Теми статей
Обрати теми

Скасування штрафу за неоприбуткування і ФОП

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Нарешті застарілий Указ № 4361 «поліг»! І це дійсно привід для радості, бо разом із ним канув у Лету один із найнебезпечніших штрафів — 5-кратний штраф за неоприбуткування готівки (не плутайте з РРО-штрафами). Але повністю розслаблятися не варто. Як ми й обіцяли, зараз розберемося, що змінилося для фізосіб-підприємців.

1 Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95. Нюанси його скасування та вплив на юросіб — див. у статті «Скасовано Указ про штрафи за порушення «готівкових норм»: «танцюють усі»?» сьогоднішнього номера.

Як оприбуткувати готівку за правилами

З усіх штрафів, які були встановлені Указом № 436, для підприємців найстрашнішим був штраф за неоприбуткування (неповне або несвоєчасне оприбуткування) готівки — у 5-кратному розмірі неоприбуткованих (неповністю / несвоєчасно оприбуткованих) сум img 1.

Звісно, податківці за кожної слушної нагоди намагалися зачепитися за нього, щоб нарахувати підприємцеві санкції img 2. Що ж змінилося тепер, невже цього штрафу більше немає? Поки що дійсно так img 3.

Але розслаблятися однозначно не варто. Положення № 1482 ніхто не скасовував і скасовувати не збирається. Тобто правила оприбутковування готівки для підприємців існують. Інша річ, що відповідальності за їх порушення немає.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Але це поки що. Бо «на горизонті» маячить законопроект № 94513, який у разі, якщо його приймуть, відновить штраф за неоприбуткування. Щоправда, у 2-кратному розмірі замість 5-кратного, що загалом непогано, але краще, якщо його не приймуть узагалі img 4.

3 Законопроект «Про деякі питання застосування фінансових санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 27.12.2018 р. № 9451.

Та все ж навіть 2-кратний штраф мало кого порадує, тож незайвим буде згадати правила оприбуткування готівки.

Правила оприбуткування готівки в підприємців

Період

Як оприбуткувати?

Примітки

до 05.01.2018 р.

Підприємець без РРО/КОРО: достатньо записати підсумкову суму готівки за день до Книги обліку доходів і витрат (на загальній системі і на єдиному податку з ПДВ) або Книги обліку доходів (на єдиному податку без ПДВ).

Назвемо ці книги коротко: Книга ОДВ і Книга ОД.

Підприємець з РРО/КОРО: потрібно записати підсумкову суму готівки за день і до Книги ОДВ/Книги ОД, і до КОРО (на підставі Z-звіту)

З 05.01.2018 р. набрало чинності нове Положення № 148, а до цього готівка прибуткувалася на підставі Положення № 6374.

Можна було сперечатися з податківцями в суді, якщо запис про дохід був у КОРО але не потрапив до Книги ОДВ/Книги ОД.

Суди визнавали таке оприбуткування.

Якщо ж запис був у Книзі ОДВ/Книзі ОД, але не потрапив до КОРО, сперечатися сенсу немає, це точно — неоприбуткування img 5

05.01.2018 р. —

01.06.2018 р.

Для всіх підприємців (і без РРО, і з РРО) для оприбуткування готівки достатньо було записати підсумкову суму готівкової виручки тільки до Книги ОДВ/Книги ОД (запис до КОРО став необов’язковим)

Якщо в підприємця є РРО/КОРО, то записи про готівковий дохід до КОРО все одно потрібно було робити (на підставі фіскальних чеків або розрахункових квитанцій). Але для цілей оприбуткування такі записи вже ролі не відігравали img 65

01.06.2018 р. —

15.02.2019 р.

Підприємець без РРО/КОРО: потрібно було записувати готівкову виручку до Книги ОДВ/Книги ОД на підставі товарного чека (чеків), оформленого на кожен продаж!

Підприємець з РРО/КОРО: потрібно було записувати готівкову виручку до КОРО на підставі фіскальних чеків РРО і роздрукованого Z-звіту (його обов’язково потрібно було підклеювати до КОРО)

Зміни з’явилися в п. 11 і п.п. 18 п. 2 Положення № 148 з 01.06.2018 р.

Визначення терміна «оприбуткування готівки» змінилося. Знову «до лав» повернули КОРО із Z-звітами img 7. Проте якщо раніше був потрібен запис про готівку одночасно і в Книзі ОДВ/Книзі ОД, і в КОРО, то в цей період достатньо було запису тільки в одній із книг:

— для безРРОшних підприємців — у Книзі ОДВ/Книзі ОД;

— для тих, у кого є РРО/КОРО, — у КОРО.

Але найважливіший момент: на кожну операцію з продажу потрібно було виписувати товарний чек6 img 8!

з 15.02.2019 р.

і по

сьогоднішній

день

Для всіх підприємців (і без РРО, і з РРО) достатньо записати готівковий дохід тільки до Книги ОДВ/Книги ОД (товарний чек на кожен продаж оформляти не потрібно img 9).

А ось у КОРО записи про рух готівки і суми розрахунків можна не робити (і не підклеювати Z-звіти), оскільки для цілей оприбуткування готівки вона вже ролі не відіграє

З 15.02.2019 р. до п. 11 Положення № 148 внесли зміни, і КОРО знову «відвалилася» img 10. Тобто зараз заповнювати її потрібно тільки при виході з ладу РРО (і то на оприбуткування це ніяк не впливає).

Тепер для всіх підприємців (з РРО і без) оприбуткування готівки відбувається в Книзі ОДВ/Книзі ОД за правилами, встановленими ПКУ7.

Зазначимо, що в юросіб усе складалося не так добре8

4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (втратило чинність).

5 Оприбуткування готівки в цей період — це її запис тільки до Книги ОДВ (п.п. 18 п. 2 Положення № 148). Детальніше про це ви можете прочитати в статті «Касові операції у підприємця: що нового?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 4).

6 Тому обережним підприємцям ми рекомендуємо мати стопку товарних чеків на готівковий дохід, отриманий у період з 01.06.2018 р. по 15.02.2019 р. Чому так, ми розповідали в статтях «Як із нічного кошмару… або Розрахунковий документ на кожен продаж» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 41) і «Готуй сани влітку, а товарні чеки (квитанції) — до перевірки» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 44).

7 Актуальні правила оприбуткування готівки в підприємця детально описані в статті «Вникаємо в нові правила оприбуткування готівки в підприємців» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 9).

8 Див. статтю: «Не відмовилися від КОРО? Привіт від НБУ і Ко» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 20).

А що буде за порушення?

Згадавши все, можливо, ви виявите, що десь допустили помилку в оприбуткуванні готівкового доходу. І тут виникає резонне запитання: чи потрібно виправлятися, адже штрафу за неоприбуткування все одно немає — його скасували?

Так, на сьогодні штрафів з Указу № 436 немає. Їх скасували з 23.06.2019 р. (саме з цієї дати набрав чинності Указ № 4189, який скасував горезвісний Указ № 436 з драконівським 5-кратним штрафом).

9 Указ Президента України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» від 20.06.2019 р. № 418/2019.

З урахуванням п. 11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ можна дійти таких висновків.

«<…> (штрафи) за наслідками перевірок, які здійснюються контролюючими органами, застосовуються у розмірах, передбачених законом, чинним на день прийняття рішень щодо застосування таких штрафних (фінансових) санкцій…».

Висновок 1: якщо ви допустили порушення в період з 23.06.2019 р. до дати появи нових штрафів за неоприбуткування готівки (а вони, очевидно, рано чи пізно з’являться), вас за це не покарають ніколи. Оскільки в цей період штрафів просто немає.

У цей період єдиноподатникам не критично записувати до Книги ОД/Книги ОДВ «транзитні» готівкові суми (наприклад, готівкову виручку комітента). Це не дохід підприємця (п. 292.4 ПКУ).До Книги вони потрапляли тільки з метою їх оприбуткування. А раз немає штрафів за неоприбуткування — немає жодного сенсу заносити їх до Книги.

Висновок 2: якщо податківці прийдуть на перевірку з 23.06.2019 р. до дати появи нових штрафів (поки не приймуть і не введуть у дію новий Закон), то які б помилки вони не виявили в минулому, накласти за них «старий» 5-кратний штраф за неоприбуткування вони не мають права, оскільки на момент прийняття рішення про застосування штрафів у законодавстві вже немає жодних штрафів за неоприбуткування готівки img 11.

А що ж буде, якщо Закон з новими штрафами все-таки приймуть? Чи зможуть тоді податківці штрафувати підприємця за помилки, допущені до (!) 23.06.2019 р.? На жаль, згаданий п. 11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, по суті, впровадив зворотну дію в часі нормативно-правових актів, що стосуються розміру штрафів за порушення, виявлені податківцями при перевірці. Причому Конституційний Суд підтвердив, що це допустимо. Якщо в нормативно-правовому акті є пряма норма про зворотну дію в часі, отже, так тому і бути img 12.

Про це говорили і самі податківці (УПК № 592), і ВАСУ (інформаційний лист від 24.11.2011 р. № 2198/11/13-11). Що маємо в результаті?

Після прийняття Закону з новими штрафами (якщо це відбудеться) податківці визначатимуть, чи мало місце неоприбуткування готівки в минулому, керуючись старими правилами (див. таблицю-шпаргалку), а штрафи за це вони нараховуватимуть — за новими правилами (розмірами), наприклад:

за неоприбуткування, допущене до 23.06.2019 р. (або після набрання чинності Законом з новими штрафами), покарають, імовірно, 2-кратним штрафом (це якщо новий Закон введе 2-кратний штраф) img 13;

— за неоприбуткування, допущене з 23.06.2019 р. і до дати набрання чинності Законом з новими штрафами, не покарають узагалі, оскільки в цей період у законодавстві немає відповідальності за неоприбуткування готівки img 14.

Тож поки не прийняли нові штрафи, дихаємо вільно img 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі