Теми статей
Обрати теми

Проблемні коригування: чому знову не реєструються РК?

Казанова Марина, податковий експерт, CAP, m.kazanova@buhgalter 911.com
Повна «електронізація» ПДВ — з одного боку, істотно полегшує роботу платникам. Але, на жаль, аж надто часто платники ПДВ стали залежати від «програмних налаштувань» фіскалів і їх постійних «удосконалень».

Тільки вирішили проблему з реєстрацією в ЄРПН «нульових» розрахунків коригування (РК) на зміну номенклатури, як з’явилася інша проблема. Тепер труднощі виникають при реєстрації РК з усіма іншими причинам коригування (окрім зміни номенклатури) img 1.

Не реєструється РК на повернення товару.

Ситуація. Склали РК на повернення товару. Коригування показали, як і зазвичай, у гр. 7 і 8 «Коригування кількості», як причину коригування в гр. 2 РК зазначили «Повернення товару». Але при цьому отримали відмову в реєстрації РК. У квитанції вказано «Одночасне заповнення граф «Коригування кількості» (зміна кількості, ціна) і «Коригування вартості» (зміна ціни, кількість) не дозволяється». У чому помилка?

Для наочності наведемо зразок того, як був заповнений табличний розділ «Б» РК.

1

2

3-6

7

8

9

10

11

12

13

14

1

Повернення товару

<…>

-20

50,00

20

-1000,00

За нормами Порядку № 1307*, РК заповнений правильно. Давайте тоді поглянемо на причину відмови в реєстрації РК. У квитанції вказано «Одночасне заповнення граф «Коригування кількості» (зміна кількості, ціна) і «Коригування вартості» (зміна ціни, кількість) не дозволяється». Звісно, ми бачимо на нашому прикладі, що в нас немає одночасного заповнення «кількісних» гр. 7 і 8 і «цінових» гр. 9 і 10. Графи 9 і 10 нашого РК — порожні. У чому ж причина?

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Як показала практика, причина відмови в реєстрації криється в такому. При перенесенні РК у програму, яку ви використовуєте для реєстрації РК (наприклад, у «Медок»), у такій програмі можуть автоматично в РК з’являтися нулі («0») в гр. 9 і 10. Тобто ви склали РК без нулів у гр. 9 і 10 РК (у РК їх не видно), але при перенесенні в «Медок» вони автоматично там можуть з’явитися. У результаті, при відправленні такого РК на реєстрацію система сприймає, що в ньому заповнені всі чотири графи (гр. 7, 8, 9 і 10), і приходить квитанція про відмову в реєстрації РК. Ось із такої абсурдної причини може приходити відмова в реєстрації РК.

Вихід із ситуації — перевіряти перед відправленням РК на реєстрацію, чи не стоять у програмі (у «Медку») нулі в гр. 9 і 10. Звісно, бухгалтер, цим займатися не повинен. Проблему повинні вирішити розробники програм. Але поки що маємо, те що маємо.

До речі, аналогічна ситуація — коли ми складаємо РК на зміну ціни, тобто коли заповнюємо гр. 9 і 10 РК «Коригування вартості», а гр. 7 і 8 залишаємо порожніми.

У цьому випадку потрібно перевірити, чи не стоять у програмі нулі в гр. 7 і 8 РК.

Одночасна зміна ціни і кількості.

Ситуація. У податковій накладній (ПН) потрібно одночасно відкоригувати ціну і кількість товару. Раніше були консультації, що таке коригування потрібно проводити в РК одним рядком. Проте при такому варіанті заповнення РК приходить відмова в його реєстрації. Причина — не допускається одночасне заповнення граф «Коригування кількості» і «Коригування вартості». Як же тоді правильно заповнити РК?

Насправді, чому не можна при одночасній зміні вартісних і кількісних показників ПН усе відкоригувати одним рядком РК, незрозуміло img 2. Адже самі податківці, наприклад, у листі ГУ ДФС у Харківській області від 05.01.2018 р. № 52/ІПК/20-40-12-01-11 зазначали, що якщо одночасно змінюються ціна і кількість товару без зміни номенклатури товарів/послуг, то таке коригування показують у РК одним рядком. Тобто в РК одночасно заповнюють «кількісні» гр. 7, 8 і «цінові» гр. 9, 10.

І цей підхід (про те, що коригування в цьому випадку потрібно проводити одним рядком) узгоджується з тими роз’ясненнями, які фіскали давали щодо складання РК на зміну номенклатури**. Адже якщо заповнювати РК, наприклад, у два рядки — один на зміну кількості, а інший — на зміну вартості, то тоді, раз ідеться про один і той же товар, у гр. 1 РК («№ з/п рядка податкової накладної, що коригується») потрібно і в першому, і другому рядку продублювати одне й те саме значення. Але у випадку такого дублювання система не пропускає на реєстрацію РК.

** Стаття «Зміна номенклатури: деталі складання розрахунку коригування від фіскалів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

Виходячи з цього і робилися рекомендації про те, що при одночасній зміні ціни і кількості все потрібно коригувати одним рядком.

Чому зараз система не дозволяє коригувати одним рядком зміну вартості і кількості— чи то це збої в програмі, чи то це новий підхід податківців — поки що сказати складно img 3.

Як же тоді заповнити РК, щоб він пройшов реєстрацію? До квитанцій на відмову в реєстрації РК, у якому одним рядком показали коригування ціни і кількості, зазвичай, зазначається таке:

«Документ не може бути прийнятий — Одночасне заповнення граф «Коригування кількості» (зміна кількості, ціна) і «Коригування вартості» (зміна ціни, кількість) не дозволяється.

Необхідно надіслати розрахунок коригування, який містить:

— рядок із зазначенням причини «Зміна номенклатури», яким показники виводяться в 0;

— новий рядок (рядки) з коректною кількістю і ціною».

Зверніть увагу, виходячи з того, що процитовано вище, фіскали пропонують такий порядок коригування:

— повністю «обнулити» колишню товарну позицію (зі старою ціною і старою кількістю);

— новим рядком з «+» додати цю ж товарну позицію, але вже з новою ціною і кількістю. Очевидно, що цей рядок нумеруємо в гр. 1 РК під «новим» порядковим номером, якого не було в ПН.

При цьому як причину коригування в гр. 2 і в першому, і в другому рядку зазначаємо — «Зміна номенклатури».

Приклад. Підприємство отримало від покупця передоплату за 150 шт. товару А за ціною 120 грн./шт. (у тому числі ПДВ) на загальну суму 18000 грн. (у тому числі ПДВ — 3000 грн.). На момент постачання ціна на цей товар зросла: на підставі додаткової угоди ціну збільшили до 150 грн. за шт. (у тому числі ПДВ — 25 грн.). Таким чином, буде поставлено товару А без ПДВ за новою ціною 125 грн./шт. у кількості 120 шт.

У цьому випадку (виходячи з «рекомендацій» у квитанції на відмову в реєстрації), РК потрібно заповнити так:

1

2

3

4-6

7

8

9

10

11

12

13

14

1. Обнуляємо первісний запис — виводимо показники в «0».

1

Зміна номенклатури

Товар «А»

<…>

-150

100,00

20

-15000,00

2. Додаємо новий запис (з новим порядковим номером у гр. 1 (якого не було в ПН) з уже новою ціною і кількістю).

2

Зміна номенклатури

Товар «А»

<…>

120

125,00

20

15000,00

Зрозуміло, що жодної зміни номенклатури насправді в нас не було. Але ЄРПН пропускає на реєстрацію в цьому випадку (коли нам потрібно поміняти одночасно і ціну, і кількість) РК тільки з причиною коригування «Зміна номенклатури».

Вважаємо: немає нічого страшного в тому, що в РК буде зазначена причина коригування «Зміна номенклатура». Сама по собі «неправильна» причина коригування не може стати підставою для невизнання права в покупця показати податковий кредит за «збільшуючим» РК, а в продавця зменшити податкові зобов’язання за «зменшуючим» РК.

Єдине, можна порадити — зберігати в себе «попередні» квитанції з відмовою реєструвати РК і «рекомендаціями» щодо заповнення РК із причиною коригування «Зміна номенклатури».

Номенклатура в РК.

Ситуація. Отримана квитанція про відмову в реєстрації РК унаслідок невідповідності номенклатури товару в ПН і РК. Перевірили — у РК зазначена та ж номенклатура, що і в ПН. У чому може бути причина?

Причина може полягати в тому, що в номенклатурі в РК могли бути зазначені зайві пропуски або зайві розділові знаки (чи, навпаки, в ПН вони є, а в РК — ні). Таке може статися, якщо номенклатура в РК набирається «вручну».

Номенклатуру, що коригується, в РК потрібно записувати точнісінько так, як вона була записана в ПН (без скорочень/змін/зайвих пропусків). Тобто її потрібно копіювати з ПН.

Інакше система не пропустить такий РК img 4. Розбіжність номенклатури система напевно сприйме як її зміну і вимагатиме заповнити РК двома рядками.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі