Теми статей
Обрати теми

Фінзвітність не за формою: наслідки очима податківців

Свіриденко Алла, податковий експерт
Ситуації, коли підприємство подає «чужий» комплект фінзвітності, трапляються, на жаль, часто й густо. Наприклад, подібне порушення має місце, якщо велике/середнє підприємство подає користувачам скорочену за показниками фінансову звітність з НП(С)БО 25 або мале/мікропідприємство складає «чужий» комплект фінзвітності: замість «м» — «мс» і навпаки. Відповідно б’є рекорди за популярністю запитання: що чекає на підприємство за таке порушення? Сьогодні прокоментуємо відповідь від податківців (консультація в категорії 102.25 ЗІР).

Коротко нагадаємо загальне правило. Обирати між формами № 1-м, № 2-м і № 1-мс, № 2-мс не можна. Замість названих скорочених форм можна подавати «загальні» форми звітів. Замість «загальних» скорочені подавати не можна*.

* Прочитати детальніше про це зможете, зокрема, в статті «Фінзвітність за 9 місяців: важливі моменти» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 41).

Недотримання цих правил вважається порушенням порядку складання фінзвітності! Але що чекає на підприємство за таке порушення?

Наш варіант відповіді ви вже знаєте**. А ось тепер про своє розуміння проблеми розповіли й податківці. При цьому особливо ліберальничати контролери не стали img 1.

** Стаття «Фінзвітність за 9 місяців 2019 року: а що як?..» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 42), стаття «Фінзвітність подана не за тією формою…» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 6).

Не за формою — до статистики. У цьому порушенні податківці зуміли-таки розгледіти підстави для застосування адмінштрафу за ст. 1863 КУпАП. Нагадаємо: вона встановлює відповідальність у вигляді штрафу на посадових осіб підприємства за подання органам статистики даних для проведення статспостережень не за формою, передбаченою звітно-статистичною документацією. Розмір штрафу — від 170 до 255 грн. Водночас накладають його не податківці, а органи статистики!

Ми попереджали вас про можливість притягнення до адмінвідповідальності за цією статтею у випадку подання звітності не за формою до органів статистики. Водночас жевріла надія, що статистики звернуть увагу на невідповідність фінзвітності визначенню звітно-статистичної документації, а отже, на недоречність застосування цього штрафу.

Як бачите, податківці нашого оптимізму не поділяють.

Не за формою — податківцям. Зі свого боку податківці для виправлення помилки, схоже, хочуть бачити уточнюючу декларацію з податку на прибуток (з виправленими відмітками в полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності») й уточнюючу фінзвітність за відповідний період (тобто фінзвітність, складену за правильними формами).

Єдине, що радує, — податківці не згадують у цьому контексті про штраф за неподання декларації з податку на прибуток з п. 120.1 ПКУ. Ми також вважаємо, що подання «чужого» комплекту фінансової звітності не можна прирівнювати до неподання декларації взагалі, а тому підстав для застосування цього штрафу немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі