Теми статей
Обрати теми

Постноворічні заяви: про що не забути

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Початок року — час, коли можна й потрібно подбати про подання деяких заяв податківцям для того, щоб підтвердити, обрати або змінити ті чи інші умови оподаткування/ведення діяльності. Що саме мається на увазі? Заява про перехід до «старшої» групи платників єдиного податку або вихід зі спрощенки, заява про вибір квартального звітного періоду по ПДВ та інші подібні до них. Давайте детальніше поговоримо про те, що вже «коло порога».

Перевищення граничної суми доходу платниками єдиного податку (ЄП). Якщо за підсумками 2018 року ФОП — єдиноподатник групи 1 або 2 перевищив установлений для відповідної групи допустимий обсяг доходу, він може:

— перейти на застосування ставки ЄП, визначеної для платників ЄП «старшої» групи (платники групи 1 — на ставку для груп 2 або 3; платники групи 2 — на ставку для групи 3). Ясна річ, дохід з урахуванням суми перевищення повинен вписуватися в ліміт доходу для «старшої» групи, до якої намічений перехід (інакше одна дорога — на загальну систему);

Нагадаємо, граничний обсяг річного доходу встановлено п. 291.4 ПКУ та складає: для групи 1 — 300 тис. грн.; для групи 2 — 1,5 млн грн.; для групи 3 — 5 млн грн.

— відмовитися від застосування ЄП і перейти на загальну систему.

У будь-якому разі підприємцеві необхідно подати заяву до податкової (на виконання п. 293.8 ПКУ) — не пізніше п’ятниці, 18 січня (взагалі надається 20 днів, але в січні 20 число припадає на неділю). Якщо про заяву «забути», це не означає, що статус платника ЄП збережеться, — з ним вас у будь-якому разі «попрощають» податківці. Причому «заднім числом» — з 01.01.2019 р.

Якщо з «молодшої» групи ФОП хоче зайти до групи 3 ЄП з ПДВ (на ставку ЄП 3 %), то, крім заяви, йому доведеться подати й реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ1. До цього його зобов’язує п.п. 4 п. 3.6 Положення № 1130.

1 Додаток 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130 (далі — Положення № 1130).

А якщо «перевищенець» був єдиноподатником групи 3 (говоримо як про ФОП, так і про юросіб)? Обирати ні з чого — на жаль, доведеться залишити спрощену систему img 1.

Знову ж таки формально потрібне подання «прощальної» заяви2 (п.п. 3 п. 293.8 ПКУ) не пізніше 18 січня. Але якщо її не подати, зі спрощенкою платника податківці все одно «попрощають» з 01.01.2019 р. (п.п. 3 п. 299.10 ПКУ, п.п. 298.2.3 ПКУ).

2 Форма якої затверджена наказом Мінфіну від 20.12.2011 р. № 1675.

Інші порушення роботи на спрощенці. Якщо вже заговорили про такі порушення, розвинемо img 2 тему. Отже, згідно з п.п. 298.2.3 ПКУ залишити спрощену систему доведеться в таких випадках (крім описаних у попередньому розділі нашої статті):

Випадки примусового виходу зі спрощенки

Випадки переходу на загальну систему оподаткування

Строки переходу

Застосування іншого способу розрахунків, ніж зазначені в п. 291.6 ПКУ (платники ЄП груп 1 — 3 повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій))

З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено таке порушення або перевищення

Здійснення видів діяльності, які не надають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання

Перевищення чисельності фізосіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП

Здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП

Наявність податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів

В останній день другого з двох послідовних кварталів

Здійснення платниками групи 1 або 2 діяльності, яка не передбачена в пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУ відповідно (тобто тієї діяльності, яка не вписується в «межі», встановлені для перебування в групах 1 і 2)

З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність

Чи потрібно подавати заяви і в цих випадках? Формально такий обов’язок установлено п. 293.8 ПКУ лише для випадку перевищення граничного обсягу доходу. Але, як ми вже з’ясували, прощання зі спрощенкою в усіх випадках, перелічених у таблиці вище, не уникнути (причому «заднім числом»).

Порушення умов роботи на спрощенці підприємцями групи 4. Минулого року лави платників єдиного податку групи 4 дістали можливість поповнити фізособи-підприємці з числа членів сімейних фермерських господарств3.

3 Детальніше про що йшлося в матеріалі «Welcome to сімейні фермерські господарства: ухвалено Закон» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 35).

Для них установлено специфічні вимоги (п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ПКУ)3. Так ось, при порушенні хоча б однієї із цих вимог підприємець групи 4 зобов’язаний з наступного податкового (звітного) кварталу (п.п. 298.8.6 ПКУ):

— перейти на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку групи 3 (знову ж таки потрібно «вписуватися» в умови для перебування в цій групі);

— відмовитися від застосування спрощенки (і перейти на загальну систему).

Відповідну заяву необхідно подавати не пізніше п’ятниці, 18 січня. У разі її неподання податківці самі проведуть «скидання» зі спрощенки (згідно з п.п. 3 п. 299.10 ПКУ).

До речі, форма відповідної заяви (затверджена наказом № 1675) досі залишається не інтерпретованою під інтереси таких підприємців img 3.

Неподання пакета звітних документів єдиноподатниками групи 4. Увага: віднедавна вимога про подання таких документів стосується як юросіб, так і фізосіб-підприємців з числа єдиноподатників групи 4. Тільки для останніх такий пакет дещо усічений (про що далі).

Перелік таких документів окреслений п.п. 298.8.1 ПКУ і включає:

— податкові декларації платника ЄП групи 4. Так, до податкової за своїм місцем реєстрації подають загальну декларацію (щодо всієї площі земельних ділянок), а до податкових за місцем розташування земельних ділянок — окремі декларації за такими ділянками (друге стосується лише юросіб);

— розрахунок частки сільгоспвиробництва4 (подають знову-таки лише юрособи);

4 Форма якого затверджена наказом Мінагрополітики «Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва» від 26.12.2011 р. № 772.

— відомості (довідку) про наявність земельних ділянок.

Подати їх згідно із зазначеним підпунктом необхідно до 20 лютого (тобто останній день для цього — вівторок, 19 лютого).

Вибір квартального періоду платниками ПДВ. Як ви знаєте, єдиноподатники-платники ПДВ (група 3, ставка єдиного податку — 3 %) можуть обрати квартальний податковий період з ПДВ. Для цього (у тому числі щоб зберегти за собою право бути «квартальником» з ПДВ) їм потрібно подати до податкової заяву про вибір квартального податкового періоду5 (п. 202.2 ПКУ). Подають його разом з декларацією за результатами останнього податкового періоду календарного року (ті, хто раніше були «місячниками», — разом з декларацією за грудень, «квартальниками» — разом з декларацією за IV квартал 2018 року).

5 Форма якої наведена в додатку 1 до Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженому наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

У самій декларації проставляється відмітка в розділі «Відмітка про подання до декларації:» навпроти рядка «заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду (додаток 1 до Порядку)».

Надання права виписки податкових накладних філіям. Платник податку, до складу якого входять філії та інші структурні підрозділи, може надати їм право складання податкових накладних. Можливо це згідно з п. 1 Порядку № 13076, якщо такі структурні підрозділи: (а) самостійно здійснюють постачання товарів/послуг і (б) проводять розрахунки з постачальниками/споживачами.

6 Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

Для цього платник ПДВ повинен подати до податкової відповідне повідомлення.

Форма такого повідомлення наведена в додатку 2 до Порядку № 1307.

Таке повідомлення подають разом з податковою декларацією з ПДВ за перший звітний (податковий) період року (у цьому випадку 2019-й). У декларації при цьому роблять відмітку про подання в її складі такого повідомлення.

Річний перерахунок ПДВ. І наостанок те, з чим ви і так чудово знайомі7. У декларації з ПДВ за перший звітний період 2019 року необхідно задекларувати показник «анти-ЧВ» на 2019 рік. Робити це потрібно, якщо ви проводите як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції.

7 Детальніше про річний перерахунок йшлося в статтях «Гряде: річний перерахунок ПДВ — 2018 (ст. 199 ПКУ)» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 52-53) та «Перерахунок ПДВ за «старими» необоротними активами» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 1).

Зазначений показник наводять у рядку 1 таблиці 1 додатка Д7 до ПДВ-декларації.

Безпосередній розрахунок показника проводять у декларації за останній період 2018 року (за рядком 3.1 таблиці 1 додатка Д7).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі