Теми статей
Обрати теми

Коефіцієнт коригування при розрахунку відпускних: зменшуємо?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ситуація з карантинними заходами, звісно, далеко не в кращий бік позначилася на фінансовому становищі роботодавців. І тут у наших читачів виникло запитання: а чи можна в нинішніх реа­ліях зменшити розмір коефіцієнта коригування при розрахунку відпускних? Як це ліпше зробити, щоб потім не було претензій з боку перевіряючих? А що коли такий коефіцієнт узагалі не застосовувати? Давайте із цим розберемося.

Ми знаємо, що коригування виплат, які беруть участь у розрахунку відпускних, працівникові, який іде у відпустку, потрібно проводити в тому випадку, якщо в розрахунковому періоді, за який здійснюється розрахунок середньої зарплати, йому підвищували оклад (тарифну ставку)*.

* Вам також будуть цікавими статті «Відпускний» коефіцієнт коригування: запитували? Відповідаємо!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21), «Коефіцієнт коригування при розрахунку відпускних: зручна шпаргалка» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 17-18), «Коефіцієнт коригування при розрахунку відпускних: розбираємо нюанси» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 27).

Вимагає цього п. 10 Порядку № 100**. Цією нормою передбачено коригування виплат, що враховуються при розрахунку середнього заробітку і нарахованих до такого підвищення, на коефіцієнт підвищення окладів (тарифних ставок) у роботодавця.

** Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Коефіцієнт коригування знаходимо, поділивши оклад, установлений працівникові після підвищення, на оклад, який був у нього до підвищення.

Коефіцієнти коригування розраховуємо для кожного працівника окремо за кожним випадком підвищення окладу. Розрахований коефіцієнт (або декілька коефіцієнтів, якщо зарплата підвищувалася кілька разів) множимо на суми виплат за період до підвищення. На підставі відкоригованої таким чином зарплати визначаємо середній заробіток для розрахунку відпускних.

Фактично, проводячи коригування, ми «дотягуємо» зарплату, нараховану в розрахунковому періоді до підвищення окладів (тарифних ставок), до рівня сьогоднішньої зарплати працівника.

Коригувати зарплату для розрахунку відпускних повинні всі підприємства, у тому числі й бюджетники, а також підприємці-роботодавці (див. лист Мінсоцполітики від 10.05.2018 р. № 766/0/101-18). Інакше є ризик нарватися на штрафи.

При цьому в підприємств небюджетної сфери і ФОП є можливість знизити коефіцієнт коригування.

Чим у цьому випадку керуватися? Абзацом 1 п. 10 Порядку № 100 — згідно з яким суб’єкти господарювання при розрахунку відпускних коригування виплат здійснюють з урахуванням їх фінансових можливостей.

Тобто в разі скрутного фінансового становища можна зменшити коефіцієнт коригування.

Як оформити документальне рішення знизити коефіцієнт коригування? Найголовніше в цьому випадку — видати наказ (розпорядження), у якому зазначити причини, що не дозволяють провести коригування в повному обсязі: зниження рентабельності, обсягу виробництва, недостатність оборотних коштів тощо.

Текст наказу може бути приблизно таким (якщо, наприклад, хочемо зменшити коефіцієнт наполовину):

«...У зв’язку з нестабільним фінансовим становищем підприємства, викликаним зниженням обсягу виробництва, і з метою впорядкування коригування заробітної плати при підвищенні тарифних ставок і посадових окладів у випадках збереження середнього заробітку згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100,

НАКАЗУЮ:

Головному бухгалтерові Петренко А. А. з 01.05.2020 р. в усіх випадках збереження середньої заробітної плати розмір коефіцієнта, на який коригують нарахований дохід у зв’язку з підвищенням посадових окладів (тарифних ставок), розраховувати за формулою:

(К - 1) х 0,5 + 1,

де К — коефіцієнт коригування, розрахований згідно з вимогами п. 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100…»

Такий наказ (розпорядження) обов’язково потрібно погоджувати з профкомом або іншим органом, уповноваженим на представництво трудовим колективом (наприклад, радою трудового колективу).

Бажано в доповненні до такого наказу мати економічні розрахунки, які б підтверджували факт погіршення фінансового становища роботодавця.

Річ у тому, що зазвичай представники Держпраці, виявивши при перевірках накази про зниження коефіцієнта коригування при розрахунку відпускних, у цьому випадку дуже ретельно перевіряють докази того, чи мав насправді місце факт погіршення фінансового стану підприємства. Тому зайві розрахунки, що підтверджують такий стан справ, уже точно не завадять.

Пам’ятайте! Факт погіршення фінансового стану потрібно обов’язково обґрунтувати. Але у випадку із сьогоднішнім карантином із цим особливої проблеми немає.

А ось узагалі не проводити коригування роботодавець, на думку Мінсоцполітики (див. лист від 27.10.2016 р. № 1491/13/8416), не має права. Такі висновки повністю підтримує Держпраці. Щоправда, судова практика в цьому питанні неоднозначна, але це ще раз підтверджує, що краще не ризикувати.

Тож майте на увазі: безпідставне незастосування коригуючих коефіцієнтів може призвести до заниження суми відпускних. За таке порушення роботодавцеві загрожує штраф за ст. 265 КЗпП. На нашу думку, такий штраф повинен застосовуватися в розмірі 1 мінзарплати як за «порушення інших вимог трудового законодавства». Це підтверджує й Мінсоцполітики в листі від 16.08.2016 р. № 1143/13/84-16. Тобто при першому порушенні — штраф у розмірі 1 МЗП (4723 грн) за кожне (!) таке порушення. Повторне порушення протягом року з дня виявлення порушення спричиняє штраф у розмірі 2 МЗП (9446 грн) за кожне (!) таке порушення. Крім того, посадовим особам загрожує адмінштраф на підставі ч. 1 ст. 41 КпАП (від 510 до 1700 грн).

Також не можна допускати ситуації, коли в роботодавця знижений коефіцієнт коригування при розрахунку відпускних застосовується тільки за окремими категоріями співробітників. Якщо вже зменшувати — так усім працівникам відразу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі