Теми статей
Обрати теми

«Прибуткова» звітність за I квартал: не без підводних каменів

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
З нового року правила обкладення податком на прибуток підприємств дещо змінилися*, водночас змін до декларації Мінфін поки що не вніс, а відповідний проект лише замаячив «на горизонті». Як у таких умовах звітувати за I квартал, для кого це актуально і яку саме фінзвітність слід подавати як додаток до декларації, зараз і пропонуємо вам розібратися.

1 Про це ви могли прочитати детальніше в матеріалі «Податок на прибуток: розбираємо «точкові» зміни» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 1-2).

Хто зобов’язаний? Розпочнемо саме із цього запитання, адже для багатьох платників податку на прибуток актуальне лише подання річної декларації. Отже, п. 137.5 ПКУ визначено, що як виняток річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

Граничний строк подання декларації за I квартал 2018 року — четвер, 10 травня. Сплатити відображені в ній податкові зобов’язання потрібно не пізніше п’ятниці, 18 травня.

а) зареєстрованих протягом звітного (податкового) року (новостворених). Вони сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році. Тобто підприємство, створене в минулому кварталі (як і в будь-якому наступному), зобов’язане буде подавати «прибуткову» декларацію лише за підсумками 2018 року. До цієї ж категорії платників з легкої руки img 1 податківців віднесені й колишні єдиноподатники, що перейшли на загальну систему оподаткування з початку року або в його середині (категорія 102.12 ЗIР). З іншого боку, складно уявити собі, щоб такий платник не відповідав також п.п. «в» п. 137.5 ПКУ (у частині обсягу доходу);

б) виробників сільськогосподарської продукції. Тут ціла історія img 2... Зводиться вона у підсумку до того, що податківці фактично заперечують можливість таких платників скористатися цією прямою нормою ПКУ, причому така позиція продовжує підживлюватися свіжими роз’ясненнями img 3 (наприклад, ІПК ДФСУ від 20.02.2018 р. № 697/6/99-99-15-02-02-15). Аргументація при цьому в них не переконлива2, але все-таки, як мінімум, прислухатися до такої позиції доведеться;

2 Зокрема, про це ми з вами говорили у статті «Податок на прибуток: готуємося до здачі за 2017 рік» (підрозділ «Сільгоспнюанси») в журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 6.

в) в яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінрезультати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період (у нашому випадку за 2017 рік), не перевищує 20 млн грн. Це так звані малодохідні платники податку на прибуток.

Якщо прийняти логіку податківців, то виробники сільськогосподарської продукції право звітувати раз на рік можуть отримати саме через цю норму.

Відповідно інші платники податку звітують щокварталу.

Особливі випадки:

а) платники, що переходять на спрощенку з II кварталу року. Вони також зобов’язані подати декларацію з податку на прибуток у квартальний строк за період роботи на загальній системі (див. також роз’яснення з категорії 102.23.01 ЗIР);

б) єдиноподатники, що виплатили в I кварталі дохід із джерелом походження в Україні на користь нерезидента-юрособи. У зв’язку з такою виплатою вони зобов’язані утримувати податок на репатріацію і заповнювати «прибуткову» декларацію (рядки 23 — 25 і додаток ПН) за підсумками «податкового (звітного) кварталу, півріччя, трьох кварталів та року, в залежності від періоду, в якому здійснені такі виплати». Про це сказано в роз’ясненні з категорії 108.05 ЗIР.

А ось роз’яснення з цієї категорії, в якому йшлося лише про річне подання декларації, податківці перевели в розряд недіючих img 4.

Щоправда, сказано щодо юросіб. Але з фізособами-єдиноподатниками, вважаємо, краще рухатися «тими ж рейками».

Що стосується подання «прибуткової» декларації єдиноподатниками у зв’язку з виплатою дивідендів, то нагадаємо, що після 01.01.2018 р. єдиноподатники не повинні ні сплачувати дивідендний авансовий внесок, ні подавати «прибуткову» декларацію із заповненим додатком АВ3;

3 Подробиці знайдете в статті «Дивіденди, авансовий внесок, єдиноподатник: завжди по-новому» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 12.

в) звичайні фізособи, що виплатили в I кварталі дохід із джерелом походження в Україні на користь нерезидентів-юросіб. Від них податківці аналогічно вимагають заповнювати «прибуткову» декларацію. Див. роз’яснення в категорії 102.18 ЗIР.

А ФОП-загальносистемники, вважаємо, у такому разі «прибуткову» декларацію подати можуть за підсумками року. Те ж саме стосується і «неприбутківців».

Проект змін: поки що лише міраж у пустелі. Що стосується змін до форми декларації, то відповідний проект був оприлюднений на офіційному порталі ДФСУ лише 11.04.2018 р.4 А враховуючи те, що на його обговорення відведено місяць, то добре, якщо прийняття і набрання чинності наказом на його основі відбудуться в цьому кварталі. У такому разі оновлену форму декларації формально можна буде застосовувати починаючи зі звітності за три квартали 2018 року.

4 Проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств». Знайдете за посиланням: http://www.sfs.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2018-rik/72888.html.

Утім, можливо, податківці дадуть хід оновленій формі декларації вже для цілей подання звітності за півріччя. Адже ці зміни повинні спростити заповнення звітності платникам податків.

Зокрема, за допомогою додавання потрібних рядків у додатку РI для різниць, що з’явилися (і оновлених) з 01.01.2018 р.

Але це, поживемо — побачимо. А як заповнювати звітність, у тому числі в частині новоприбулих різниць5, з оглядкою на те, що нова форма — лише міраж у пустелі, поговоримо далі.

5 Про правила, які діяли при заповненні останньої звітності, ви могли прочитати в статтях «Податок на прибуток: готуємося до здачі за 2017 рік» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 6) і «Декларація з податку на прибуток: нюанси заповнення» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 7).

Нові різниці в старій формі декларації. Ця головоломка, на жаль, не нова. Раніше в аналогічній ситуації ДФСУ радила враховувати нові різниці безпосередньо при заповненні підсумкових рядків 01 і 02 додатка РI. При цьому пояснювати суть проведених «маніпуляцій» потрібно було за допомогою надання доповнень до декларації згідно з п. 46.4 ПКУ (консультація в підкатегорії 102.23.02 ЗIР, переведена до складу недіючих унаслідок втрати актуальності).

Вважаємо, що так само ви можете чинити і зараз. Але є й інший варіант, при якому до кожної окремої різниці6 потрібен особливий підхід img 5. У такому разі можна спробувати знайти місце для нових різниць у рядках діючої редакції додатка РI.

6 Детальніше про які ви могли прочитати в статті «Податок на прибуток: розбираємо «точкові» зміни» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 1-2).

Наприклад, дані рядка 2.2.4.1 проектної форми (див. вище) навести в рядку 2.2.7 додатка РI; рядків 3.1.6.1 і 3.1.6.2 проектної форми — у рядку 3.1.6 діючої; рядка 3.1.10.1 проекту — у рядку 3.1.10.

При цьому в доповненні до декларації потрібно пояснити таке заповнення.

А ось значення нових рядків 3.1.13, 3.1.14, 4.1.187, 4.1.19 і 3.2.5, 4.2.18 — 4.2.19 поки що краще включати в загальний підсумок рядків 01 «Усього різниць, на які збільшується фінансовий результат» і 02 «Усього різниць, на які зменшується фінансовий результат» додатка РI відповідно (тобто без зазначення їх значень в окремих рядках).

7 Передбачений змінами в додаток РI рядок 4.2.17 (пов’язаний з рядком 4.1.18) заповнюватиметься лише за підсумками року.

Не різницями єдиними. Але, як ви знаєте, податкова реформа — 2018 не обмежилася зміною прибуткових різниць.

Наприклад, згідно з п. 15 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ суму податку на прибуток, що підлягає сплаті, зменшує сума сплаченого за поточний податковий (звітний) період акцизного податку за зареєстрованими акцизними накладними на важкі дистиляти (газойль), що класифікуються у товарних підкатегоріях 2710 19 43 00, 2710 19 46 00, 2710 19 47 10 згідно з УКТ ЗЕД, якщо вони були використані для транспортних засобів, що класифікуються в підкатегоріях 8602 10 00 00, 8704 10 10 10 згідно з УКТ ЗЕД. З проекту змін до декларації випливає, що для таких сум буде передбачений новий рядок (16.5) додатка ЗП. Поки ж ці зміни не внесено, подібні суми, вважаємо, повинні збільшувати загальне значення рядка 16 цього додатка (а тому і рядки 16 ЗП декларації). При цьому пояснити таке збільшення потрібно знову-таки за допомогою подання доповнення до декларації, що подається згідно з п. 46.4 ПКУ.

Фінзвітність: у якому складі? Якщо належите до квартальних платників податку на прибуток, то навіть статус мікропідприємства не врятує вас від необхідності подання фінзвітності8. Уся річ у тому, що остання є додатком і невід’ємною частиною «прибуткової» декларації.

8 Детальніше про те, хто звільнений від обов’язку подання звітності за квартал, ви могли прочитати в матеріалі «Фінзвітність за I квартал: хто «палить осторонь»?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 16).

Незважаючи на це, подають фінзвітність і саму декларацію окремо, причому на виконання побажань податківців, спочатку фінзвітність, а потім і декларацію9.

9 З різними «нюансами на тему» ви могли ознайомитися в матеріалі «Декларація з податку на прибуток: запитання «в останній вагон» у журналі «Бухгалтер 911», 2018, № 8.

І тут виникає запитання: в якому складі подавати квартальну фінзвітність? Вважаємо, що, як раніше, — в усіченому (у складі балансу і звіту про фінрезультат).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі