Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток: у новий рік — із новою декларацією

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Є така тенденція: щороку форма декларації з податку на прибуток* змінюється. Мінфін вирішив не порушувати цю традицію й у році, що минає, — навіть незважаючи на те, що реформа-2019** вимагала лише однієї зміни до форми декларації. Подробиці — до вашої уваги тут і зараз!

* Форму якої затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження форми податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 20.10.2015 р. № 897.

** Про головні нововведення якої ви могли прочитати у статті «Як зміниться порядок справляння податку на прибуток у 2019 році?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 52-53).

Говоримо про наказ № 481***. Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, крім п.п. 3 п. 1 і п. 3 Змін, затверджених цим наказом, які набирають чинності з 01.01.2020 р.

*** Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» від 14.11.2019 р. № 481.

Цими «відстроченими» на 01.01.2020 р. змінами передбачено:

1) доповнити декларацію додатком ПП «Інформація про суми податкових пільг» (п. 3 Змін), а спеціальне поле декларації, в якому платники наводять інформацію про додатки, що подаються разом із декларацією, — коміркою «ПП» (п.п. 3 п. 1 Змін). Вона призначена для зазначення інформації про подання нового додатка. Такий додаток доведеться подавати починаючи зі звітних періодів 2020 року — у зв’язку зі скасуванням окремого Звіту про суми податкових пільг****;

**** Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Звіт про суми податкових пільг: збірник запитань», підрозділ «Good bye, «пільговий» звіте!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 39).

2) комірку «ФЗ» обговорюваного спецполя поділити на комірки «П(С)БО» та «МСФЗ», у яких платники зазначатимуть інформацію про те, відповідно до яких стандартів бухобліку/фінзвітності (національних чи міжнародних) складено фінзвітність, що подається ними.

Таким чином, додаток ПП та нова табличка з додатками до декларації в хід підуть при декларуванні періодів 2020 року.

У цьому не доводиться сумніватися, оскільки Звіту про суми податкових пільг уже не буде.

А що з іншими змінами? Дуже схоже на те, що форму декларації з урахуванням інших змін доведеться використати вже при поданні звітності за 2019 рік. Причому незважаючи на п. 46.6 ПКУ, згідно з яким нові форми декларацій (розрахунків) застосовують з періоду, що настає за періодом їх оприлюднення.

Утім, гаряча пора img 1 подання «прибуткової» звітності все одно настане тільки ближче до лютого 2020 року. Тоді й обговоримо детальніше ці зміни. Знову ж таки переважно вони стосуються лише вузького кола платників.

А там і податківці висловляться щодо використання оновленої форми та, сподіваємося, не затягуватимуть з електронними формами звітності.

Граничний строк для подання декларації з податку на прибуток за 2019 рік і для квартальних, і для річних платників мине в понеділок, 2 березня (з урахуванням правила святково-вихідного перенесення).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі