Теми статей
Обрати теми

Новий сервіс в Електронному кабінеті: дізнайся історію податкової накладної

Кравченко Дар’я, експерт з оплати праці
Останні два роки платникам ПДВ було не нудно, особливо тим, кому довелося заповнювати розрахунок коригувань (РК). Податківці постійно тримали їх у напруженні, придумуючи щось новеньке і не даючи звикнути до порядку складання таких документів. Як результат — величезна кількість помилок як у податкових накладних, так і в РК. Новий сервіс в Електронному кабінеті (візуалізація повної інформації за податковою накладною з урахуванням усіх зареєстрованих до неї розрахунків коригування) покликаний допомогти вирішити цю проблему.

Звідки помилки?

Як відомо, помилки в податковій накладній (ПН) можуть з’явитися: (1) безпосередньо при складанні такого документа; (2) після його коригування.

Наприклад, через внесення в ПН неправильних даних за допомогою РК або порушення порядку заповнення такого РК. А для останнього податківці надавали немало приводів.

1. Введення нумерації рядків у ПН (з 01.04.16 р.). І як наслідок — поява гр. 1 «№ з/п рядка податкової накладної, що коригується» у формі РК. А разом з ними:

— РК, у яких рядки взагалі не нумеруються (це РК до «старих» ПН) (категорія 101.15 ЗІР);

— ПН, в одному рядку яких могло зібратися декілька товарних позицій (після зміни номенклатури).

Звісно, вже на цьому етапі платникам ПДВ було б дуже корисно дізнатися про результати виправлень. Проте в той період контролерам було явно не до цього.

2. Перехід на новий порядок заповнення РК*, який навіть не був прописаний у Порядку № 1307**. Відсутність будь-яких роз’яснень з боку контролерів із цього питання призводила до помилок в оформленні РК. А накладення старих і нових правил заповнення РК — до появи задвоєнь (затроєнь) даних у рядках ПН.

* Стаття «Реєструємо РК: «дубль №…» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 15).

** Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.15 р. № 1307.

Щоб припинити цю наростаючу лавину неточностей і помилок при складанні РК, податківці впровадили новий сервіс (візуалізацію), який відображає повну інформацію за ПН з урахуванням усіх зареєстрованих до неї РК.

Нові можливості

Для того щоб познайомитися з новим сервісом:

— увійдіть до особистої (приватної) частини Електронного кабінету (за допомогою ЕЦП);

— оберіть розділ «ЄРПН».

Тепер переходимо до пошуку необхідної інформації (ПН, яку ви правили за допомогою РК). Це можна зробити двома способами:

1. Через саму ПН. Для цього у вкладці «Видані ПН/РК» знайдіть ту ПН, дані про яку ви хочете переглянути. Параметрами для пошуку можуть стати:

— дата реєстрації ПН у ЄРПН;

— дата складання ПН;

— ІПН (податковий номер) покупця;

— порядковий номер ПН;

— реєстраційний номер ПН;

— статус ПН (зареєстрована в ЄРПН, заблокована тощо). У переліку ПН/РК, що з’явився, оберіть потрібну вам ПН і натисніть на її реєстраційному номері (у гр. 5) (рис. 1).

Зазначимо: якщо ви натиснете на іконку, яка знаходиться в останній графі таблиці, система вам покаже ПН у форматі PDF без урахування коригувань до такої ПН (тобто якою ПН й була зареєстрована первісно).

img 1

Рис. 1. Де знайти відкориговану ПН

Перед вами відкриється вікно, в якому побачите шукану інформацію (рис. 2). Дані будуть подані у вигляді таблиці, в якій відображені:

— рядки, які були в ПН первісно;

— рядки тих РК, які були складені до такої ПН і зареєстровані в ЄРПН.

img 2

Рис. 2. Візуалізація ПН з урахуванням коригувань

2. Через РК до ПН. Для цього у вкладці «Видані ПН/РК» знайдіть той РК, який був складений до шуканої ПН (використовуємо ті ж параметри пошуку, що й у першому способі). У переліку ПН/РК, що з’явився, знаходимо потрібний РК і натискаємо на його реєстраційний номер (рис. 3).

img 3

Рис. 3. Шукаємо РК до відкоригованої ПН

Відповідно, у вікні, що відкрилося перед вами, будуть представлені лише дані такого РК (у вигляді таблиці). Щоб побачити повну картину щодо коригованої ПН, в останній графі таблиці знайдіть слово «Корегує» і натисніть на нього (рис. 4).

img 4

Рис. 4. Як знайти відкориговану ПН через РК

Після цього перед вами з’явиться таблиця. У ній ви знайдете (рис. 5):

— рядки, які були в ПН первісно;

— рядки тих РК, які були складені до такої ПН і зареєстровані в ЄРПН.

img 5

Рис. 5. Візуалізація ПН з урахуванням коригувань

Проблемні моменти

Звісно, новий сервіс не досконалий і потребує серйозного доопрацювання, оскільки на сьогодні в підсумковій таблиці рядки ПН і рядки РК розташовані хаотично (не за порядком). А це створює проблеми передусім тим платникам ПДВ, у яких у ПН велика кількість коригованих рядків. Адже для того, щоб зрозуміти, який рядок відноситься до ПН, а який до РК, необхідно зважати на ознаку документа в гр. 2 таблиці.

На наш погляд, наочніше було б спочатку відображати рядок ПН, а потім (під таким рядком) усі рядки РК, які його коригують. І так далі за кожним рядком ПН. Або ж показувати підсумковий результат за кожним рядком ПН уже з урахуванням коригувань (кількість товару, ціну і суму тощо).

Крім того, не можна відфільтрувати дані. Тобто відсортувати дані, наприклад за номером рядка або за номером РК, не вийде.

До того ж вивантажити таблицю у форматі (.xls) (щоб таки відфільтрувати інформацію) також не вийде.

Але! Незважаючи на всі недоліки сервісу, він може принести платникам ПДВ немало користі. Наприклад, не втратити жодного РК, складеного до ПН, або ж, навпаки, відстежити ті РК, які система не врахувала в підсумкових показниках ПН (ідеться про РК до старих ПН, у яких не нумерувалися рядки).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі