Теми статей
Обрати теми

Не такий важливий рахунок, як підприємницький статус

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Сьогодні розберемося з таким запитанням: чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ, купуючи товар (роботи або послуги) у підприємця, якщо ми перераховуємо оплату на його рахунок, відкритий для громадянських потреб (особистий рахунок), а не на підприємницький рахунок? Зобов’язаний податковий агент контролювати, на який рахунок він перераховує платіж підприємцеві, чи ні?

Розпочнемо з того, що підприємці формально не мають права використовувати особисті (громадянські) рахунки в госпдіяльності. Ця заборона прямо встановлена в п. 14 Інструкції № 492*. Але оскільки за її порушення жодних штрафів немає, то на практиці такі розрахунки — не рідкість.

* Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затверджена постановою правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

І хоча деякі банки в такому платежі можуть відмовити, проте в більшості випадків він цілком реальний. І тут виникає запитання: чи потрібно утримувати ПДФО і ВЗ при оплаті на особисту картку підприємця?

Насправді ані в ПКУ, ані в іншій нормативці немає згадок про те, що податкові агенти зобов’язані перевіряти, на який рахунок вони здійснюють оплату, і залежно від цього утримувати чи не утримувати ПДФО. Єдина норма, яка роз’яснює, як діяти при виплаті доходу підприємцеві, — п. 177.8 ПКУ.

У ньому сказано, що податковий агент має повне право не утримувати ПДФО, якщо він виплачує дохід фізособі, яка пред’явила копію документа, що підтверджує держреєстрацію підприємцем. Отже, якщо:

1) у договорі постачання (оренди, робіт, послуг) зазначено, що постачальником є фізособа-підприємець (тобто юридично ви оформили правочин не з громадянином, а з підприємцем);

2) продавець надав вам копію виписки або витягу з Держреєстру, де зазначено, що він — підприємець, ви як податковий агент маєте всі підстави не утримувати ПДФО і ВЗ при виплаті йому доходу img 1.

При цьому неважливо, реквізити якого рахунку продавець надав вам для оплати: особистого чи підприємницького. Це вже його проблеми, пов’язані з порушенням правил використання поточних рахунків.

Особистий рахунок фізособи у форматі IBAN містить цифри 2620 або 2625 на 16 — 19 місцях (наприклад, UA AABBBBBB000002620СССССССССС), а ось підприємницький рахунок на тих же місцях містить цифри 2600 або 2605 (наприклад, UA AABBBBBB 000002600СССССССССС).

А для покупця-податкового агента важливо не забути:

1) подати форму № 1ДФ, зазначивши в ній суму виплаченого доходу, нульовий ПДФО та ознаку доходу «157» (якщо договір був укладений з підприємцем);

2) перевірити, чи не є ваш постачальник підприємцем з АТО або Криму (інакше з нього таки доведеться утримувати ПДФО і ВЗ**);

** Детальніше про це — у статті «Працюєте з ФОП з непідконтрольної території? Не забудьте утримати ПДФО і ВЗ» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 41).

3) якщо купуєте роботи/послуги, перевірити, чи зазначений вид діяльності, за який ви розраховуєтеся, у витягу з Держреєстру такого підприємця (якщо не зазначений, доведеться сплатити за свій рахунок ЄСВ — 22 % від суми договору img 2).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі