Теми статей
Обрати теми

Зберігання пального в баку — без ліцензії!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Про це на своєму порталі за­явила ДФСУ*. Висновок ніби як очевидний, але «ложка дьогтю» в цьому питанні все ж була присутньою. Тепер, виходить, одіозне роз’яснення в категорії 115.05 ЗІР більше не актуальне, хоча в ньому спочатку не було чіткості. Пропонуємо вам поговорити детальніше про цю заплутану історію.

Головний висновок інформаційного повідомлення на порталі ДФСУ міститься в останньому його реченні:1

1sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/389309.html; sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/389311.html.

«Зберігання пального в паливних баках транспортних засобів / технічному обладнанні / пристроях не потребує отримання ліцензії на право зберігання пального, оскільки дані резервуари не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) згідно з Законом № 4812».

2Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР.

Цілком логічний висновок! Ми й раніше сповідували такий підхід, пояснюючи це тим, що паливні баки не відповідають визначенню місць зберігання пального (абз. 51 ст. 1 Закону № 481). Нагадаємо, згідно із цим визначенням місцем зберігання пального є місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Та й перелік документів, які подають для отримання ліцензії на право зберігання пального, натякає, що на паливний бак оформити їх просто нереально.

Щонайменше дивним на цьому фоні виглядає роз’яснення в категорії 115.05 ЗІР, у якому податківці зазначали, що Законом № 481 не встановлено вимог до видів, місткості та розміщення обладнання та/або ємностей, що використовуються для зберігання пального. Далі, назвавши прописані в ст. 15 Закону № 481 виключні випадки, у яких ліцензія на право зберігання пального не потрібна, податківці заявили, що інших винятків щодо отримання суб’єктами господарювання ліцензій на право зберігання пального норми Закону № 481 не містять.

Дійсно не містять. Але це зовсім не означає, що на пальне в паливних баках необхідно отримувати ліцензії на право зберігання пального.

До речі, це роз’яснення досі не відкликане img 1, що може означати лише те, що при бажанні такого роду роз’яснення можна повернути в будь-який бік…

Нагадаємо також, що паливний бак транспортного засобу, технічного обладнання або пристрою не є акцизним складом у розумінні ПКУ3.

3 Детальніше про що ви могли прочитати в статті «Паливний бак — ніякий не акцизний склад!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 28).

Фінансові санкції за зберігання пального без спеціальної ліцензії відстрочені до 31.12.2019 р.4, а ось про адмінсанкції цього, на жаль, не скажеш5img 2.

4 Див. підрозділ «Штраф за зберігання без ліцензії відстрочено» статті «Акцизні питання: продовжуємо вирішувати головоломки» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 26).

5 Стаття «Зберігання пального без ліцензії: адмінштрафу ніхто не скасовував» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 28).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі