд. 18.2 заповнюється, тільки якщо є несплачені (а точніше, не списані Казначейством з вашого ПДВ-рахунку) податкові зобов’язання за січень img 4. У такому разі в довідковому віконці ряд. 18.2 вкажіть суму несплаченого ПДВ за уточнюваний період, а в ряд. 18.2 — суму з гр. 6 ряд. 18, яку направляєте в рахунок несплачених податкових зобов’язань (ця сума не може бути більша, ніж сума, вказана в довідковому віконці ряд. 18.2).

img 5Якщо ж зобов’язання за уточнюваний період сплачені, ряд. 18.2 залишається порожнім.

Виходить, що найбільш вірогідним випадком заповнення ряд. 18.2 буде той, коли помилку виявили за гарячими слідами в поданій поточній декларації (вже після завершення граничних строків її подання) і при цьому зобов’язання за декларацією ще не списані до бюджету.

Як платити за уточнюючим розрахунком?

А тепер ТОП-загадка: куди платити донарахований за уточненкою ПДВ? Це запитання так докладно досі і не роз’яснене img 6.

З 01.01.2017 р. згідно з пп. 2001.6 і 2001.2, а також п. 87.1 ПКУ сплата грошових зобов’язань з ПДВ, у тому числі при поданні уточнюючого розрахунку, повинна здійснюватися з ПДВ-рахунку.

Для такого списання податківці повинні подати Держказначейству уточнюючі реєстри на «доплату».

img 7Якщо за уточнюючим розрахунком донараховуються зобов’язання за періоди до липня 2015 року, доплата податкових зобов’язань здійснюється безпосередньо до бюджету ( п. 87.1 ПКУ).

Але вже травень, а в Порядок № 569*** досі відповідні зміни не внесені img 8! Є лише проект відповідних змін. Про нього ми вже говорили в № 10****. Але відтоді в його «долі» нічого не змінилося. У тому плані, що це, як і раніше, проект.

*** Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

**** Стаття «Як платити ПДВ за уточненкою — підказка з проекту» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 10).

З нього, нагадаємо, випливав важливий висновок: у Порядку № 569 збираються прописати, що:

— платити «самоштраф» і пеню за уточнюючим розрахунком потрібно з поточного рахунку безпосередньо до бюджету;

— а через ПДВ-рахунок ітиме тільки безпосередньо донарахування зобов’язань за уточненкою (гр. 6 ряд. 18 уточнюючого розрахунку).

Тобто логічно саме так чинити вже зараз.

І все б добре, коли б не одне «але». Суперечливі поради від самих податківців. Іноді вони говорять, що платити за уточненкою потрібно безпосередньо до бюджету. А іноді стверджують протилежне. Так, в одній з консультацій в офіційному виданні фіскалів («Вісник. Право знати все про податки та збори», квітень 2017, № 13, с. 47) вказано, що і зобов’язання за уточнюючим розрахунком, і «самоштраф», і навіть пеню потрібно сплачувати виключно з ПДВ-рахунку img 9.

Як чинити, знову ж таки, вирішувати вам. Ми вважаємо, що донараховані зобов’язання за уточненкою потрібно платити на ПДВ-рахунок. Пеню — прямо до бюджету. «Самоштраф» — під знаком питання. Формально згідно із законом — на ПДВ-рахунок. За логікою і за «духом» проекту, про який ми сказали вище, — до бюджету.

img 10ПКУ говорить, що сплачувати з ПДВ-рахунку потрібно грошове зобов’язання з ПДВ. А пеня сюди не вписується.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі