Теми статей
Обрати теми

Пересувний акцизний склад: нюанси реєстрації та форма № 20 ОПП

Шевчук Михайло, податковий експерт
Оптовик-посередник має тільки офіс*. Акцизний склад пересувний згідно з Порядком № 408** не потрібно заздалегідь реєструвати. Як бути з поданням форми № 20-ОПП? Можна її не подавати? Таке запитання нашого читача послугувало причиною для написання цієї статті.

* Деякі нюанси такої ситуації можна почерпнути зі статті «Оптовий перепродаж пального: де ж акцизний склад?» у журналі «Бухгалтер 911», 2019, № 24.

** Порядок електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408.

Нагадаємо: реєстрація «звичайних» (непересувних) акцизних складів була неможливою, якщо дані про такий склад були відсутні в Єдиному банку даних про об’єкти оподаткування***. Потрапляє до цього банку інформація з форми № 20-ОПП.

*** Детальніше про це ви могли прочитати в статті «Ліцензування операцій з пальним, акцизні склади: «гарячі» запитання», підрозділ «Реєстрація акцизних складів vs форма № 20-ОПП» у журналі «Бухгалтер 911», 2019, № 21.

Підтвердження цьому знаходимо і в п.п. 6 п. 7 Порядку № 408.

Але стосується це тільки «звичайних» акцизних складів, у той час як правила реєстрації акцизних складів пересувних прописані окремо — у п. 14 Порядку. І там про звірку з даними Єдиного банку даних про об’єкти оподаткування немає і слова.

Чи означає це, що поданням форми № 20-ОПП можна нехтувати?

У цьому випадку важливо, з якою ситуацією ми маємо справу.

Приклад. Оптовик свого транспорту не має. Він уклав договір перевезення з транспортною організацією, яка забрала куплене оптовиком пальне з акцизного складу продавця і везе його на інший акцизний склад за вказівкою оптовика.

У такому разі розпорядником акцизного складу пересувного (автомобіля, на якому «їхатиме» пальне) стане оптовик, на якого як на одержувача пального складе акцизну накладну продавець пального*.

Інший приклад. Оптовик сам не забиратиме пальне з акцизного складу продавця — пальне забере суб’єкт, якому оптовик реалізує пальне. У такому разі оптовик не буде ні платником акцизного податку, ні розпорядником акцизного складу пересувного. На нього не виписуватимуть акцизну накладну.

Третій приклад. В оптовика є свій (у тому числі орендований) транспорт, яким він забирає пальне в продавця. У такому разі він теж стане розпорядником акцизного складу пересувного, коли на нього випишуть акцизну накладну, але це вже не те питання, яке ми розглядаємо img 1.

Так ось, якщо і говорити про подання форми № 20-ОПП (оптовиком) на акцизний склад пересувний, то тільки в третьому випадку.

У попередніх двох до автомобіля ми взагалі жодного відношення не маємо.

Транспортні засоби є об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням. Тому при їх придбанні у власність / отриманні в оренду необхідно подавати Повідомлення за формою № 20-ОПП. Це обов’язок платника, продиктований п. 63.3 ПКУ і п. 8.4 Порядку № 1588****.

**** Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі