Теми статей
Обрати теми

Пляшкове і бляшанкове пиво на спрощенці: чи є життя без РРО?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт, v.miroshnichenko@buhgalter911.com
З 20.12.2017 р. єдиноподатники, які торгують пивом у пляшках і бляшанках, більше не зможуть отримати алко-ліцензію без РРО1. А як бути тим, хто вже давно торгує таким пивом і на сьогодні має на руках діючу алко-ліцензію, оформлену на КОРО з РК (без РРО): призупинити торгівлю і купити РРО чи не квапитися?

1 Про це ми попереджали в статті «З РК, КОРО, але без РРО, та ще й по-новому: розгадуємо ребус» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 3).

Нюанси торгівлі пивом на спрощенці

Насамперед нагадаємо, що єдиноподатники не мають права торгувати алкоголем. Виняток зроблено тільки для підприємців, які продають уроздріб (тобто громадянам) пиво або столове вино, — це на спрощенці можна img 1 (п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ).

Але якщо для роздрібного продажу столового вина алко-ліцензія не потрібна в принципі (ч. 14 ст. 15 Закону № 4812), то торгувати без неї алкогольним пивом — незаконно.

2 Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 р. № 481/95-BP. Деталі знайдете в статті «In vino veritas: про торгівлю столовим вином» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 45).

А ось для торгівлі БЕЗалкогольним пивом алко-ліцензія не потрібна img 2. Зрозуміло, ви можете працювати без РРО, якщо річний дохід ≤ 1 млн грн.

І саме тут починається парадокс img 3. З одного боку, єдиноподатники мають право працювати без РРО, поки їх річний дохід ≤ 1 млн грн. (п. 296.10 ПКУ).

Але з іншого боку, вони просто не могли оформити алко-ліцензію, якщо в них не було РРО або КОРО з РК, оскільки інформація про РРО (або КОРО з РК) обов’язково вноситься в ліцензію, і від кількості цих апаратів (або Книг), власне, залежить і сама вартість ліцензії (ч. 24, 26 ст. 15 Закону № 481).

Враховуючи, що за торгівлю пивом без ліцензії загрожує штраф у подвійному розмірі від вартості отриманої партії товару, але не менше 17000 грн. img 4, хочеш не хочеш, але доводиться ставити РРО або реєструвати КОРО з РК, щоб оформити ліцензію img 5.

Що змінилося 20.12.2017 р.

Раніше в Переліку № 13363 було застереження, згідно з яким єдиноподатники могли продавати пиво в пляшках і бляшанках без РРО, але з використанням КОРО і РК. Відповідно, деякі підприємці РРО не ставили, а вважали за краще використовувати КОРО з РК, і саме на КОРО оформляли алко-ліцензію.

3 Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затверджений постановою КМУ від 23.08.2000 р. № 1336.

Що ж, це цілком відповідало вимогам ст. 15 Закону № 481. І самі податківці не заперечували.

Але з 20.12.2017 р. це хороше застереження в п. 1 Переліку № 1336 «убили» img 6. Тому тепер у єдиноподатників, які торгують пивом у пляшках і бляшанках, немає формальних підстав застосовувати КОРО з РК. Відповідно, на сьогодні вони можуть оформити алко-ліцензію тільки на РРО img 7.

Якщо ліцензія вже є

А як же діяти тим, хто оформив алко-ліцензію минулого року, причому без РРО — на КОРО з РК. Тоді це ще було законно. Чи можна продовжувати працювати за нею без РРО зараз, чи потрібно терміново купувати касовий апарат?

Здоровий глузд і формальний підхід до прочитання законодавчих норм дають змогу дійти висновку, що доти, доки не закінчиться строк дії ліцензії / вона не буде анульована податківцями, підприємець може працювати без РРО. Пояснимо.

Ліцензія видається на рік (ч. 20 ст. 15 Закону № 481). Дата її закінчення зазначена в самій ліцензії.

У цьому випадку ключовими є, по суті, два запитання:

1) чи зберігає силу / дійсність КОРО підприємця після змін у Перелік № 1336;

2) як наслідок, чи немає проблеми з недійсністю виданої алко-ліцензії.

Підкреслимо, що в будь-якому разі (як при лояльному, так і при фіскальному підході) покарати вас за невикористання РРО податківці не зможуть. П. 296.10 ПКУ звільняє єдиноподатників від РРО, якщо річний дохід ≤ 1 млн грн. і вони не торгують побутовою технікою. У нашому випадку немає підстав стверджувати, що «РРО-імунітет» підприємцем втрачений. Тобто всі ризики проходять саме з ліцензійного питання.

Отже, підстави для скасування реєстрації КОРО перелічені в п.п. 2 п. 3 розділу II Порядку № 5474:

4 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

— підприємець подав відповідну заяву;

— КОРО використовується не за адресою або стала непридатною;

— є судове рішення про припинення підприємця, визнання його банкротом, або про недійсність договору оренди;

— підприємець помер, або пропав без вісті, або обмежений у цивільній дієздатності, або знявся з держреєстрації;

— порушена цілісність засобу контролю на КОРО або виявлений факт опломбування КОРО підробним засобом контролю.

Як бачите, якщо сам підприємець не подасть заяву, податківці скасовувати реєстрацію у випадку, що цікавить нас, не мають права.

Знову ж таки, здоровий глузд говорить про те, що оскільки підприємець має «РРО-імунітет», а КОРО зареєстрував, вважай, добровільно (щоб отримати алко-ліцензію), нічого не заважає йому так само добровільно продовжувати використовувати цю КОРО і далі (не подавати заяви про скасування її реєстрації).

Використовувати в режимі як і раніше (а не в режимі: хочу використовую, хочу — ні).

Адже ж нікого не зачіпає, що єдиноподатник також добровільно звалюватиме на себе тягар застосування РРО, хоча ст. 9 Закону про РРО чітко говорить, що РРО єдиноподатниками не застосовується.

Відповідно, ми б вважали, що доки підприємець сам не подасть заяву про скасування реєстрації КОРО, він, як і раніше, зобов’язаний її використовувати в колишньому режимі і ця КОРО дійсна.

Хоча, звичайно, сумніваємося, що податківці мислитимуть в аналогічному ключі.

Що стосується алко-ліцензії, то з нею, за такою логікою (якщо з КОРО все добре), теж усе добре. Підстави для призупинення/анулювання алко-ліцензії зазначені в ч. 31 ст. 15 Закону № 481, їх перелік вичерпний:

— несвоєчасна плата за ліцензію;

— заява самого підприємця про анулювання ліцензії;

— припинення держреєстрації підприємця;

— рішення суду про торгівлю алкоголем без акцизних марок або про переміщення алкоголю поза митним контролем;

— продаж алкоголю особам до 18 років або в невизначених місцях.

Ліцензія анулюється і вважається недійсною з моменту одержання вами письмового розпорядження про її анулювання.

Як бачимо, якщо ми не порушуємо правил торгівлі алкоголем і вчасно платимо за ліцензію, то її не анулюють img 8.

Тобто формально покарати вас за торгівлю пивом без ліцензії податківці не можуть, оскільки ліцензія у вас є img 9.

Але, але, але… На жаль, усе це, як уявляється, доведеться доводити в суді img 10.

Остання логіка податківців, нагадаємо, була така, що КОРО без РРО для цілей алко-ліцензії була доступна лише для діяльності, зазначеної в Переліку № 1336 (ср. ). Від тих, хто в Перелік № 1336 не вписувався (пиво на розлив), податківці вимагали ставити РРО.

Відповідно, продовжуючи таку логіку, податківці, очевидно, дійдуть висновку, що після змін у Переліку № 1336, з КОРО (без РРО) продавці пива далі працювати не можуть.

Наступний крок — «замах» на дійсність алко-ліцензії. Зі спробою накладення «безліцензійного» штрафу значного розміру (див. на початку статті).

Таким чином, ризики продовження продажу пива з КОРО без РРО є і, вважаємо, вони високі img 11. Тим, хто хоче себе убезпечити, потрібно:

— скасувати реєстрацію КОРО (див. вище);

— придбати РРО і поставити його на облік у податковій5;

5 Розібратися із цим питанням вам допоможе стаття «Як установити РРО, якщо…» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 13).

— переоформити ліцензію вже на РРО. До речі, продавати пиво через новенький РРО можна не раніше, ніж ви внесете інформацію про нього в ліцензію. Адже за продаж алкоголю через РРО, який не внесений в алко-ліцензію, загрожує штраф у подвійному розмірі вартості проданої через нього продукції, але не менше 10 000 грн.

Ч. 2 ст. 17 Закону № 481.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі