Теми статей
Обрати теми

Працюємо з ФОП: нюанси заповнення форми № 1ДФ

Савченко Олена, налоговый эксперт
Як правильно заповнювати ф. № 1ДФ, якщо аванс ФОП був виплачений в одному кварталі, а акт виконаних робіт і доплата за договором — в іншому? А якщо навпаки? А якщо заборгованість між собою ФОП закрили взаємозаліком? Ці й інші ситуації в розрізі заповнення ф. № 1ДФ розглянемо на прикладах.

Коли податковий агент (юрособа, ФОП) виплачує доходи ФОП, він при виконанні низки вимог не сплачує податки з таких доходів*. Знову ж таки говоримо про випадок, коли виплачується саме пов’язаний з підприємницькою діяльністю дохід.

* Подробиці знайдете, зокрема, в статті «Електронний витяг щодо підприємця: чи потрібно посвідчувати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 29).

Водночас саму суму виплат, нарахованих (виплачених) на користь ФОП, потрібно відобразити у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «157». Заповнення граф і показників ф. № 1ДФ здійснюється з урахуванням норм Порядку № 4**.

** Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.

Щоб відобразити виплату ФОП, у розділі I ф. № 1ДФ потрібно сформувати окремий рядок із зазначенням:

у графі 2 — реєстраційного номера облікової картки ФОП (або серії, номера паспорта, якщо така фізособа відмовилася від прийняття реєстраційного номера облікової картки);

у графах 3а і 3 — відповідно нарахованого і виплаченого (за звітний квартал) доходу;

графи 4а і 4 залишаються незаповненими (якщо ПДФО не утримується);

у графі 5 — ознаки доходу «157».

Переходимо до розділу II. Тут може виникнути запитання: відображати у складі сум граф 3а і 3 розділу II ф. № 1ДФ виплати ФОП, з яких податковий агент не утримує ПДФО і ВЗ? Так, зараз ми їх там відображаємо.

Тобто виплата підприємцеві також має бути відображена (у загальній сумі з усіма іншими доходами) в графах 3а і 3 розділу II ф. № 1ДФ.

Ну а тепер власне приклади.

Найбільш стандартна ситуація — дохід нарахований і виплачений в одному і тому самому кварталі — запитань не викликає. У розділі I ф. № 1ДФ графи 3а і 3 дорівнюватимуть одна одній.

Але розглянемо детальніше іншу ситуацію.

Ситуація 1. Підприємство (замовник) уклало з ФОП договір підряду. У листопаді ФОП виплачений аванс у сумі 15000 грн. Акт виконаних робіт і остаточний розрахунок за договором у сумі 20000 грн. плануються на січень 2020 року. Як правильно заповнити ф. № 1ДФ? Чи потрібно в цьому випадку у ф. № 1ДФ за IV квартал показувати суму нарахованого доходу 35000 грн., а суму виплаченого доходу 15000 грн.?

Ні. У цьому випадку у ф. № 1ДФ за IV квартал потрібно показати тільки виплату доходу (у графі 3). У сумі авансу, тобто 15000 грн.

Крім того, суму такого доходу відображають у розділі II ф. № 1ДФ у складі загальних сум.

Нарахування доходу (35000 грн.) податковий агент покаже вже в I кварталі 2020 року, коли буде підписаний акт виконаних робіт (графа 3а). І в I кварталі 2020 року потрібно буде показати в графі 3 доплату за договором у сумі 20000 грн.

Крім того, суми 35000 грн. і 20000 грн. не забудьте відобразити в розділі II ф. № 1ДФ за I квартал 2020 року у складі загальних сум.

Графи 4 і 4а залишите незаповненими.

Ще одна ситуація.

Ситуація 2. Підприємство придбало у ФОП товар на суму 14600 грн. Постачання здійснене в IV кварталі 2019 року, а оплата відбудеться в I кварталі 2020 року. Чи потрібно відображати цю операцію у ф. № 1ДФ за IV квартал?

Так, якщо дохід нарахований, то його потрібно відобразити у ф. № 1ДФ за той квартал, у якому відбулося нарахування. Нарахована сума в такому разі — вартість товарів/робіт/послуг, які отримані за накладними або актами. Оскільки це відбулося в IV кварталі, покупець повинен показати нарахований дохід у графі 3а розділу I ф. № 1ДФ за IV квартал 2019 року (у графі 3 нічого не ставимо), а в графі 5 зазначити ознаку доходу «157».

У тому кварталі, коли товар буде оплачений (імовірно, це буде I квартал 2020 року), ви покажете цю суму в графі 3 (а графу 3а залишите не заповненою) з ознакою доходу «157».

Графи 4 і 4а залишите незаповненими.

У розділі II ф. № 1ДФ вартість оплаченого товару потрібно показати у складі загальних сум.

А тепер ускладнимо завдання img 1.

Ситуація 3. Орендар зробив капітальний ремонт в орендованому у ФОП приміщенні на суму 150000 грн. Сума цих витрат буде зарахована в рахунок орендної плати (щомісячний платіж з оренди 10000 грн.). Як у цьому випадку показувати нарахування і виплату доходу з орендної плати у ф. № 1ДФ?

Відразу зазначимо, що краще в такій ситуації, якщо вже орендодавець згоден компенсувати суму ремонту, оплатити її грошима і не вдаватися до заліку. Цим ми себе позбавимо від маси облікових проблем. Знову ж таки, якщо стороною за договором є єдиноподатник, то йому протипоказані негрошові розрахунки (під загрозою «зльоту» з єдиного податку).

Якщо все-таки зважитеся на залік за всією сумою ремонту, в тому кварталі, в якому укладено додаткову угоду, у ф. № 1ДФ потрібно показати виплату доходу орендареві в розмірі всієї суми ремонту (у графі 3 поставити суму 150000 грн.). За цей же квартал заповнюємо графу 3а в тій сумі, яка в цьому ж кварталі була зарахована в рахунок орендної плати. Наприклад, якщо зарахували орендну плату за два місяці, то в графі 3а ставимо 20000 грн.

У ф. №1ДФ за подальші квартали заповнюємо графи 3а в сумі нарахованої орендної плати (30000 грн. за квартал). І так до того моменту, поки вся сума орендної плати не «проковтне» суму капітального ремонту.

Оскільки орендодавець у нас — ФОП, із суми орендної плати ми ПДФО не утримуємо, а тільки показуємо нарахування і виплату доходу. Отже, «натуральний» коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, ми не застосовуємо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі