Теми статей
Обрати теми

Звіт за формою № ЗВР-1 при виході з ладу РРО: говорить Запоріжжя

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Податківці на місцях, як і головне податкове відомство, про­дов­жують гнути свою спірну лінію про те, що у разі виходу з ладу РРО або тимчасового відключен­ня електроенергії суб’єкти господарювання зобов’язані подавати звіт за формою ЗВР-1*. Нещодавно про це заявило ГУ ДФС у Запорізькій області**, у зв’язку з чим у нас з’явився привід укотре нагадати вам про необґрунтованість таких вимог у більшості випадків.

* Форма якого затверджена наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. № 13 (далі — наказ № 13). Упровадження документа ми зустрічали img 1 статтею «Нова РРО-нормативка (наказ № 13): форма розрахункових документів і не тільки» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 11.

** Дивіться повідомлення на його офіційному порталі: http://zp.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/344562.html.

Отже, запорізькі податківці на своєму офіційному порталі зазначають, що на період виходу з ладу РРО або у разі тимчасового відключення електроенергії, коли використовувалася розрахункова книжка, суб’єкти господарювання подають до контролюючих органів звіт за формою № ЗВР-1 і довідку про використані розрахункові книжки*** у разі використання розрахункових квитанцій. Аналогічної думки, що виникла свого часу як деяке непорозуміння****, продовжує дотримуватися і ДФСУ (категорія 109.09 ЗІР).

*** Форма якої затверджена додатком до Порядку подання звітності, пов’язаної з використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), затвердженого наказом № 13.

**** Про що ви могли прочитати в матеріалі «Форма № ЗВР-1: хто і коли зобов’язаний подавати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2015, № 34).

Податківці вважають, що зазначена норма передбачена п. 7 ст. 3 Закону про РРО. Але цей пункт установлює обов’язок подавати до податкових органів звітність, пов’язану із застосуванням РРО та РК, у разі якщо цим пунктом не передбачено подання інформації дротовими або бездротовими каналами зв’язку.

Відповідно, якщо є обов’язок передавати інформацію в електронній формі, то подавати форму № ЗВР-1 не потрібно.

Причому жодних винятків для випадку тимчасового виходу РРО з ладу або відключення електроенергії немає.

Крім того, у разі відновлення роботи РРО підприємство повинне провести через нього суми розрахунків за час роботи з використанням КОРО. Тобто ці дані й так потраплять податківцям! Тож навіщо ж тоді додатково їх дублювати у формі № ЗВР-1?

Ось коли з податківцями можна погодитися, так це якщо РРО вийшов з ладу і не підлягає подальшому ремонту. Зрозуміло, що в такому разі старий РРО вже не передасть інформацію про операції, проведені після його виходу з ладу. Так само й новий РРО, введений після того, як стало відомо про неможливість ремонту старого, таку інформацію не передасть — для цього немає жодних передумов.

Згодні із цим і податківці — категорія 109.06 ЗІР.

Тому в такому разі з поданням звіту за формою № ЗВР-1 (разом із довідкою) можна було б погодитися. Але з «повсюдним» їх поданням ми не згодні.

Але що тут сказати? Якщо не хочете спалювати свої нервові клітини, доведеться «йти на поводі» таких роз’яснень податківців...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі