Теми статей
Обрати теми

Індексація доходів: «приручаємо звіра»

Савченко Олена, Соломіна Марія, експерти з питань оплати праці, buhgalter911@mail.ua
На початку року поговоримо про вічне. Тобто про індексацію доходів працівників. Коротко згадаємо основи (з посиланням на детальні матеріали). І розгорнуто скажемо про те, як усе ж таки законно уникнути цього «вічного супутника інфляції».

Основні тези

Де почитати детальніше

Щоб без помилок проіндексувати зарплату, насамперед потрібно правильно визначити «базовий» місяць — свого роду «точку відліку», від якої відштовхуються для обчислення коефіцієнтів індексації. Основні правила, передбачені Порядком № 1078*, які допоможуть правильно визначитися з «базовим» місяцем, такі.

Правило 1. У місяці підвищення посадового окладу (тарифної ставки) індекс споживчих цін (ІСЦ) приймають за 1 або 100 %. Для подальшої індексації ІСЦ обчислюють наростаючим підсумком з місяця, наступного після місяця такого підвищення (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078).

Правило 2. У разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо без підвищення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого підвищення зарплати (абз. 5 п. 5 Порядку № 1078).

Правило 3. Для новоприйнятих, переведених працівників і працівників, що вийшли з відпустки для догляду за дитиною до 3 (6) років, обчислення ІСЦ для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку обіймає працівник (п. 102 Порядку № 1078).

Із цих основних трьох правил визначення «базового» місяця випливає, що практично в усіх випадках «базовим» місяцем вважається місяць підвищення посадового окладу. І розрахунок ІСЦ проводять не індивідуально для кожного працівника залежно від прийняття його на роботу та зростання його доплат і надбавок, а з моменту останнього перегляду тарифної ставки (окладу) — за посадою, яку обіймає працівник (абз. 3 п. 5 Порядку № 1078)

Різні приклади з практики були розглянуті нами в статті «Індексація зарплати: обираємо «базовий» місяць правильно» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 38)

З «базовим» місяцем визначилися. Що робити бухгалтерові далі? Розрахувати суму індексації. Сума поточної індексації залежить передусім від коефіцієнта індексації. Підкреслимо: ми щомісячно публікуємо готові коефіцієнти індексації для різних «базових» місяців. Тому морочитися з їх обчисленням не потрібно. А ось із розрахунком суми індексації в різних ситуаціях бувають певні труднощі

Здолати труднощі з розрахунком суми індексації в різних ситуаціях вам допоможе стаття «Визначаємо суму індексації: на що звернути увагу бухгалтеру» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 39)

Минулого року відбулася «загадкова» подія. Був відкликаний лист Мінсоцполітики від 13.02.2017 р. № 317/0/101-17/282 з висновком, що сума індексації включається у виплати, які повинні враховуватися при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати. Проте чи означає відкликання цього листа те, що Мінсоцполітики змінило свою позицію? Вважаємо, що такого висновку доходити передчасно! Рекомендуємо діяти «по-старому», тобто індексацію включати «всередину» при порівнянні з мінзарплатою

Стаття «Індексація і «мінімалка»: «усередині» чи «зовні» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 50)

* Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Ідемо від індексації

У загальному випадку, сума індексації працівника може складатися з поточної індексації й індексації-різниці. Щоб не морочитися з індексацією-різницею, слід підвищувати оклади на суму, що перевищує суму можливої індексації. І проблема вирішена.

Знову ж таки зорієнтуватися «у цифрах» вам допоможуть наші таблиці, які щомісяця публікуються у журналах.

Далі ви матимете справу тільки з поточною індексацією.

А чи можна уникнути необхідності розраховувати поточну індексацію (тобто піти від індексації взагалі)?

Так, можна. Це два прості способи, перевірені часом.

Перший — підвищуємо оклади (тарифні ставки) при виникненні права на індексацію. Другий — підвищуємо оклади (тарифні ставки) через один-два місяці (до настання права на індексацію) на символічну суму. Розглянемо переваги кожного з них.

Підвищуємо оклад при настанні права на індексацію. Як ви вже знаєте, право на індексацію залежить і від щомісячних індексів інфляції, які публікуються Держстатом, і від результату перемножування цих індексів наростаючим підсумком. Причому починають перемножувати з місяця, наступного за місяцем останнього підвищення окладу (тарифної ставки). У місяці збільшення посадового окладу переглядають право на індексацію.

Право на індексацію може виникнути не раніше ніж на третій місяць після підвищення окладу.

Тут усе залежить від того, в якому саме місяці індекс перевищить 103 %. Звичайно, якщо інфляція невелика або зовсім дефляція, то право на поточну індексацію може виникнути пізніше. Щоб позбутися індексації, вам необхідно в місяці настання права на індексацію підвищити оклади (тарифні ставки) на суму не нижче суми можливої індексації. Тим самим ви «обнулите» індексацію цього місяця, замінюючи її підвищенням окладу (тарифної ставки).

Приклад 1. Зарплата працівника в грудні 2017 року становила 4163,60 грн. (оклад — 4000 грн., індексація-різниця — 105,45 грн., поточна індексація від «базового» червня 2017 року — 58,15 грн.). Надбавок і доплат у працівника немає, щомісячні премії не передбачені.

У січні 2018 року в працівника складається загальна можлива сума індексації — 163,60 грн., що складається із суми індексації-різниці (105,45 грн.) і поточної індексації від «базового» червня 2017 року (58,15 грн.)

Див. таблицю з коефіцієнтами індексації і сумами поточної індексації в окремому матеріалі цього номера.

Щоб не проводити індексацію зарплати в січні 2018 року, працівникові, про якого йдеться в прикладі, у січні 2018 року слід підвищити оклад не менше ніж на 164 грн. (суму, що перевищує належну індексацію за січень 2018 року, округлену в більший бік). При такому розвитку подій зарплата працівника за січень 2018 року складатиметься тільки з основної зарплати, обчисленої з окладу в розмірі 4164 грн. Новим «базовим» місяцем для працівника стане січень 2018 року. Тепер другий спосіб уникнення.

Підвищуємо оклад до настання права на індексацію. У чому «фішка» цього способу? Як уже зазначалося вище, у будь-яких випадках право на поточну індексацію може виникнути не раніше ніж на третій місяць після «базового» місяця. Якщо ж підвищувати працівникам оклади (тарифні ставки) до настання права на індексацію, наприклад через місяць, то «базовий» місяць постійно «зсуватиметься», а право на індексацію так і не настане.

Головне тут — «обнулити» індексацію, щоб прибрати індексацію-різницю (за наявності). А далі підвищуємо оклад до настання права на індексацію і спимо спокійно img 1.

Зверніть увагу: жодних обмежень за сумами підвищення окладу в такому разі не встановлено.

Отже, сума підвищення окладу може скласти, наприклад, 1 грн.

Проте ми все ж радимо підвищувати оклади (місячні тарифні ставки) на «красивіші» суми. Менше запитань буде від контролерів.

Приклад 2. Використовуючи умови прикладу 2, продовжимо. Роботодавець у січні 2018 року збільшив оклад працівника з 4000,00 грн. до 4200,00 грн. і уникнув індексації в такому місяці. Січень 2018 року став «базовим» місяцем для працівника. З лютого 2018 року було вирішено для уникнення індексації збільшувати працівникам оклади (тарифні ставки) через один місяць на 30,00 грн.

Для працівника «базовим» місяцем є січень 2018 року. Отже, право на індексацію теоретично в нього може виникнути у квітні 2018 року. У березні 2018 року (до настання права на індексацію) працівникові підвищують оклад на 30,00 грн. (до 4230,00 грн.). Березень стає «базовим» для працівника, тобто право на індексацію «відсувається» на червень 2018 року.

Але до настання цього права в травні 2018 року працівникові знову підвищать оклад на 30,00 грн. (до 4260,00 грн.). Травень стане для працівника «базовим» — і знову все по колу.

Як бачимо, у цьому варіанті нам потрібно буде збільшити оклади (ставки) в будь-якому з двох проміжних місяців, у яких індексація = 0.

Важливо! Цей варіант «відходу» від індексації повністю законний. Збільшуючи оклади до настання права на індексацію, ви не порушуєте Закону про індексацію і Порядку № 1078. В усних роз’ясненнях фахівці Мінсоцполітики підтверджують це, але офіційних роз’яснень, зрозуміло, не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі