Теми статей
Обрати теми

Спрощенка для юросіб: рік 2020-й

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Чи відчують юрособи, які працюють на єдиному податку, якісь зміни, пов’язані з роботою на спрощенці, у прийдешньому високосному році? Саме це ми зараз і спробуємо з’ясувати! Відразу порадуємо: знищувати, утискати та й особливо змінювати спрощенку цього разу не стали, та й не обіцяють. Подробиці — у статті!

До кінця цього року залишається ще 2 тижні пленарних засідань ВРУ. Тому є ймовірність змін. Головним «носієм» податкової реформи — 2020, схоже, стане Закон на базі законопроєкту № 12101 (почав «просуватися»). Утім, на долю спрощенки змін у ньому припадає зовсім трішки.

1 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 30.08.2019 р. № 1210. Ми його обговорювали в статті «Бліц-огляд законодавчих «податкових» ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 37).

Ставки податку. Для платників групи 3 ставки єдиного податку (ЄП), як і зараз, будуть установлені у відсотках до доходу в розмірі (п. 293.3 ПКУ): 3 % доходу — у разі сплати ПДВ; 5 % доходу — без сплати ПДВ.

Подвійний розмір зазначених вище ставок згідно з п. 293.5 доведеться застосовувати:

1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного в п.п. 3 п. 291.4 ПКУ (нагадаємо, допустимий поріг поки що встановлений на рівні 5 млн грн.2);

2 Будьте уважними: цю суму рахують без ПДВ, адже п.п. 1 п. 292.11 ПКУ прямо зазначено, що суми ПДВ до складу єдиноподаткового доходу не включаються.

Є декілька законопроєктів, за допомогою яких цю планку планують підняти до 7, а то й 10 млн грн., але поки що це тільки проєкти.

2) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у гл. ХIV ПКУ. Допустимими для єдиноподатників групи 3 є розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій)3;

3 Детальніше про це — у статті «Єдиний податок і табу на негрошові розрахунки» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 13).

3) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощенку. Ці види перелічено в п. 291.5 ПКУ. Їх лави зовсім нещодавно поповнили послуги зв’язку (їх перелік знайдете в п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ)4.

4 Подробиці знайдете у статті «Заборонені ВЖЕ послуги зв’язку: як бути єдиноподатникам» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

Для єдиноподатників групи 4 ставки податку у 2020 році не зміняться. Вони встановлені п. 293.9 ПКУ окремо для кожного виду сільгоспугідь / земель водного фонду.

Пробіжка основними правилами. Давайте згадаємо основні правила роботи на спрощенці, які й у 2020 році потрібно буде дотримуватися платникам груп 3 та 4.

Критерії

Група юрособи-єдиноподатника

Група 3

Група 4

Граничний обсяг доходу, грн.

5 млн

Без обмежень

Максимальна чисельність працівників, осіб

Без обмежень

Без обмежень

Дозволені види

діяльності

Усі, крім перелічених

у п.п. 291.5.1 ПКУ*

Будь-які незаборонені законодавством при дотриманні частки сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік у розмірі ≥ 75 %**

* Також вхід на ЄП групи 3 заборонено (пп. 291.5.4 — 291.5.8 ПКУ): (1) страховим (перестраховим) брокерам, банкам, кредитним спілкам, ломбардам, лізинговим компаніям, довірчим товариствам, страховим компаніям, установам накопичувального пенсійного забезпечення, інвестфондам та компаніям, іншим фінустановам, визначеним законом; реєстраторам цінних паперів; (2) суб’єктам господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юрособам, які не є платниками ЄП, дорівнює або перевищує 25 %; (3) представництвам, філіям, відділенням та іншим відокремленим підрозділам юрособи, яка не є платником ЄП; (4) юрособам-нерезидентам; (5) платникам податків, які на день подання заяви про реєстрацію платником ЄП мають податковий борг, окрім безнадійного податкового боргу, що виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

** Не можуть бути єдиноподатниками групи 4 (291.51 ПКУ):

а) суб’єкти господарювання, у яких понад 50 % доходу, отриманого від продажу сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, становить дохід від реалізації декоративних рослин (за винятком зрізаних квітів, вирощених на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, та продуктів їх переробки), диких тварин і птахів, хутряних виробів і хутра (крім хутрової сировини);

б) суб’єкти господарювання, що провадять діяльність з виробництва підакцизних товарів, крім виноматеріалів виноградних (коди згідно з УКТ ЗЕД 2204 29 — 2204 30), вироблених на підприємствах первинного виноробства для підприємств вторинного виноробства, які використовують такі виноматеріали для виробництва готової продукції, вин виноградних, вин плодово-ягідних та/або напоїв медових, вироблених і розлитих у споживчу тару малими виробництвами виноробної продукції з виноматеріалів виключно власного виробництва (не придбаних), отриманих шляхом переробки плодів, ягід, винограду, меду власного виробництва, а також крім електричної енергії, виробленої кваліфікованими когенераційними установками та/або з відновлюваних джерел енергії (за умови, що дохід від реалізації такої енергії не перевищує 25 % доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) такого суб’єкта господарювання);

в) суб’єкти господарювання, які станом на 1 січня базового (звітного) року мають податковий борг, за винятком безнадійного податкового боргу, який виник унаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин).

Строк подання єдиноподаткової декларації

Щоквартально, протягом

40 к. дн. після закінчення кварталу (п. 296.3 ПКУ)

Раз на рік, не пізніше 20 лютого поточного року (наперед) (п.п. 295.9.1 ПКУ)

Граничний строк сплати єдиного податку

Щоквартально, протягом

50 к. дн. після закінчення кварталу (п. 295.3 ПКУ)

Щокварталу, протягом

30 к. дн. після закінчення кварталу (п.п. 295.9.2 ПКУ)

Як стати/продовжити бути єдиноподатником? Для платників різних груп діють різні правила. Розглянемо їх окремо.

Група 3. Чинні платники цієї групи автоматично залишаться такими й у наступному році, якщо тільки самі не виявлять бажання розлучитися зі спрощенкою або не порушать / не порушили в році, що минає, правила роботи на спрощенці.

Ті, хто працює на загальній системі, для переходу на ЄП зобов’язані:

— подати заяву про перехід на ЄП — не пізніше понеділка, 16 грудня;

— подати Розрахунок доходу за 2019 рік. Оскільки до кінця року залишається на момент подання цих документів ще щонайменше 15 к. дн., податківці рекомендують (підкатегорія 18.01.01 ЗІР) дохід за попередній календарний рік визначати на момент подання заяви з урахуванням запланованої суми отримання доходу за період, що залишився до кінця року після подання заяви.

При цьому керуються єдиноподатковими правилами визначення доходу, зазначеними у ст. 292 ПКУ.

Новостворені юрособи, які подали протягом 10 днів з дня держреєстрації заяву про вибір спрощенки та ставки податку 5 %, вважаються платниками ЄП з дня їх держреєстрації. Але «заскочити» так на ставку ЄП 3 % не вийде.

Щоб потрапити з 01.01.2020 р. на ставку 3 % (із ПДВ), необхідно подати заяву про перехід на ЄП зі ставкою 3 % не пізніше 16 грудня.

Відповідно можна спочатку «зайти» на ставку 5 %, а з 01.01.2020 р. за заявою, поданою не пізніше 16 грудня, «перескочити» на ставку 3 %. Або ж трохи почекати на загальній системі й одразу «зайти» на ставку 3 % з 01.01.2020 р. (знову-таки за заявою, поданою не пізніше 16 грудня).

Група 4. Своє право працювати в цій групі необхідно регулярно підтверджувати. Для цього чинні єдиноподатники групи 4 зобов’язані подати (п.п. 298.8.1 ПКУ):

1) загальну податкову декларацію з податку на поточний (2020) рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок5, — до податкової за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

5 Сільськогосподарських угідь (ріллі, сінокосів, пасовищ, багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ).

2) звітну декларацію на поточний (2020) рік окремо щодо кожної земельної ділянки — до податкової за місцем розташування такої земельної ділянки;

3) розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва — до податкових за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

4) відомості (довідку) про наявність земельних ділянок — до податкових за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Граничний строк для цього — 20.02.2020 р.

Якщо вказаний перелік документів не подати, податківці «попрощають» img 1 вас зі спрощенкою. Право на це їм дає п.п. 5 п. 299.10 ПКУ.

«Новоспечені» юрособи позбавлені можливості стати єдиноподатниками групи 4 одразу в році їх держреєстрації (на відміну від підприємців цієї групи). Згідно із п.п. 291.4.7 ПКУ такі юрособи можуть бути платниками податку тільки з наступного року, і тільки при дотриманні умови, що частка сільськогосподарського товаровиробництва, отримана за попередній податковий (звітний) рік, дорівнює або перевищує 75 %.

Для переходу на роботу в групі 4 сільськогосподарські товаровиробники зобов’язані подати податківцям той же пакет документів, що передбачений п.п. 298.8.1 ПКУ і для чинних платників цієї групи (див. вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі