Теми статей
Обрати теми

Боротьба з аліментниками триває

Романова Ксенія, податковий експерт
Останнім часом законодавці активно взялися боротися з неплатниками аліментів. З цією метою, зокрема, ухвалений Закон № 24751, який запрацює вже з 28.08.2018 р. Звернемо увагу на головні новації.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» від 03.07.2018 р. № 2475-VIII.

Сьогодні мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути нижчий 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ст. 182 СКУ2). Закон № 2475 встановлює, що це мінімальний гарантований розмір.

2 Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Також Закон № 2475 визначає, що виконавець стягує з боржника аліменти в розмірі, визначеному виконавчим документом, але не менше мінімально гарантованого розміру, передбаченого СКУ (ч. 1 ст. 71 Закону № 14043). Ну а якщо у платника аліментів досить високий заробіток (дохід), то суд може присудити аліменти в мінімально рекомендованому розмірі, тобто у розмірі прожиткового мінімуму на одну дитину.

3 Закон України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII.

Крім того, встановлено, що суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі, якщо його витрати перевищують заробіток (дохід) і аліментник не довів джерело походження коштів для оплати таких витрат (ч. 3 ст. 182 СКУ).

У зв’язку з подібними новаціями нагадуємо: роботодавець утримує аліменти із зарплати працівника в тій сумі, яка вказана у відповідному документі, — заяві працівника, постанові держвиконавця, виконавчому листі до тих пір, поки йому не надійде новий документ4.

4 Вам будуть цікаві статті: «Утримуємо «дитячі» аліменти: «доподатковооблікові» питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 25); «Підвищення мінімального розміру аліментів на дитину — головний біль бухгалтера чи ні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 27).

Ще одне нововведення: збільшення терміну, за який можуть бути стягнуті аліменти. Тепер стягнення аліментів за виконавчими листами за минулий час проводиться в межах 10-річного (раніше — 3-річного) терміну, який передував пред’явленню виконавчого листа до виконання.

Закон № 2475 детальніше визначив обов’язки відповідних органів «стукати» на неплатників аліментів, які внесені в Єдиний реєстр боржників. Так, при спробі зареєструвати відчуження транспортного засобу органи МВС відмовлять у реєстрації і відразу ж повідомлять про це виконавця (державного або приватного).

Нотаріус відмовить у посвідченні відчуження майна аліментника, якщо він заборгував аліменти більше ніж за 3 місяці. І, знову-таки, повідомить про таку спробу виконавця.

Новий власник нерухомого майна, яке було придбано в особи із заборгованістю за аліментами більше 3 місяців, не зможе зареєструвати права на таке майно.

Держреєстратор відмовить йому в цьому.

Неплатник аліментів надумав відкрити або закрити рахунок у банку? Виконавець дізнається і про це. Адже банки відтепер зобов’язані перевіряти, чи не внесена інформація про клієнта в Єдиний реєстр боржників. Якщо так, то в день відкриття/закриття рахунку банк повідомить про цю подію відповідний орган держвиконавчої служби або приватного виконавця.

Порядок і форму такого повідомлення повинен затвердити НБУ за погодженням з Мін’юстом.

Виконавець не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення прийме рішення про накладення арешту на майно та/або на кошти на рахунках боржника у банках.

Більше того, введена норма, згідно з якою автоматизована система виконавчого провадження забезпечуватиме автоматизований арешт коштів боржника-аліментника в порядку, визначеному Мін’юстом за погодженням з НБУ (ч. 5 ст. 8 Закону № 1404).

У держреєстратора з’явилася підстава відмовити в держреєстрації змін складу засновників (учасників) юрособи, якщо такі зміни пов’язані зі зменшенням частки засновника (учасника) в статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юрособи. Таке право у нього є у разі, якщо заява про держреєстрацію змін подана щодо засновника (учасника), який внесений в Єдиний реєстр боржників, зокрема за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів, за наявності заборгованості за цими платежами більше 3 місяців (п. 31 ч. 1 ст. 28 Закону № 7555).

5 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

І, нарешті, найцікавіше. Зараз підприємства і ФОП здійснюють відрахування із зарплати та інших доходів працівників за виконавчими листами і перераховують кошти безпосередньо стягувачам (фізичним особам). На банківський рахунок або поштовим переказом.

Закон № 2475 вводить трохи іншу процедуру.

Тепер кошти, утримані з доходів працівників за виконавчими листами (зокрема, аліменти), треба буде перераховувати на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби або на рахунок приватного виконавця (ч. 1 ст. 69 Закону № 1404). Не пізніше наступного робочого дня виконавці перерахують отримані кошти стягувачу — фізичній особі на рахунок у банку або іншій фінустанові, який зазначений у заяві про примусове виконання рішення (заяві про зміну реквізитів рахунку) (ч. 2 ст. 47 Закону № 1404).

Крім того, звіти про здійснені відрахування і виплати за виконавчими листами підприємства і ФОП тепер подаватимуть у три рази частіше: щомісячно, а не щокварталу, як зараз. Відповідні зміни внесені в ст. 69 Закону № 1404, п. 8 розд. Х Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. № 512/5 (див. наказ Мін’юсту від 02.08.2018 р. № 2522/5). Форма звіту залишилася колишньою і наведена в додатку 9 до Інструкції № 512/5 (ср. ).

Як і раніше, цей звіт треба буде подавати окремо за кожною постановою виконавця.

Усі розглянуті зміни набувають чинності з 28.08.2018 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі