Теми статей
Обрати теми

КОРО на РРО закінчилася. Як відмовитися від її ведення?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Чи потрібно якимось чином повідомляти податківців про відмову від ведення КОРО (Книга обліку розрахункових операцій), якщо вона закінчилася, а нову не реєстрували, оскільки не збиралися її вести?

Так, потрібно все одно подати до контролюючого органу заяву про скасування реєстрації такої КОРО, а також саму КОРО, заповнену належним чином до дати подання заяви включно (!)

Як відомо, вирішувати, вести КОРО чи ні при використанні РРО, суб’єкти господарювання тепер можуть на власний розсуд*. Якщо ви вирішили працювати без КОРО, для цього необхідно видати внутрішній наказ по підприємству з таким формулюванням: «Прийнято рішення не проводити розрахункові операції під час виходу з ладу РРО/відключення електроенергії до підключення резервного РРО або до моменту включення електроенергії».

* Вам буде цікавою стаття «Відокремлений підрозділ з РРО, але без касової книги: чи відмовлятися від КОРО?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 22).

Про те, чи подавати копію такого наказу (рішення) до податкової, законодавство замовчує. Водночас, відповідаючи на запитання, чи повинен суб’єкт господарювання повідомити контролюючий орган про прийняття рішення щодо незастосування КОРО, податківці зазначили (див. ЗІР 109.09), що таке повідомлення здійснюється:

1) у разі реєстрації РРО — шляхом подання заяви про реєстрацію РРО за ф. № 1-РРО, у п. 8 якого проставляють відповідну відмітку;

2) у разі скасування реєстрації КОРО на вже зареєстрований РРО — шляхом подання заяви про скасування реєстрації КОРО за ф. № 2-КОРО (додаток 4 до Порядку реєстрації КОРО**).

** Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Таку заяву суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації КОРО не пізніше за два робочі дні з дня виникнення підстави для скасування (п. 3 гл. 3 розд. ІІ Порядку реєстрації КОРО).

Посадова особа контролюючого органу не пізніше наступного робочого дня з дня виникнення підстав вносить відповідні дані до інформаційної системи ДФС і здійснює запис на титульній сторінці КОРО на РРО щодо скасування її реєстрації, яку засвідчує своїм підписом і печаткою контролюючого органу (абзац третій п. 1 гл. 3 розд. ІІ Порядку реєстрації КОРО).

Для таких РРО в реєстраційному свідоцтві зазначається: «КОРО на цей РРО не реєструвалась. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії проведення розрахункових операцій не здійснюється». Для цього до заяви суб’єкт господарювання додає реєстраційне свідоцтво і КОРО, реєстрація якої скасовується. КОРО має бути належним чином заповнена до дати подання заяви включно.

Як бачите, прямої відповіді на ваше запитання це роз’яснення теж не містить. Проте воно, безперечно, підштовхує нас до думки, що обійтися в разі відмови від ведення КОРО без процедури скасування раніше зареєстрованої КОРО не можна, нехай навіть вона і закінчилася на момент прийняття такого рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі