Теми статей
Обрати теми

Оновлення в порядку розрахунку нормативу осіб з інвалідністю

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
У минулому номері ми розібрали «перевірочну» частину змін до постанови № 70*. Тепер прийшла черга іншого Порядку, викладеного цією постановою в новій редакції, — Порядку зарахування кількості робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю до виконання нормативу таких робочих місць, визначеного статтею 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні». Розберемося в подробицях!

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 р. № 70» від 05.06.2019 р. № 466. Їй була присвячена стаття «Перевірки працевлаштування осіб з інвалідністю на новий лад».

Власне про що йдеться?

Скажімо так, класичний спосіб виконання нормативу робочих місць осіб з інвалідністю — це працевлаштування осіб з інвалідністю, для яких таке місце роботи буде основним. Цей спосіб нікуди не подівся та змін не зазнав.

Ідеться про можливе виконання нормативу «обхідними» шляхами. Ці шляхи переписали. У цьому й «фішка» змін img 1.

Так ось, згідно з оновленою редакцією Порядку виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за звітний період також може бути забезпечено шляхом виконання однієї (!) з умов, наведених у п. 3 Порядку:

— загальна чисельність працевлаштованих з урахуванням вимог п. 2 цього Порядку осіб з інвалідністю на підприємствах, що входять до складу господарського об’єднання, є не меншою, ніж сума нормативів для кожного з таких підприємств;

— кількість працюючих осіб з інвалідністю на підприємстві громадської організації осіб з інвалідністю за основним місцем роботи, що перевищує 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, що входить до складу господарського об’єднання, є більшою, ніж кількість нестворених робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю на всіх інших підприємствах, що входять до складу відповідного господарського об’єднання, згідно з установленим нормативом таких робочих місць;

— розміщення на підприємстві громадської організації осіб з інвалідністю, яке не входить до складу господарського об’єднання, або на підприємстві із чисельністю зайнятих осіб з інвалідністю за основним місцем роботи, що становить не менше 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників, замовлення на придбання товарів (робіт, послуг), які безпосередньо виготовляються такими підприємствами, за умови, що сума річних витрат на оплату праці осіб з інвалідністю на підприємстві, на якому розміщено замовлення, перевищує суму адміністративно-господарських санкцій які підприємство повинне сплатити у разі невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю.

В останньому випадку про створення господарського об’єднання вже не йдеться. Достатньо розмістити замовлення в необхідній сумі.

Таким чином, виконавши одну із зазначених умов, можна «працевлаштувати, особисто не працевлаштовуючи» та, відповідно, уникнути санкцій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі