Теми статей
Обрати теми

Точка повернення у єдиноподатника, або Як правильно відобразити повернення в Книзі обліку доходів

Бала Людмила, податковий експерт, buhgalter911@mail.ua
Сьогодні ми поговоримо про те, як єдиноподатнику відображати в Книзі обліку доходів усілякі повернення: товару, передоплати, постоплати, помилково отриманих/сплачених грошей. Ну а оскільки краще один раз побачити, ніж сто разів почути, не вдаватимемося до теорії, а відповімо на конкретні запитання. Уперед!
підприємець, єдиний податок, Книга обліку доходів, повернення товару, повернення авансу, повернення помилково отриманих грошей

Єдиноподатник повертає плату за відвантажений товар

img 1Покупець купив товар у єдиноподатника (без ПДВ), а потім вирішив повернути його назад і попросив назад оплату. Як відобразити таке повернення в Книзі обліку доходів?

У цьому випадку потрібно відкоригувати дохід єдиноподатника. Для цього суму коштів, повернених покупцю, слід записати в графу 3 «сума повернених коштів за товар (роботи, послуги) та/або передплати, грн., коп.» Книги обліку доходів.

При цьому такий запис обов’язково має бути підтверджений документально. Діє принцип: «чим більше підтвердних документів, тим краще». У цьому випадку можуть знадобитися (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ):

платіжне доручення про повернення грошей покупцеві;

— претензія стосовно якості, угода про розірвання договору;

товарно-транспортна накладна*.

* Коли без ТТН можна обійтися, а коли ні, зможете прочитати в статті «Найгостріші» ТТН-запитання: знайдіть свою відповідь» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 40).

Єдиноподатнику повертається аванс

img 2Підприємець-єдиноподатник перерахував продавцю аванс, а потім передумав придбавати товар і попросив повернути передоплату. Продавець погодився. У якій графі Книги відображати отримані назад гроші?

Тут передусім зазначимо, що від таких дій знову-таки повинен залишитися документальний слід.

Будь то одностороння відмова від договору або обопільна угода про розірвання договору, у загальному випадку сторонам слід дотриматися тієї ж форми, у яку був поміщений основний договір (ч. 3 ст. 214, ст. 654 ЦКУ).

Це означає, що, наприклад, договір, поміщений у просту письмову (не нотаріальну) форму, може бути змінений або розірваний угодою, яка оформлена також у простій письмовій формі.

Тепер про облікові аспекти.

У Книзі обліку доходів (якщо йдеться про єдиноподатника — неплатника ПДВ) немає окремої колонки для такого повернення. У дохід ця сума точно не включається (п.п. 5 п. 292.11 ПКУ, категорія 107.04 ЗІР). Тому її не потрібно ставити ні в графу 2, ні в графу 3 Книги.

Якщо ж єдиноподатник — платник ПДВ, то йому варто відкоригувати витрати. Адже такі платники ведуть розділ ІІ Книги обліку доходів і витрат, у якому відображають витрати. А коли так, то на дату перерахування авансу продавцю єдиноподатник записав сплачену суму в графу 3 розділу II Книги. Тому якщо аванс повертається назад, то цю суму правильніше було б виключити з витрат, записавши зі знаком «-» у графу 3 розділу II Книги.

img 3На дату фактичного повернення.

Тут важливо знати, що Порядок № 579** нічого не говорить про коригування витрат у принципі. Крім того, дані про витрати не використовуються при заповненні декларації єдиноподатника img 4.

** Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

Тому варіанти дій можуть бути різними.

Головне — не забудьте відобразити ПДВ-коригування у зв’язку з поверненням авансу (у періоді складання продавцем розрахунку коригування, який ви самі і реєструватимете у Єдиному реєстрі, оскільки він «зменшуючий»).

Кошти єдиноподатнику зайшли помилково

img 5Підприємцю на рахунок надійшли грошові кошти помилково. Він повернув їх платнику. Як відобразити таке повернення в Книзі обліку доходів?

Якщо підприємець відразу виявив помилковий платіж, то можна і зовсім не записувати його в Книгу обліку доходів. Але при цьому потрібно повернути гроші їх власнику до кінця того звітного періоду, у якому вони надійшли.

img 6Нагадуємо, що для єдиноподатників груп 1 і 2 звітний період — рік, а для групи 3 — квартал.

Якщо ж підприємець не звернув уваги на помилковий платіж і відразу записав його в графу 2 Книги, то повернення цієї суми слід записати в графу 3 Книги. Так само слід чинити й у тому випадку, якщо помилковий платіж ви отримали наприкінці року, а повернули власнику наступного року (кварталу).

Важливо! Не забудьте документально підтвердити той факт, що гроші надійшли помилково. Для цього підійде письмове пояснення банку або іншого суб’єкта господарювання про помилкове зарахування грошей (категорія 107.04 ЗІР) ***.

*** Платникам ПДВ радимо прочитати матеріал «Коли отримані кошти можна визнати помилковими і не нараховувати ПДВ?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 34).

Єдиноподатнику повертаються перераховані ним помилково кошти

img 7Єдиноподатник допустив помилку в реквізитах і перерахував гроші не тому одержувачу. Їх повернули. Як відобразити таке повернення в Книзі обліку доходів?

У цьому випадку не потрібно робити жодних коригувань у Книзі обліку доходів. Отримані назад гроші не включаються в дохід єдиноподатника (не записуються в графу 2 Книги), але тільки за наявності документального підтвердження помилкового переведення (це може бути лист єдиноподатника одержувачу грошей з проханням повернути помилково отримані гроші і банківська виписка про їх зарахування) — категорія 107.04 ЗІР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі