Теми статей
Обрати теми

Створили підприємство: як повідомити про прийняття на роботу директора?

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Ситуація. Зареєстровано нове підприємство. Директор працює вже тиждень, але податкову про прийняття його на роботу не повідомили. Як краще діяти: подати повідомлення із запізненням чи взагалі не повідомляти?

Незважаючи на «особливий» статус, директор є найманим працівником підприємства (про випадки «засновник замість директора» зараз не говоримо1, так само як і про «загадкові» новації нового Закону про ТОВ2). Тому подавати на нього повідомлення про прийняття на роботу потрібно у звичайному порядку — так, як того вимагає ч. 3 ст. 24 КЗпП і постанова № 4133. Жодних винятків у частині подання повідомлення про прийняття на роботу керівних осіб підприємства зазначені нормативно-правові акти не містять4.

1 Детальніше про це в статті «Розбираємо судові рішення: водій і продавець на ЦПД, директор без зарплати» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 25).

2 Детальніше в статті «Закон про ТОВ — директорські питання (ч. 1)» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 32).

3Постанова КМУ «Про порядок повідомлення ДФС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413.

4 На цю тему ми писали в статті «Повідомлення про прийняття на роботу на директора: потрібно чи ні?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 11).

Той факт, що ми подали відомості про нового керівника в ЄДР, не скасовує обов’язку подати повідомлення. У цих двох «дій» абсолютно різні цілі.

Проте на новостворених підприємствах з виконанням цих законодавчих вимог виникають труднощі.

Є ті, хто вважає, що трудові відносини з директором можуть починатися ще до держреєстрації підприємства. Також є ті, хто вважає, що трудові відносини з директором розпочинаються з дати держреєстрації юрособи. Аргумент у цьому випадку такий: підприємство вважається створеним з дня його держреєстрації (ч. 4 ст. 87 ЦКУ, ч. 3 ст. 83 ГКУ). До того ж відомості про керівника зазначаються в заяві про держреєстрацію юрособи. Відповідно директора приймають на роботу з дати внесення до Єдиного держреєстру запису про держреєстрацію юрособи.

Якщо дотримуватися цієї логіки, виконати вимогу про подання повідомлення про прийняття на роботу директора до фактичного допуску його до роботи практично неможливо.

Хоча, звичайно, можна спробувати це зробити в день держреєстрації підприємства.

Ми дотримуємося іншої позиції. Безумовно, провести збори засновників/власників і прийняти на них рішення про призначення (обрання) майбутнього директора можна ще до держреєстрації підприємства. Проте укласти трудовий договір з директором можна лише після того, як підприємство офіційно зареєстроване. Адже юрособа вважається створеною тільки з дати держреєстрації (ч. 4 ст. 87 ЦКУ, ч. 3 ст. 83 ГКУ).

Протокол зборів засновників (рішення власника — якщо він один) підприємства про призначення на посаду директора, по суті, є лише резолюцією на заяві про прийняття на роботу. А реєстраційні документи лише ідентифікують того, хто обійматиме цю посаду після реєстрації підприємства.

До реєстрації підприємства трудові відносини виникнути просто не можуть.

Після держреєстрації юрособи директор на підставі рішення власників/засновників (оформленого протоколом) видає наказ (розпорядження). У ньому зазначає дату, з якої він приступає до виконання своїх обов’язків.

Формулювання може бути таким:

«Приступаю до виконання посадових обов’язків директора з окладом згідно зі штатним розписом з «__»_______201__року».

Дату, з якої працівник виконуватиме обов’язки директора, зазначайте з урахуванням дня, який буде потрібен для повідомлення фіскалів про початок роботи.

Важливо! До подання повідомлення директор повинен утриматися від підписання будь-яких наказів (розпоряджень) чи інших документів, пов’язаних з виконанням ним своїх трудових функцій.

Повідомлення подавайте в паперовій формі. Адже електронні цифрові підписи на цю дату ще не оформлені. Причому електронну копію повідомлення до паперового оригіналу додавати необов’язково, адже в цьому випадку повідомлення подається на одного працівника (див. постанову № 413).

Поштою повідомлення краще не відправляти.

Підписати його може особа, визначена внутрішніми або установчими документами підприємства, — наприклад, один із засновників, уповноважений на такі дії протоколом зборів засновників (див. лист Мінсоцполітики від 18.09.2015 р. № 14209/0/14-15/13).

Директор має право підписати сам на себе повідомлення тільки тоді, коли він уповноважений на такі дії засновниками (є належним чином оформлена довіреність на представлення інтересів засновників перед третіми особами).

Ну а що робити, якщо повідомлення не подали?

Якщо директор ще не підписував жодного документа, у наказі (розпорядженні) про те, що він приступає до виконання своїх обов’язків (див. вище), можна зазначити потрібну дату. Скажімо, з 15 серпня. Тоді повідомлення потрібно буде подати, наприклад, 14 серпня.

Тепер що стосується відповідальності. На нашу думку, це штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати на підставі абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП як за порушення інших вимог трудового законодавства.

І при несвоєчасному поданні повідомлення, й у разі, якщо ви його взагалі не подасте, штрафні санкції будуть однаковими.

Посадові особи підприємства можуть поплатитися адмінштрафом у розмірі від 510 до 1700 грн. за ч. 1 ст. 41 КпАП (ср. ). Повторне порушення протягом року, а також порушення, вчинене щодо неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 1700 до 5100 грн.

Зазначимо, що перевіряючі можуть замахнутися і на суттєвіший штраф у 30 мінзарплат. Але про помилковість цього підходу говорить у тому числі позитивна для роботодавців судова практика5.

5 Див. статтю «Повідомлення про прийняття на роботу: систематизуємо знання!» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 41).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі