Теми статей
Обрати теми

Земельний податок-2020: фізособи

Шевчук Михайло, податковий експерт
Пропонуємо обговорити те, що багатьох із вас цікавить як громадян, тобто буде корисно в особистих цілях. Цього року теж податківці надсилатимуть «листи щастя» — податкові повідомлення-рішення з розрахунком суми земельного податку. Як їх перевірити — пропонуємо зараз і з’ясувати!

Платники

У їх лавах — без змін. Згідно зі ст. 269 ПКУ це власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному житловому будинку згідно з п. 287.8 ПКУ повинен сплачувати податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Але й Мінфін (наказ № 6021), і ДПСУ (категорія 111.01 ЗІР) погоджуються з тим, що сплачувати податок самостійно фізособи в цьому випадку не зобов’язані.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю» від 06.07.2018 р. № 602.

Підприємці: нюанси-2020

Фізособи-підприємці, на думку ДПСУ, зобов’язані декларувати податкові зобов’язання2, якщо мають у власності землю, оформлену на ФОП (що було можливе в період з 19.01.99 р. по 20.07.2007 р.).

2 Подробиці — у статті «Чи повинен ФОП звітувати щодо землі та нерухом-податку?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 5).

Але зверніть увагу: згідно з п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ правом зменшити податкові зобов’язання за березень (станом на сьогодні), подавши уточнюючу декларацію, можуть скористатися платники плати за землю (крім фізичних осіб). Тобто виникає колізія, що не дозволяє уточнитися тим ФОП, які самі декларують зобов’язання із земельного податку.

Але в Інформаційному листі № 73 (запитання 13) ДПСУ не забула про таких платників, зазначивши, що вони прирівняні в правах до юросіб, тобто також можуть подати уточнюючі декларації.

3 tax.gov.ua/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/412720.html. З нашим коментарем до цього листа ви могли ознайомитися у статті «Податківці «слідами» антикоронавірусних послаблень» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 13.

Звичайні громадяни (не підприємці) претендувати на це звільнення не можуть, адже обов’язковою умовою надання такої пільги є використання землі в господарській діяльності.

Що стосується фізосіб-підприємців, земля в яких оформлена як на громадян, то вони також мають бути звільнені від земельного податку за березень (див. абз. 1 п. 524 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але знову-таки при використанні земельних ділянок у господарській діяльності.

Той факт, що таких підприємців ДПСУ обійшла увагою в Інформаційному листі № 7, на це не повинен вплинути.

Але відчути дію цих пільг платники мають тільки у 2021 році, коли отримають податкові повідомлення-рішення за 2020 рік.

Нагадаємо, що фізособи-підприємці взагалі звільнені від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності за земельні ділянки, які використовуються єдиноподатниками груп 1 — 3 для здійснення госпдіяльності, а єдиноподатниками групи 4 — для ведення сільськогосподарського товаровиробництва. Цей момент проєктом № 12104 планували змінити, відібравши звільнення в єдиноподатників груп 1 — 3 при передачі нерухомості в оренду. Але запрацювати ці норми повинні були з другого півріччя. Поки що прийнятий нардепами 16.01.2020 р. Закон відправився на підпис до Президента і… не повернувся. Судячи з усього й не повернеться. Тож у цьому плані все по-старому img 1 (звільнення не змінилося).

4 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» від 30.08.2019 р. № 1210.

Пільги

Для фізосіб вони прописані у ст. 281 ПКУ. Від сплати податку згідно з п. 281.1 ПКУ звільняються: (1) особи з інвалідністю груп 1 і 2; (2) фізособи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; (3) пенсіонери (за віком); (4) ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону № 35515; (5) фізособи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

5 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Перелік документів, що засвідчують право таких осіб на пільгу, ДПСУ наводила в категорії 111.04 ЗІР, вимагаючи також подання заяви у довільній формі про надання пільги. ПКУ ж подання такої заяви не вимагає!

Звільнення обмежене такими граничними нормами:

— для ведення особистого селянського господарства — у розмірі не більш як 2 га;

— для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах — не більш як 0,25 га, у селищах0,15 га, у містах0,10 га;

— для індивідуального дачного будівництва — не більш як 0,10 га;

— для будівництва індивідуальних гаражів — не більш як 0,01 га;

— для ведення садівництва — не більш як 0,12 га.

Тим, хто належить до зазначених вище категорій осіб і має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, до 1 травня потрібно подати письмову заяву в довільній формі до податкової за місцем знаходження ділянки про самостійне обрання/зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Але враховуючи те, що відвідування ДПІ обмежене, рекомендуємо подавати такі заяви в електронному вигляді (за допомогою меню «Листування з ДПС») або поштою.

Щорічне дублювання подання заяв не потрібно, тому якщо порівняно з попереднім роком жодних змін не відбулося, подавати заяву не потрібно.

Також діє звільнення від сплати податку для власників земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачів за умови передачі земельних ділянок і земельних часток (паїв) в оренду єдиноподатникам групи 4.

Але якщо платник, який користується пільгами, передає земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини в оренду іншим особам (не єдиноподатникам групи 4), то право на пільги втрачається (п. 284.3 ПКУ).

Розширити перелік пільг для фізосіб згідно з п. 284.1 ПКУ можуть (але не зобов’язані) органи місцевого самоврядування.

Розрахунок зобов’язань

Його за фізосіб проводять податківці. Результати презентують img 2 у ППР.

Їх податківці на виконання п. 286.5 ПКУ зобов’язані відправити не пізніше середи, 1 липня.

Якщо НГО земельної ділянки проведена, для розрахунку суми податку НГО одиниці площі перемножують на площу та відповідну ставку податку (встановлену рішенням місцевої ради).

Якщо ж НГО не проведена, площу земельної ділянки множать на ставку податку, визначену виходячи з НГО ріллі по області.

НГО не потрібно індексувати аж до 2023 року! Згідно з п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ індекс споживчих цін, який використовується для визначення коефіцієнта індексації НГО сільгоспугідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовують зі значенням 100 %. Тобто НГО доведеться індексувати ще не скоро!

Звірка даних

Якщо в ППР щось не так, можна із цим боротися img 3.

Платники податку мають право звірити з податківцями дані щодо: (1) розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника; (2) права на користування пільгою зі сплати податку; (3) розміру ставки податку; (4) нарахованої суми податку.

Але для цього доведеться звертатися з письмовою заявою до податкової за місцем знаходження земельної ділянки. Якщо карантинні обмеження доти будуть зняті — жодних проблем не виникне. Якщо ж ні — чекаємо від податківців альтернативного рішення або ж користуємося старим добрим «Листування з ДПС».

І хоча в ПКУ говориться про доведення своєї правоти на підставі оригіналів відповідних документів при несприятливому сценарії, вважаємо, повинні згодитися й копії.

Далі чекайте від податківців нового ППР із виправленими даними (якщо все добре). Якщо ж усе піде не за сприятливим сценарієм — адміністративне або судове оскарження ППР вам на допомогу.

Фінішна пряма — сплата зобов’язань

Отримавши та перевіривши ППР, ви маєте тільки сплатити визначені в ньому зобов’язання. Для цього п. 287.5 ПКУ відводить платникам 60 днів із дня вручення ППР.

У сільській і селищній місцевості податок можна сплатити через каси сільських (селищних) рад або рад ОТГ, за квитанцією про прийняття податкових платежів.

Таку оплату можна провести не виходячи з дому за допомогою Приват24, Ощад 24/7, ПУМБ Online та інших подібних онлайн-сервісів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі