Теми статей
Обрати теми

Працівник оплатив послуги ФОП: чи потрібно подавати форму № 1ДФ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Розглянемо ситуацію. Під­при­ємство відправило працівника у відрядження. При цьому послуги проживання надає ФОП. Чи потрібно підприємству показувати ці суми доходів ФОП у формі № 1ДФ? А якщо працівник розрахувався за товар? Як бути в цьому випадку? Розбираємося.

Відразу відповідаємо: у такому разі виплачені ФОП суми у формі № 1ДФ можна не відображати. Пояснити такий підхід можна таким чином. Споживачем зазначених послуг є безпосередньо працівник. Саме він фактично виплатив дохід ФОП, а підприємство всього лише відшкодувало йому витрати на відрядження.

Важливо, що податківці такий підхід сприймають нормально (див. роз’яснення з підкатегорії 103.25 ЗІР). Щоправда, при цьому вони вимагають, щоб відряджений узяв у такого ФОП копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як підприємця.

Такого ж висновку можна дійти щодо оплати працівником у відрядженні не лише проживання, а й інших послуг, які споживає особисто сам працівник. Наприклад, якщо йдеться про вартість проїзду.

При цьому не має значення, на якій системі перебуває ФОП: на єдиному податку чи на загальній системі оподаткування.

Інша річ, якщо оплату ФОП вартості послуг проживання відрядженого працівника або транспортного квитка здійснює безпосередньо роботодавець (зі свого поточного рахунку). У такій ситуації відображати перераховані суми у формі № 1ДФ необхідно!

Тепер розглянемо іншу ситуацію. Припустимо, працівник придбаває у відрядженні ТМЦ, роботи чи послуги для потреб підприємства. У цьому випадку виходить зовсім інша картина. Купуючи товари (роботи, послуги) для потреб підприємства, працівник діє за дорученням і від імені роботодавця*. Більше того, зазвичай, підприємство фінансує придбання товарів (робіт, послуг) шляхом видачі працівникові під звіт певної суми грошових коштів. А оскільки підприємство виплачує ФОП дохід, воно зобов’язане виконати функції податкового агента. І той факт, що гроші «приніс» працівник підприємства (фізособа, яка не є податковим агентом), тут ролі не відіграє. Отже, підприємство повинне отримати від ФОП документи, що підтверджують його підприємницький статус, і відобразити виплату йому доходу у формі № 1ДФ з ознакою доходу «157».

* Вам буде цікава стаття «Працівник придбав товари для підприємства «за свої». Наступна серія» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 19).

При цьому, якщо йдеться про оплату готівкою, врахуйте такий момент. У зв’язку з тим, що фактично працівник виконує цивільно-правові дії від імені і за рахунок підприємства, первинні документи, що підтверджують придбання товарів (робіт, послуг), повинні містити саме реквізити підприємства (якщо це передбачає форма бланка). Водночас додатково можна зазначати прізвище, ім’я і по батькові особи, від якої прийнято грошові кошти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі