Теми статей
Обрати теми

Продаж б/в автомобіля фізособі: організаційні й облікові «знаки»

Біляєва Олена, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Підприємство-прибутківець — платник ПДВ вирішило продати фізособі свого «залізного коня», що значиться як основний засіб. Як це зробити? Які кроки вчинити? Як відобразити такий продаж в обліку? Про це — у сьогоднішній статті.
оформлення, оцінка, бухоблік, оподаткування

Організаційні моменти

Особливість продажу транспортних засобів полягає в тому, що це майно підлягає держреєстрації. У зв’язку із цим просто укласти договір з покупцем у письмовій формі і передати йому автомобіль за актом приймання-передачі не вийде. А як тоді вийде? Є декілька варіантів.

1. Продаж за договором комісії через суб’єкта господарювання, що здійснює оптову та/або роздрібну торгівлю транспортними засобами.

«Тон» тут задає Порядок № 1200*.

* Порядок здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, затверджений постановою КМУ від 11.11.2009 р. № 1200.

img 1Зокрема, його «комісійний» розділ «Особливості здійснення комісійної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери».

Техстан і укомплектованість транспортного засобу комісіонер перевіряє при прийнятті його на продаж у присутності комітента. Про це складають Акт технічного стану транспортного засобу (додаток 3 до Порядку № 1200) у двох примірниках, кожен з яких підписується комісіонером і комітентом. В акті серед інших відомостей наводяться ціна продажу транспортного засобу, розмір комісійної винагороди (у відсотках або у фіксованій сумі), сума, що підлягає виплаті комітентові. Ціну продажу встановлює комітент (продавець). Незалежна експертна оцінка не обов’язкова.

На комісію може бути прийнятий автомобіль, зареєстрований або знятий з обліку. Якщо ви вирішили зняти авто з обліку, ласкаво просимо в сервісний центр МВС. Серед іншого потрібно буде подати копії «відповідних рішень власників, засвідчених в установленому порядку» (п. 43 Порядку № 1388**). Йдеться про протокол загальних зборів учасників про продаж автомобіля (якщо згідно зі статутом керівник не має права самостійно приймати таке рішення). Також знадобиться наказ керівника на зняття авто з обліку.

** Порядок держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 р. № 1388.

Повертаємося до комісіонера. Він повинен приймати авто від підприємства-комітента за наявності накладної із зазначенням моделі, марки авто, номера шасі, двигуна, його ціни, свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорта), паспорта і доручення уповноваженої особи підприємства (п. 43 Порядку № 1200).

2. Оформлення договору купівлі-продажу в сервісному центрі МВС. Знімати з обліку автомобіль не обов’язково. Процедура достатньо проста:

— сторони (покупець і продавець) звертаються до сервісного центру МВС;

— працівники сервісного центру складають договір купівлі-продажу, який підписується покупцем і продавцем авто в присутності адміністратора сервісного центру;

— працівники сервісного центру перевіряють наявність або відсутність відомостей про розшук, арешт, заборону на зняття з обліку та/або перереєстрацію авто, відомостей про обмеження відчуження транспортного засобу в Держреєстрі обтяжень рухомого майна;

— автомобіль оглядають фахівці експертної служби МВС з метою звіряння ідентифікаційних номерів їх складових частин з номерами, указаними в поданих власником для реєстрації документах. За результатами огляду в документах, які подаються для держреєстрації, робиться відповідна відмітка або складається акт огляду;

— оформляється реєстрація транспортного засобу (якщо він заздалегідь був знятий з обліку для продажу).

img 2Чи пряма перереєстрація транспортного засобу (якщо він не знятий з обліку).

3. Продаж через нотаріально засвідчений договір купівлі-продажу.

Якщо вам не підходять попередні варіанти — можна піти цим шляхом.

Зазначимо, що формально згідно з чинним законодавством договір купівлі-продажу автомобіля не підлягає обов’язковому нотаріальному засвідченню. Але саме нотаріально засвідченого договору вимагає Порядок № 1388. Для реєстрації (перереєстрації) авто до сервісного центру МВС надається нотаріально завірений договір купівлі-продажу транспортного засобу між продавцем і покупцем.

Чи вимагатиме нотаріус документ про оцінну вартість авто?

Знайте: чинне законодавство не вимагає проводити обов’язкову експертну оцінку автомобіля, який продається юрособою. У ст. 7 Закону про оцінку*** згадується про обов’язкову оцінку майна для цілей оподаткування. Але в цій ситуації фізособа купує авто, а не продає. І про виникнення доходу в нього не йдеться. Тобто документ про оцінну вартість авто не обов’язковий.

*** Закон України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Бухнюанси

Згідно з вимогами П(С)БО 27 основні засоби, щодо яких прийнято рішення про продаж, підлягають переведенню зі складу основних засобів у необоротні активи, що утримуються для продажу. Тобто зараховуємо їх на субрахунок 286. У загальному випадку за залишковою вартістю. Амортизацію за таким об’єктом «стопоримо» — з наступного місяця після переведення на субрахунок 286.

Проводки: списана сума накопиченого зносу об’єкта — Дт 131 — Кт 105 (сума нарахованого зносу на кінець місяця, у якому об’єкт визнаний таким, що утримується для продажу); переведений автомобіль до складу необоротних активів, що утримуються для продажу, — Дт 286 — Кт 105 (залишкова вартість).

У подальшому продаж авто в бухобліку відобразиться як звичайний продаж оборотних активів.

Податковий облік

Податок на прибуток. З 01.01.2015 р. при визначенні об’єкта оподаткування на прибуток орієнтуємося на бухобліковий фінрезультат, скоригований високодохідниками і малодохідниками, які не відмовилися від застосування різниць, на податкові різниці. За комісійними операціями жодних спеціальних «комісійних» коригувань ПКУ не передбачає. А ось за операціями продажу основних засобів такі різниці є ( пп. 138.1 и138.2 ПКУ). Потрібно:

— збільшити бухфінрезультат на суму бухгалтерської залишкової вартості проданого автомобіля (ряд. 1.1.3 додатка РІ до «прибуткової» декларації);

— зменшити бухфінрезультат на суму податкової залишкової вартості авто (ряд. 1.2.3 додатка РІ до декларації).

img 3За невиробничими об’єктами основних засобів із цього року маємо «свої» різниці****.

**** Розібратися з ними вам допоможе стаття «Невиробничі основні засоби: у 2017 рік з новими коригуваннями» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 12).

ПДВ. ПДВ нараховуємо за першою подією. Якщо йдеться про продаж через комісіонера, то при передачі йому авто (це і буде перша подія) необхідно нарахувати ПДВ-зобов’язання, скласти податкову накладну на ім’я комісіонера і зареєструвати її.

База оподаткування — договірна вартість. У випадку з продажем через комісіонера — це ціна, за якою такий комісіонер повинен реалізувати авто покупцеві.

Але! Не забувайте про мінімальну межу, передбачену п. 188.1 ПКУ, — не нижче балансової (залишкової) вартості авто за даними бухобліку на початок звітного періоду, у якому продається автомобіль (наприклад, якщо ви продаєте авто в травні, то орієнтуєтеся на балансову вартість за станом на 01.05.2017 р.).

Якщо ви «забралися» під мінбазу, доведеться скласти і зареєструвати ще одну податкову накладну на відповідну суму.

Також продавець авто — комітент має право на податковий кредит за винагородою, виплаченою комісіонерові.

img 4За наявності зареєстрованої податкової накладної від комісіонера — платника ПДВ.

ПДФО і ВЗ. При продажі авто звичайній фізособі є нюанс із «зайвою дешевизною» img 5. Якщо ви не провели оцінку, а ціна продажу податківцям здасться занадто далекою від ринкової вартості, на горизонті може замаячити п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ.

Згідно з ним сума індивідуальної знижки фізособі є не що інше, як додблаго, з якого ви повинні утримати ПДФО і ВЗ (див. лист ДФСУ від 08.04.2016 р. № 3614/Ф/99-99-17-03-03-14, категорію 103.02 ЗІР).

Знову ж таки, податківці ще повинні обґрунтувати індивідуальність знижки, що не так уже і просто. Але в будь-якому разі скидати з рахунків цей момент не варто.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі