Теми статей
Обрати теми

«Стара» соцстрахкомісія. Допомога з ФСС для ФОП

Романова Ксенія, податковий експерт
Фонд соцстрахування в листі від 13.09.2018 р. № 2.4-15-2951 роз’яснив низку питань, пов’язаних з порядком отримання допомоги із соцстрахування для самого ФОП і його найманих працівників, а також зазначив, що переобирати «старі» комісії із соцстрахування не потрібно. Детальніше про це.

«Стара» комісія із соцстраху. У зв’язку з тим, що з 27.07.2018 р. почало діяти нове Положення № 13*, виникло запитання — чи потрібно переобирати комісію (уповноваженого) із соцстраху, якщо вона була створена в період дії Положення № 25?

* Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою правління Фонду соцстрахування від 19.07.2018 р. № 13.

Фонд очікувано роз’яснив, що «комісіям із соціального страхування, які створені і діють у страхувальників, не потрібно вносити зміни до документів, на підставі яких вони створені». Це і зрозуміло, адже механізм обрання комісії не змінився. Отже, «старі» комісії (уповноважені), як і раніше, легітимні.

Допомога для ФОП. У «старій» нормативці порядок отримання соцстрахівської допомоги фізособами-підприємцями врегульований не був. Не змінилася ситуація і з прийняттям Положення № 13 — алгоритм дій ФОП, які бажають отримати допомогу з ФСС, на нормативному рівні, як і раніше, не визначений**. Тому нічого не залишається, як діяти по-старому, тобто спиратися на роз’яснення Фонду. А вони такі. Згідно з ч. 3 ст. 30 Закону № 1105*** рішення про призначення матеріального забезпечення приймає, зокрема, фізособа-підприємець. Спираючись на цю норму, ФСС роз’яснює, що при настанні страхового випадку безпосередньо з ФОП останній самостійно повинен прийняти рішення про призначення допомоги самому собі. Як оформити таке рішення, в Законі № 1105 не сказано. Тому ФСС рекомендує ФОП використовувати форму протоколу засідання комісії із соцстрахування (рішення уповноваженого) з додатка до Положення № 13.

** Вам буде цікава стаття «Як отримати допомогу з ФСС: нові правила з 1 жовтня» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 40).

*** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Далі процедура стандартна: подання заяви-розрахунку до Фонду, отримання і виплата допомоги, подання повідомлення про здійснені виплати****.

**** Про нюанси отримання допомоги по вагітності та пологах жінкою-підприємцем можете дізнатися з журналу «Бухгалтер 911», 2018, № 34 і № 40.

Допомога для працівників ФОП. ФОП, у яких є наймані працівники, повинні дотримуватися норм Положення № 13, тобто: створити комісію із соцстраху — якщо працівників 16 і більше — або призначити уповноваженого (зазвичай, це сам ФОП) — якщо працівників 15 і менше.

Допомогу з ФСС для найманих працівників ФОП отримує в загальному порядку. Жодних особливостей тут немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі