Теми статей
Обрати теми

Карантин vs ПН (оскарження блокування, договірні штрафи)

Казанова Марина, податковий експерт
Прийняті ВРУ «антивірусні» закони містять норми, які створювалися начебто з добрими намірами, але навряд чи порадують платників. Зокрема, це стосується призупинення перебігу строків за ст. 56 ПКУ в частині процедури адміністративного оскарження. Адже це «призупинення» стосується й строків розгляду скарг податківцями, у тому числі й щодо заблокованих ПН/РК. Розглянемо цей момент детальніше. Крім того, порушимо питання договірної відповідальності за несвоєчасну реєстрацію ПН, яке знову стало актуальним.

Блокування ПН/РК. Саме блокування ПН/РК на період карантину, зрозуміло, не скасовується. І що важливо: у зв’язку з карантином строки подання розблокувальних документів і розгляду їх податківцями не продовжуються.

Подані розблокувальні документи розглядає регіональна комісія протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, і направляє рішення платникові в порядку згідно зі ст. 42 ПКУ (пп. 3, 9 Порядку № 5201). Без жодного можливого продовження. Відповідно «працює» норма й про те, що, якщо в установлений 5-денний строк рішення не буде прийнято, ПН/РК вважатимуться зареєстрованими наступного дня (п. 19 Порядку № 12462).

1 Порядок прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений наказом Мінфіну від 12.12.2019 р. № 520.

2 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246.

А ось із оскарженням рішень комісії про відмову в реєстрації ПН/РК можуть виникати проблеми. Адже Закон № 5403 установив, що на період до 31.05.2020 р. (включно) перебіг строків за ст. 56 (у частині процедури адміністративного оскарження) призупиняється. І стосується це скарг, які подані (будуть подані) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

3 Закон України від 30.03.2020 р. № 540-IX.

Виняток стосується тільки скарг, пов’язаних з бюджетним відшкодуванням ПДВ та/або декларуванням від’ємного значення з ПДВ. Для скарг щодо блокування ПН/РК — винятків немає.

Причому це призупинення строків стосується як платника, так і податківців.

Зазначимо, що для оскарження рішень регіональних комісій про відмову в реєстрації ПН/РК діє свій порядок оскарження, який затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165. А не «загальна» процедура адміноскарження. Але цей порядок містить прямі відсилання до ст. 56 ПКУ:

— скарга подається платником ПДВ у строки, визначені ст. 56 ПКУ (10 робочих днів з наступного дня після набрання чинності рішенням комісії регіонального рівня — п. 3 Порядку № 1165);

На сьогодні рішення про відмову в реєстрації ПН/РК набирає чинності з дня його прийняття (п. 12 Порядку № 520).

— рішення щодо скарги має бути прийняте комісією центрального рівня в строк, визначений п. 56.23 ПКУ (10 календарних днів із дня її отримання такою комісією).

А отже, призупинення строків безпосередньо стосується і скарг, пов’язаних із блокуванням ПН/РК.

Тобто перебіг строків (1) подання скарги платником і (2) її розгляду податківцями на період з 2 квітня 2020 року (дата набрання чинності Законом № 540) до 31.05.2020 р. (включно) призупиняється. І відновлюється тільки з 1 червня 2020 року.

А це означає, що податківці тепер мають законне право «тягнути» з прийняттям рішення за скаргою. І застереження з п. 56.23.3 ПКУ про те, що строк розгляду скарги не може бути продовженим, швидше за все, не допоможе. Адже Закон № 540 передбачається призупинення перебігу самого строку розгляду скарги (10 календарних днів).

Хоча це зовсім не означає, що податківці повною мірою користуватимуться таким продовженням. Цілком імовірно, що рішення щодо скарг прийматимуться в стандартні строки.

Причому призупинення строків розгляду скарг стосується й тих скарг, які були подані податківцям до 2 квітня (тобто до моменту набрання чинності Законом № 540), якщо на 2 квітня не минуло 10 календарних днів, відведених для прийняття ними рішення за скаргою.

Розглянемо декілька прикладів.

1. Рішення про відмову в реєстрації ПН/РК прийняте комісією 30 березня 2020 року. У цьому випадку перебіг 10 робочих днів для подання скарги податківцям призупиняється на період з 2 квітня по 31 травня 2020 року (включно). Тобто скарга може подаватися платником до 11 червня 2020 року (включно).

2. Скарга подана податківцям 2 квітня 2020 року. У цьому випадку 10 календарних днів, відведених для прийняття рішення за такою скаргою податківцями, по суті, почнуть «бігти» тільки з 1 червня 2020 року.

3. Скарга подана податківцям 25 березня 2020 року. «Нормативний» строк відповіді за скаргою на неї — 3 квітня. Але на цей момент уже діє Закон № 540, який говорить про те, що на період до 31.05.2020 р. перебіг строків за ст. 56 ПКУ призупиняється. Тому податківці мають право розглядати таку скаргу аж до 2 червня 2020 року включно.

Договірна відповідальність за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН. Законодавці звільнили платників податків від санкцій за податкові порушення, вчинені в період з 1 березня по 31 травня 2020 року (п. 52¹ підрозд. 10 розд. XX ПКУ). У тому числі це стосується штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК. Але договором може бути передбачена ще «договірна» відповідальність за несвоєчасну реєстрацію ПН4. Чи є підстави для звільнення від такої відповідальності на період карантину?

4 Деталі знайдете, зокрема, у статті «Договірні санкції за нереєстрацію ПН: нові судові віяння» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 7).

Відразу скажемо — із цим усе доволі складно. У загальному випадку звільнятися від відповідальності за невиконання або неналежне виконання договірного зобов’язання сторона може (ст. 218 ГКУ):

— якщо доведе, що нею було вжито всіх залежних від неї заходів для недопущення господарського правопорушення;

— або якщо доведе, що належне виконання зобов’язання виявилося неможливим унаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за таких умов здійснення господарської діяльності.

Подібні норми містить і ЦКУ (ст. 617, 550 ЦКУ).

Друга підстава — якраз доволі цікава, оскільки карантин на законодавчому рівні (а саме, завдяки Закону № 5305) визнаний форс-мажорною обставиною. Але, як ми неодноразово підкреслювали,6 визнання на законодавчому рівні карантину форс-мажором ще недостатньо для звільнення від договірної відповідальності. Адже важливо ще довести причинно-наслідковий зв’язок між форс-мажором і невиконанням зобов’язання. А у випадку з реєстрацією ПН/РК тут не все так просто. Має бути прямий зв’язок між карантином (уведеними у зв’язку з ним обмеженнями) і неможливістю зареєструвати ПН/РК.

5 Закон України від 17.03.2020 р. 530-IX.

6 Див. статтю «Загроза поширення коронавірусу = форс-мажор: коли та для кого?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

У період карантину немає будь-яких обмежень щодо реєстрації ПН/РК. ЄРПН працює «в штатному режимі». А сама реєстрація ПН/РК уже давно здійснюється виключно в електронному вигляді. Тому як такі обмеження, які діють під час карантину, на саму «технічну» можливість реєстрації ПН/РК ніяк не впливають.

Але ж річ не лише в технічній можливості зареєструвати ПН/РК. А банально в тому, що контрагенти в результаті карантину можуть не виконати зобов’язання перед вами, й у зв’язку із цим у вас недостатньо буде регліміту або грошей на поповнення ПДВ-рахунку для реєстрації ПН/РК.

Але, на жаль, сама собою відсутність грошей — не може бути форс-мажором. Згідно з п. 3.2 Регламенту ТПП від 18.12.2014 р. № 44(5) форс-мажором не є: фінансова та економічна криза, зростання курсів інвалют, порушення обов’язків контрагентів боржників, відсутність на ринку необхідних для виконання зобов’язань товарів, відсутність коштів. Навіть якщо це викликано карантином.

Тому краще вирішувати питання шляхом переговорів із контрагентом.

А що, якщо у вас була можливість зареєструвати ПН/РК, але ПН заблокували і наразі рішення про відмову в реєстрації ПН перебуває на стадії оскарження, й у зв’язку з продовженням строків розгляду скарг така ПН фактично «зависла»? Чи можна в цьому випадку наполягати на незастосуванні договірних штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК?

У цьому випадку, вважаємо, що можна скористатися якраз першою «звільняючою» підставою, передбаченою ст. 218 ГКУ, — сторона звільняється від відповідальності, якщо доведе, що нею було вжито всіх залежних від неї заходів для недопущення господарського правопорушення. Тобто якщо ви:

— вчасно подали ПН на реєстрацію;

— після її блокування оперативно подали всі необхідні документи для розблокування ПН;

— вчасно подали скаргу на рішення комісії про відмову в реєстрації ПН,

то далі, через те що на законодавчому рівні призупинено строки розгляду скарг, ви на цей процес ніяк вплинути не можете. Тому можна вважати, що ви вжили всіх заходів для реєстрації ПН. А отже, договірні санкції за порушення зобов’язань із реєстрації ПН застосовуватися не повинні.

Хоча знову ж таки краще вирішувати це питання шляхом переговорів із контрагентом, обґрунтувавши причини, з яких ПН не може бути вчасно зареєстрована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі