Теми статей
Обрати теми

Порушення строків реєстрації ПН/РК: нюанси застосування штрафу

Казанова Марина, податковий експерт
Незважаючи на те, що штрафи за порушення строків реєстрації податкової накладної (ПН) «сидять» у ПКУ вже протягом доволі-таки тривалого періоду, все одно виникає безліч запитань стосовно «процедури» їх застосування. Щодо яких ПН/РК застосовуються/не застосовуються штрафи, як їх накладають, коли і як сплачувати тощо. Сьогодні розберемося із цими запитаннями.

Штраф за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (п. 1201.1 ПКУ)

Коли застосовується? Може застосовуватися тільки щодо вже зареєстрованої з «простроченням» ПН.

Які ПН/РК штрафують? Штраф, у разі порушення строків реєстрації ПН/РК, можуть застосувати:

до всіх (як до тих, що видаються покупцеві, так і до тих, що не видаються) ПН/РК, в яких є сума ПДВ, якщо дата складання таких ПН/РК припадає на період починаючи з 01.01.2017 р.;

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК — самовиписаних і на неплатників були введені тільки з 01.01.2017 р. До 2017 року під штраф потрапляли тільки ПН/РК, що видаються покупцям — платникам ПДВ.

— до ПН/РК, які підлягали видачі покупцеві, якщо такі ПН були складені в період з 01.10.2015 р. до 31.12.2016 р. включно.

Зверніть увагу! Формально, до ПН/РК, які не підлягали видачі покупцеві і в яких є сума ПДВ, штраф можуть застосувати, якщо вони були складені починаючи з 17.12.2016 р. (тобто сплив граничних строків реєстрації за якими припав на 2017 рік, коли штрафи стали застосовуватися до всіх ПН).

Штраф не застосовується:

— щодо всіх ПН/РК, які не видаються покупцеві, (!) якщо в них немає суми ПДВ;

— щодо всіх ПН/РК, які не підлягали видачі покупцеві, якщо такі ПН були складені до 17.12.2016 р. Із цієї причини, якщо зараз ми реєструватимемо, наприклад, ПН на неплатника 2016 року, то підстав застосовувати штраф у фіскалів немає*;

* Вам може бути цікава стаття «Фіскали просять зареєструвати «стару» ПН на неплатника: як реагувати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 21).

— до ПН/РК, які були складені до 01.10.2015 р. (п. 35 підрозд. 2 розд. XX ПКУ).

Також варто зазначити, що фіскали визнають можливість не застосовувати штраф щодо ПН/РК, зареєстрованих помилково (лист ДФСУ від 04.05.2018 р. № 2004/6/99-99-07-05-06-15/ІПК)**. При цьому варто пам’ятати, що про «помилковість» ПН фіскалів потрібно буде повідомити. Адже ЄРПН поки що не може відрізнити помилкову ПН від правильної.

** Подробиці в статті «Несвоєчасна реєстрація помилкової ПН: фіскали пом’якшують позицію» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 31).

Планується реалізувати таку можливість із прийняттям нової форми ПН.

На кого накладається штраф? Як зазначено в п. 1201.1 ПКУ, штраф накладається на особу, на яку покладений обов’язок щодо такої реєстрації. Так, якщо йдеться про зареєстрований з простроченням «зменшуючий» РК, який підлягає видачі покупцеві і повинен реєструватися покупцем, то штраф застосують саме до покупця. При цьому нагадаємо, що з 01.01.2018 р. встановлений новий строк реєстрації «зменшуючих» РК, які підлягають видачі покупцеві, — 15 календарних днів, які відлічуються з дня отримання (! а не складання) РК покупцем (абз. 17 п. 201.10 ПКУ).

Механізм накладення штрафу. У ПКУ закріплено право фіскалів перевіряти факт своєчасної реєстрації ПН у ході:

(1) документальних перевірок;

(2) камеральних перевірок. Причому про те, що перевірка своєчасності реєстрації ПН/РК може бути предметом камеральної перевірки, прямо сказано в п.п. 75.1.1 ПКУ (ср. ). При цьому не варто ототожнювати цю камеральну перевірку з камеральною перевіркою декларації. Після того, як з 01.01.2017 р. змінили визначення камеральної перевірки, перевірка своєчасності реєстрації ПН/РК є окремою (самостійною) підставою для проведення камеральної перевірки. Причому 30-денний строк, відведений для камералки декларації, тут не діє. Камеральна перевірка може проводитися з урахуванням загальних строків давності зі ст. 102 ПКУ — 1095 днів (абз. 2 п. 76.3 ПКУ).

Варто звернути увагу і на такий момент. Форма «штрафуючого» податкового повідомлення-рішення (ППР) «Н», вказує на те, що штраф за прострочення реєстрації ПН/РК накладається за результатами перевірки та/(!) або за даними ЄРПН (інакше кажучи вона допускає застосування штрафу і без перевірки).

Форма ППР «Н» затверджена наказом Мінфіну від 28.12.2015 р. № 1204 (додаток 13).

Але! Верховний Суд звертає увагу на те, що «голі» ППР без перевірок з актами є незаконними (постанова ВС від 13.05.2018 р. у справі № 818/1070/177). Також суди звертають увагу, що в одному листі «щастя» не може бути і акт перевірки, і ППР (постанова Харківського апеляційного адмінсуду від 12.03.2018 р. у справі № 820/3499/17). Інакше кажучи, має бути дотримана процедура, передбачена п. 86.8 ПКУ: ППР повинно прийматися протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем вручення (!) акта перевірки для підписання платникові, зважаючи на право платника «на заперечення». Адже, наприклад, «прострочена» ПН могла бути зареєстрована помилково, а до «помилкових» ПН штрафи за несвоєчасну реєстрацію застосовуватися не повинні.

Коли платити? Штраф сплачуємо після того, як буде отримано ППР за формою «Н» (при отриманні тільки акта перевірки — чекаємо ППР). Заплатити штраф потрібно протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання (при оскарженні — протягом 10 календарних днів, наступних за днем узгодження) ППР.

Самостійно щось донараховувати і перераховувати до бюджету не потрібно. Штрафи сплачуємо тільки після того, як податківці пришлють відповідне ППР (п. 116.1 ПКУ).

Як платити? Штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних сплачуються до бюджету з поточного рахунку (п. 25 Порядку № 569***). З ПДВ-рахунку гроші на сплату штрафу не спишуть.

*** Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

Штраф за відсутність реєстрації ПН/РК (п. 1201.2 ПКУ)

Коли застосовується? Цей штраф застосовують у тому випадку, коли податківці самостійно «відловлюють» факт нереєстрації ПН до того, як ПН буде з простроченням зареєстрована платником. У такому разі незалежно від кількості днів прострочення до платника відразу можуть застосувати штраф у 50 % від суми ПДВ, зазначеної в ПН.

Плюс до цього, якщо платник не виконає в строк вимогу про реєстрацію ПН, до нього можуть застосувати ще 50 % штрафу (про що ми скажемо далі).

Які ПН/РК штрафують/не штрафують? Штраф не застосовують щодо:

— ПН/РК, які перебувають у статусі заблокованих;

— ПН/РК, які не видаються покупцеві, якщо в них немає ПДВ;

— усіх ПН, які не підлягали видачі покупцеві, якщо такі ПН були складені до 01.01.2017 р.

До всіх інших ПН/РК штраф застосовують.

До 01.01.2017 р. штрафи за відсутність реєстрації ПН/РК, які не підлягали видачі покупцеві, не застосовувалися. Закони не мають зворотної дії в часі.

Механізм накладення штрафу? Умовно його можна розділити на дві частини:

1) спочатку накладаються перші 50 % від суми ПДВ — за сам факт відсутності реєстрації ПН, виявлений податківцями;

2) а якщо ПН/РК платник не зареєструє протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР (на перший штраф — 50 % від суми ПДВ), то додатково оштрафують ще на 50 %.

Перші штрафні 50 %. Виходячи з п. 1201.2 ПКУ накладати цей штраф (перші 50 %) фіскали можуть тільки за результатами перевірки. Про це свідчать слова «відсутність протягом граничного строку, передбаченого статтею 201 цього Кодексу, податкової накладної та/або розрахунку коригування <…> що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу».

Причому, враховуючи той факт, що своєчасність реєстрації ПН може бути предметом камеральної перевірки, застосувати цей штраф фіскали можуть і за результатами камеральної перевірки.

Але! Для застосування штрафу фіскалам ще потрібно довести, що ПН має бути зареєстрована, тобто що під неї є операція постачання. А це можна зробити, тільки ознайомившись з первинкою. Тому імовірнішим виглядає застосування цього штрафу за результатами проведення документальної перевірки.

Хоча варто зазначити, що зараз дані про незареєстровані ПН і незареєстровані «збільшуючі» РК фіксуються в табл. 1.1 і 1.2 додатків Д1 і Д5 (тобто інформацію про незареєстровані ПН фіскали можуть вивудити і звідти). Проте дзвінки на нашу «гарячу лінію» свідчать про те, що поки що фіскали не зловживають отриманою інформацією із цих додатків для застосування штрафів за відсутність реєстрації ПН img 1.

В іншому механізм накладення цього штрафу схожий з попереднім (за прострочення реєстрації — див. вище). Спочатку вам повинні направити акт перевірки з виявленим порушенням, а потім протягом наступних 10 робочих днів направити ППР (усе за тією ж формою «Н»), після отримання якого ви сплачується штраф до бюджету.

Штраф сплачується безпосередньо до бюджету з поточного рахунку.

Важливо! Якщо ви отримали ППР і вчасно (протягом 10 календарних днів) зареєструєте ПН/РК, що потрапили під штраф, то додатковий штраф за прострочення з п. 1201.1 ПКУ (залежно від кількості днів прострочення) вам не загрожує. Про це прямо сказано в п. 1201.2 ПКУ.

Другі штрафні 50 %. Якщо протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР на перший штраф (перші 50 %) ПН/РК так і не буде зареєстрована, то податківці додатково оштрафують ще на 50 %. Причому для застосування другого штрафу вже жодного акта перевірки не потрібно.

Цей штраф теж сплачуємо, коли отримаємо ППР, безпосередньо з поточного рахунку (повз ПДВ-рахунок).

Якщо потім платник зареєструє ПН/РК, то за логікою — штрафи за прострочення, передбачені п. 1201.1 ПКУ (залежно від кількості днів прострочення) не повинні застосовуватися. Але! Пряме звільнення від цього штрафу прописане, тільки якщо платник протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання першого ППР (на сплату перших 50 %) реєструє ПН/РК. Якщо ж він не вклався в цей строк і реєструє пізніше, то окрім штрафу в 50 % цілком можливе застосування штрафу і за п. 1201.1 ПКУ. Хоча це дещо і не логічно.

Штраф за помилки в обов’язкових реквізитах ПН (п. 1201.3 ПКУ)

Коли і до яких ПН застосовується? Цей штраф можуть застосувати тільки за помилки в обов’язкових реквізитах у тих ПН/РК, на які поскаржився покупець через додаток Д8. Відповідно штраф може застосовуватися тільки до ПН, які підлягають видачі покупцеві і за умови, що покупець поскаржився фіскалам.

Механізм накладення штрафу. У п. 1201.3 ПКУ чітко зазначено, що штраф накладається за результатами перевірки, проведеної за заявою покупця. У п. 201.10 ПКУ сказано, що така перевірка проводиться протягом 90 календарних днів з дня надходження заяви за формою Д8 (!) з урахуванням вимог, установлених п.п. 78.1.9 ПКУ.

У свою чергу, в цьому підпункті йдеться про право податківців провести позапланову документальну перевірку, тільки якщо платник не надасть протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту від податківців, пояснення та документальні підтвердження на запит податківців.

Якщо в податківців були підстави для перевірки і вони її провели, то врахуйте таке: отримавши ППР за формою «ПН», у ньому ви побачите вимогу сплатити штраф у розмірі 170 грн. і виправити помилкову ПН.

Якщо ж помилка в ПН не буде виправлена протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання ППР, то постачальникові загрожує додатковий штраф у розмірі від 10 до 100 % від суми ПДВ, зазначеної в помилковій ПН.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі