Теми статей
Обрати теми

Довгождана «туристична» декларація: Мінфін «розродився» формою

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Мінфін нарешті спромігся «підігнати» декларацію з туристичного збору* під зміни, внесені до правил оподаткування збором з 01.01.2019 р.** Оновлення «побігли» з 13.08.2019 р., тобто вже після закінчення граничного строку подання декларації за півріччя. Тому вперше подавати нову форму доведеться тільки за 9 місяців, та й то якщо податківці на цьому наполяжуть. Адже формально вперше використати її потрібно й того пізніше… Пропонуємо нашвидку ознайомитися з оновленою формою.

* Форма якої затверджена наказом Мінфіну від 09.07.2015 р. № 636.

** Детальніше про які ви могли прочитати в статтях «Турзбір по-новому: платити більше й авансом… бажано» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 52-53); «Головоломки з турзбору та поодинокі рішення… місцевих рад» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9); «Турзбір: звітні запитання і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 15).

Реалізували зміни до форми декларації за допомогою наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору» від 08.05.2019 р. № 186. Він був опублікований 13.08.2019 р. у бюлетені «Офіційний вісник України», 2019, № 61 і з цієї ж дати набрав чинності.

Оновлення форми піде на користь самим платникам збору, адже дозволить відобразити оновлену базу стягнення збору в спеціально пристосованій для цього формі, а не «пхати» її, за відсутністю кращого варіанта, в стару.

До речі, податківці у своїх роз’ясненнях (категорія 123.04 ЗІР) уже згадують оновлену форму, хоча прямо про те, що застосовувати її потрібно починаючи зі звітності за 9 місяців, не говорять. Так, вони заявляють, що «форма податкової декларації з туристичному збору затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.07.2015 р. № 636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору» (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 08.05.2019 № 186)».

Однозначно те, що перездавати декларацію за півріччя за оновленою формою точно не доведеться, адже остання з’явилася вже після закінчення граничних строків для подання декларації (минув у п’ятницю, 9 серпня).

Що ж нового в оновленій формі декларації? У ній, а точніше в додатку «Розрахунок податкових зобов’язань з туристичного збору», де тепер проводитимуть розрахунок суми податкових зобов’язань, наявні:

нова база стягнення збору (графа 3). Нагадаємо: тепер це кількість діб тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі), а не загальна вартість проживання (ночівлі);

нові ставки збору (графи 4 та 5 або 6). Зараз ставку застосовують до розміру мінзарплати, а не до вартості проживання, як було передбачено раніше. При цьому оновлена декларація дає можливість зазначати різні ставки турзбору для внутрішнього (графа 5) і в’їзного (графа 6) туризму, що передбачено п. 268.3 ПКУ;

— можливість відобразити розрахунок суми авансових платежів (у разі, якщо вони передбачені рішенням місцевої ради). Для цього призначений розділ ІІ додатка.

Детальніше з декларацією та додатком до неї знайомитимемося вже в жовтні, коли почнеться звітна кампанія за 9 місяців цього року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі