Теми статей
Обрати теми

Дрібні монети: чому «більше» гірше, ніж «менше»?

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Пристрасті щодо монет не вщухають*. У своїх попередніх публікаціях ми писали про те, що працівникові краще недодати, ніж видати більше. Але наші читачі хвилюються: чи не буде причіпок з боку Держпраці? А що коли зарплату округлити? А чи можна все-таки видати зарплату на декілька копійок більше?

* Див. статті: «Виплачуємо зарплату «до копійки» без дрібних монет» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 40), «І знову про дрібні гроші» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 41).

Перше, що потрібно чітко розуміти: скасування використання монет номіналом 1, 2, 5 копійок ніяк не позначилося на правилах нарахування заробітної плати. Суму зарплати ми нараховуємо, застосовуючи загальні правила округлення до двох знаків після коми. Крім того, нормами законодавства не передбачено також особливих правил округлення при нарахуванні ПДФО, ВЗ і ЄСВ. Інакше кажучи, підприємствам і ФОП ніхто не давав добро на сплату податків у менших сумах, ніж визначено законодавством, нехай навіть ідеться про копійки. Банки від платників приймають готівкою суму, яка дозволить повністю сплатити податок.

При продажу за готівку підприємства і ФОП мають право округлювати копійки. Це встановлено п. 4 постанови № 25**. Але при виплаті зарплати таким правилам округлення ми користуватися не можемо.

** Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

Тому якщо сума до виплати зарплати містить копійки і при цьому зарплата виплачується готівкою, проблема дрібних грошей для підприємства залишатиметься ще довго.

Ми радили в цьому випадку виплачувати працівникові суму меншу, а заборгованість перед працівником «перетікатиме» доти, доки сума до виплати набере достатню кількість копійок, які можна буде видати.

Багато хто з бухгалтерів побоюється, що в цьому випадку виникне проблема при перевірках Держпраці.

Штрафні санкції при виплаті зарплати в цьому випадку застосовуватися не повинні. Адже ч. 1 ст. 23 Закону про оплату праці передбачено, що роботодавець здійснює виплату зарплати в грошових знаках, які мають законний обіг на території України. Тобто немає вини роботодавця. А будь-яка відповідальність побудована на принципах наявності вини (ч. 2 ст. 218 ГКУ, ст. 9 КпАП), сумірності/пропорційності порушення і застосовуваного покарання (п. 2 ст. 2 КАСУ).

Не хочете «плодити» заборгованість перед працівником? Вважаєте за краще видати трохи більше? Але тоді потрібно буде збільшувати суму зарплати до нарахування. Відповідно в більший бік збільшуються суми ПДФО, ВЗ і ЄСВ.

Зазначимо, що фахівці НБУ теж рекомендують «зарплатні» копійки показувати як заборгованість, яка переходить на наступний місяць.

Ще одна проблема, яка особливо гостро стоїть перед роботодавцем, — це виплата працівникові лікарняних, які фінансуються з ФСС. Тут хотілося б дочекатися офіційних роз’яснень, адже страхувальник повинен повністю видати працівникові кошти зі спецрахунку. «Недодати» в цьому випадку без особливих роз’яснень — проблематично.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі