Теми статей
Обрати теми

Якщо підприємець працює не там, де прописаний…

Бала Людмила, податковий експерт
Зараз багато підприємців прописані в одному місті, а працювати планують в іншому. У зв’язку з цим у них виникають запитання: чи можна зареєструватися не за місцем прописки? Чи можна стати на облік у тій податковій, де працюєш? Чи можна зареєструвати Книгу обліку та РРО в податковій за місцем діяльності? Чи можна подавати звіти таким податківцям?

Я прописаний у Херсоні, а працюю і живу в Києві. Чи можу я зареєструватися підприємцем у Києві?

Існує два варіанти держреєстрації підприємця:

1) електронний:

— через сервіс «Онлайн-будинок юстиції» — https://online.minjust.gov.ua/;

— або через сайт https://igov.org.ua/service/1495/general. Щоправда, цей варіант працює тільки для приписаних у Донецькій, Дніпропетровській та Тернопільській областях.

Електронний спосіб держреєстрації дозволить вам стати підприємцем «дистанційно», незалежно від того, де ви перебуваєте і де прописані img 1 (ч. 2 ст. 4 Закону про держреєстрацію1).

1 Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Але для того, щоб ним скористатися, обов’язково потрібно мати електронний цифровий підпис (ЕЦП). Утім, оформити його можна без проблем;

2) паперовий — усі необхідні документи (заяву про держреєстрацію, заяву про вибір спрощенки — за необхідності) можна подати:

Якщо ви хочете стати платником єдиного податку, можна подати заяву про вибір спрощенки разом із заявою про держреєстрацію. Утім, таку заяву можна подати й пізніше, але вже — податківцям (за місцем прописки).

— держреєстратору;

— у центр надання адміністративних послуг (реєстрація безкоштовна);

— у виконком місцевих рад, якщо прийнято відповідне рішення про це (крім адміністрацій міст обласного значення);

— нотаріусові (доведеться заплатити за послуги нотаріуса);

— або акредитованим суб’єктам держреєстрації (їх перелік можна знайти на сайті https://minjust.gov.ua/spysok-akred-sdr).

Проте, щоб скористатися цим способом, доведеться відвідати держреєстратора (або ЦНАП тощо) особисто, маючи при собі паспорт. Причому зареєструватися можна тільки в тому органі, який розташований за місцем прописки підприємця.

Виняток — фізособи, які прописані в АРК, або на окупованій території Л/ДНР, або на лінії зіткнення. Вони можуть зареєструватися де завгодно, незалежно від їх прописки (наказ № 3359/52).

2 Наказ Мін’юсту «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць» від 25.11.2016 р. № 3359/5.

До речі, згідно з ч. 2 ст. 4 Закону про держреєстрацію зареєструватися можна в обласному центрі, якщо ви прописані в області (виняток — м. Київ — там реєструють тільки прописаних у самому місті).

Проте на практиці в міських ЦНАПах говорять про те, що можуть зареєструвати тільки жителів міста. А тим, хто прописаний в області, потрібно звертатися в обласні ЦНАПи за місцем прописки img 2.

Якщо ви не можете поїхати за місцем прописки особисто (і не хочете використовувати електронний варіант держреєстрації), ви можете:

відправити документи з представником, попередньо забезпечивши його нотаріально посвідченою довіреністю;

відправити документи поштою (у цьому випадку підпис майбутнього підприємця на заяві про держреєстрацію має бути посвідчений нотаріально).

Після реєстрації потрібно обов’язково отримати виписку!

Чи можна стати на облік у київській податковій, якщо я працюю в Києві, але прописаний у Харкові?

На жаль, так не вийде. Якщо ви хочете платити податки і звітувати в Києві, то потрібно змінювати прописку.

З харківською пропискою вас автоматично візьме на облік харківська податкова за місцем вашої прописки. Це й буде ваше основне місце обліку (п. 45.1 ПКУ)! Саме тут надалі вам доведеться:

платити податки і подавати звіти, навіть якщо ви працюватимете в іншому місті img 3 (категорія 107.08 ЗІР). Щоправда, звіти можна подавати в електронному вигляді з ЕЦП, не виходячи з дому img 4;

— реєструвати Книгу обліку доходів / Книгу обліку доходів і витрат теж потрібно у своїй основній податковій;

реєструвати РРО (за необхідності). Навіть якщо ви реєструєте РРО на транспортний засіб або господиницю, розташовану в Києві, усі документи на його реєстрацію (і паперова КОРО до нього) подаються податківцям за основним місцем обліку (у нашому випадку — харківським податківцям) — п. 3 гл. 2 розд. II Порядку № 5473.

3 Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Звіт за працівників за формою № 1ДФ подаємо за основним місцем обліку (до харківської податкової), навіть якщо ваші працівники працюють у Києві.

Просто так стати на облік у київській податковій не можна. І навіть якщо ви, наприклад, орендуєте земділянку держ- або комунальної власності в Києві й платите орендну плату / подаєте декларацію в київську податкову (орган ДФСУ за місцезнаходженням земельної ділянки), то київська податкова все одно буде вашим неосновним місцем обліку. Тобто туди платимо тільки земоренду і звітуємо з неї. Усі інші звіти і платежі — до харківської податкової4.

4 Вам будуть цікаві статті «Податок на майно («нерухомий», плата за землю): що у ФОП?», «Звітуємо з орендної плати на 2019 рік» (журнал «Бухгалтер» 911, 2019, № 4).

І тут — «каверза» для спрощенців груп 1 — 2: якщо ви стоїте на обліку в податковій за місцем прописки (наприклад, у Харкові), а діяльність здійснюєте в іншому місці (наприклад, у Києві), то податківці вимагатимуть від вас платити єдиний податок за максимальною ставкою img 5. Тож врахуйте, що іноді перед держреєстрацією є сенс змінити прописку img 6.

Підприємець зареєструвався в Харкові (за місцем прописки). Чи може він вести діяльність у Києві та Львові?

Так, може. З більшості податків звітувати і сплачувати їх потрібно буде в харківську податкову, а працювати можна, де завгодно (навіть по всій території України). Але знову ж таки, при роботі у двох і більше населених пунктах доведеться сплачувати єдиний податок за максимальною ставкою.

Будьте уважні: якщо ви маєте намір стати спрощенцем, то в Заяві про вибір спрощенки потрібно зазначити місце діяльності «м. Київ і м. Львів» або «вся територія України».

Важливо! Не забуваємо про подання форми № 20-ОПП з переліченням у ній своїх об’єктів оподаткування5.

5 Вам будуть цікаві статті: «Оновлена форма № 20-ОПП: правила заповнення і подання» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 38), «Підприємці і ф. № 20-ОПП: ситуації з практики» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 10).

Якщо підприємця помилково зареєстрували в іншій податковій (не за місцем прописки), як бути?

Такі ситуації іноді трапляються через неуважність реєстраторів, які не звіряють місце прописки, зазначене в паспорті, з місцем перебування підприємця, зазначеним у заяві про держреєстрацію.

У такому разі, очевидно, слід внести виправлення до Держреєстру. Для цього потрібно буде подати заяву про держреєстрацію змін відомостей про фізособу-підприємця, які містяться з Єдиному держреєстрі (ч. 3 ст. 18 Закону про держреєстрацію) і сплатити адмінзбір у розмірі 0,1 прожитмінімуму для працездатних осіб (зараз це 192,10 грн.).

Після цього податкова, яка взяла на облік підприємця за помилковою адресою, передасть його реєстраційну справу новим податківцям. При цьому куди звітувати і платити податки в перехідний період, краще уточнити в самих податківців, оскільки ситуація нестандартна.

Утім, якщо підприємець просто змінює місце проживання протягом року, то до кінця року звітує в стару податкову, з 1 січня — у нову.

Чи може зареєструватися підприємцем іноземець, у якого немає прописки?

Так, може. При цьому раніше були проблеми із заповненням заяви про держреєстрацію, оскільки там потрібно було зазначати постійну або тимчасову посвідку на проживання, свідоцтво біженця тощо. А оформити такі документи дуже не просто.

Але не так давно з’явився хороший лист Мін’юсту від 23.01.2018 р. № 1028/8.4.3/Ін-18, у якому роз’яснюється, що місцезнаходження фізособи можна підтвердити (якщо прописки немає) «договором найму будівлі або іншої капітальної споруди, інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про право власності на об’єкт нерухомого майна». Тож тепер іноземцеві потрібно тільки оформити ІПН, договір оренди й подати заяву про держреєстрацію підприємцем — і він стане повноцінним підприємцем.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі