Теми статей
Обрати теми

Черговий камінь у город податківців, або Як суд виступив «за» ПК з ПДВ при купівлі автомобіля підприємцем

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Чи може підприємець — платник ПДВ відобразити податковий кредит при купівлі автомобіля? Це одне з «найбородатіших» запитань. Протягом багатьох років фантазія податківців не вичерпується: кожного разу вони придумують усе нові й нові відмовки, що забороняють це. Добре, що суди їх вчасно зупиняють. Одне з таких судових рішень ми сьогодні й прокоментуємо.

Позиція податківців. Розпочнемо з того, що рік тому ми вже розбиралися з витратами і ПДВ, які виникають у підприємця у зв’язку з купівлею і використанням автомобіля*. Оскільки сьогодні нас цікавить тільки ПДВ-аспект, нагадаємо позицію податківців саме щодо ПДВ.

* У статті «Підприємець та автомобіль: витрати і ПДВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 11).

З 2017 року в підприємців з’явилося право на амортизацію основних засобів. Але автомобілі амортизувати їм заборонили — і легкові, і вантажні.

Причому до вантажних автомобілів податківці зараховують навіть ті транспортні засоби, які такими не є**.

** Нюанси щодо сідельних тягачів, причепів знайдете в статті «Амортизація автомобіля у підприємця: «перший млинець — грудкою» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 38).

У зв’язку із цим податківці забороняли і податковий кредит з ПДВ при їх купівлі img 1. І це при тому, що правила нарахування амортизації і ПДВ абсолютно не пов’язані!

Крім того, фіскали продовжували упирати на те, що податкового кредиту немає, оскільки:

1) автомобіль реєструється на фізособу як на громадянина (а не на підприємця);

2) підприємець не веде бухгалтерського обліку img 2.

Радує, що суди не поспішають підтримувати податківців. Є багато позитивних рішень на користь підприємців (ухвала ВАСУ від 06.07.2015 р. № К/800/44905/13, постанова Волинського окружного адмінсуду від 02.06.2016 р. у справі № 803/758/16). Проте більш цінна постанова найвищого судового органу, яка з’явилася не так давно: постанова ВС від 24.05.2018 р. у справі № 803/1021/17 (ср. ).

Позиція судів. Отже, суди вважають, що підприємці мають право на податковий кредит з ПДВ. І ось чому:

1) реєстрація транспортного засобу на підприємця неможлива в принципі (оскільки власником може бути тільки фізособа або юрособа). Тому транспортний засіб реєструється на фізособу. Проте цей факт не може свідчити про те, що він придбаний не для госпдіяльності і не позбавляє підприємця права на податковий кредит;

2) щоб отримати і зберегти право на податковий кредит з ПДВ, потрібно щоб:

— на ім’я підприємця була зареєстрована податкова накладна;

— транспортний засіб використовувався виключно в госпдіяльності, в оподатковуваних ПДВ операціях.

Зрозуміло, що для особистих цілей такий автомобіль використовувати не можна.

Звісно, довести використання автомобіля в бізнесі значно простіше, коли підприємець займається перевезеннями. У цьому випадку діяльність з вантажних перевезень зазначена в Держреєстрі або Реєстрі єдиноподатників; у власності або оренді в підприємця можуть бути гаражі для зберігання автомобілів; крім того, у нього можуть бути договори із замовниками на здійснення перевезень.

Якщо ж підприємець не займається перевезеннями для третіх осіб, то використання автомобіля виключно в госпдіяльності можна довести, якщо складати ТТН та подорожні листи, в яких зазначати дані про пробіг;

3) суди не згодні з тим, що підтверджувати використання автомобіля в госпдіяльності потрібно шляхом його взяття на облік як основного засобу в бухобліку. Адже ПКУ не ставить право підприємця на податковий кредит у залежність від ведення балансового обліку.

Більше того, у ПКУ взагалі немає особливих умов для формування податкового кредиту в підприємців — платників ПДВ.

Ситуація на сьогодні. Як бачите, підприємці успішно борються в судах за податковий кредит. Але фіскали не поспішають здаватися. У категорії 101.13 ЗІР зараз є консультація з «інноваційним» підходом. Податківці говорять так, мовляв, якщо купили як підприємець, є ПН, то можете відобразити кредит з ПДВ. Але оскільки такого суб’єкта права власності як підприємець немає, а є тільки громадянин, то ви повинні відобразити податкові зобов’язання на ту ж суму, оскільки має місце факт безоплатного постачання автомобіля у власність собі як звичайному громадянинові img 3.

Вважаємо цей підхід ще абсурднішим, ніж той, який податківці мали раніше img 4. Сам собі підприємець поставити нічого не може.

Наявність у фізособи підприємницького статусу лише надає йому право займатися госпдіяльністю, але не робить його двома окремими суб’єктами. Це все одно одна й та ж особа, у цьому випадку — фізична.

А одна й та ж фізособа не може подарувати автомобіль сама собі img 5.

Якщо і говорити про нарахування податкових зобов’язань, то тільки в тому випадку, якщо автомобіль переходить у негосподарське використання, у використання в неоподатковуваних ПДВ операціях.

Тож вважаємо і цей «фортель» у судах жодної перспективи не має. При купівлі автомобіля право на податковий кредит є, а обов’язок нараховувати податкове зобов’язання відсутній. Погано лише те, що податківцям це доведеться доводити в суді.

Але знову ж таки є ситуації, коли особливого сенсу сперечатися взагалі-то й немає*** img 6.

*** Детальніше про те, як краще продати автомобіль і коли варто сперечатися з податківцями, а коли — ні, ми розповідали в статті «Автомобіль у підприємця: а якщо продавати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 29).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі