Теми статей
Обрати теми

Електронний ПДВ-рахунок за стандартом IBAN

Казанова Марина, податковий експерт
Держказначейством уже змінено реквізити електронних ПДВ-рахунків під стандарт IBAN. Але через неадекватну роботу податкових сервісів багато бухгалтерів 15 числа не могли зрозуміти, чи правильно вони діють. У такому «метушінні» деякі неусвідомлено «наламали дров». Тому повернемося до цієї теми знову.

Держказначейство вже повідомляло про те, що реквізити електронних ПДВ-рахунків будуть змінені під формат IBAN з 10.10.2019 р.* І дійсно, в Електронному кабінеті платника (cabinet.tax.gov.ua або cabinet.sfs.gov.ua) починаючи з 11.10.2019 р. уже можна було побачити оновлені реквізити електронного ПДВ-рахунку за стандартом IBAN (розділ «Облікові дані платника» → Дані про банківські рахунки → Назва банку: Казначейство України (ел. адм. подат.)).

* Стаття «Електронний ПДВ-рахунок у стандарті IBAN VS ліміт реєстрації» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 40).

З якої дати поповнювати ПДВ-рахунок потрібно виключно з використанням реквізитів рахунку за стандартом IBAN? Спочатку Держказначейство вказувало на те, що для електронного ПДВ-рахунку діятиме перехідний період, як для звичайних поточних рахунків платників. Тобто сплачувати ПДВ виключно на електронний ПДВ-рахунок, відкритий Держказначейством у форматі IBAN, потрібно починаючи з 01.11.2019 р. (до цієї дати можна перераховувати кошти з використанням реквізитів як старого, так і нового ПДВ-рахунку).

Щоправда, це повідомлення потім було видалено із сайта Держказначейства. На наш погляд, це пов’язано з тим, що НБУ постановою від 26.09.2019 р. № 118 продовжив перехідний період для застосування IBAN до 12 січня 2020 року включно (раніше перехідний період був до 31.10.2019 р.). Відповідно продовження стосується й ПДВ-рахунків.

Але враховуючи, що питання не зовсім однозначне, звичайно ж, краще вже зараз поповнювати ПДВ-рахунок, використовуючи нові реквізити ПДВ-рахунку за стандартом IBAN.

ПДВ-рахунки у форматі IBAN з’явилися напередодні граничних строків реєстрації податкових накладних (ПН). Без проблем не обійшлося:

(1) платники ПДВ зіткнулися з тим, що, перераховуючи кошти на ПДВ-рахунок (причому це відбувалося при перерахуванні коштів як за старими, так і за новими реквізитами рахунку), ПДВ-рахунок поповнювався, але ліміт реєстрації при цьому збільшувався із запізненням. Звісно, податківці наявність цієї проблеми не визнали img 1;

(2) деякі платники ПДВ «переплутали» електронний ПДВ-рахунок зі звичайним бюджетним рахунком. Тому звертайте увагу на те, щоб це був саме казначейський рахунок електронного адміністрування ПДВ. Якщо ви в числі таких платників, які «переплутали», врахуйте такі моменти. Кошти, що потрапили до бюджету не з ПДВ-рахунку, повертатися будуть на звичайний поточний рахунок платника. Таке повернення відбувається на підставі заяви платника (у довільній формі) в порядку, передбаченому ст. 43 ПКУ за умови відсутності податкового боргу. Контролюючий орган не пізніше ніж за 5 робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів і передає його Держказначейству. Останньому відводиться 5 робочих днів для виконання відповідного рішення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі